Stran 1 od 1

Mit o steklu

Objavljeno: 27.3.2007 16:40
Napisal/-a paparaco
Se spomnim, ko so vcasih strejsi govorili, da lahko steklo razbijes tako, da se ga v tocno doloceni tocki s kaksno tanko iglo udaris. Torej, ali je to sploh mozno?

Objavljeno: 27.3.2007 21:00
Napisal/-a gumy
Seveda je.

Objavljeno: 27.3.2007 21:25
Napisal/-a paparaco
gumy napisal/-a:Seveda je.
Na podlagi cesa?

Objavljeno: 28.3.2007 12:57
Napisal/-a MAVER|CK
A mislis udaris al dotaknes?

Ce udaris, jasno da se steklo razbije s cimerkoli ga udaris. sm pa cul o nekem karateistu, ki je vrgel iglo skozi steklo brez da bi se razbilo, samo luknjo je naredila skozi.

Objavljeno: 28.3.2007 13:33
Napisal/-a Roman
Nekje med obema vojnama so na slovenskem izšle tri zanimive knjige z naslovom Veselja dom, kjer je govora o najrazličnejših prostočasnih dejavnostih, od modelarstva, lutkovnih igric, družabnih iger, matematičnih ugank, čarodejskih spretnosti in še marsikaj. Med drugim sem zasledil nasvet, kako lahko s škarjami "strižemo" steklo tako, da ga potopimo v vodo. Seveda sem poskusil in bil zelo razočaran.

Objavljeno: 28.3.2007 18:26
Napisal/-a gumy
paparaco napisal/-a:
gumy napisal/-a:Seveda je.
Na podlagi cesa?
Poglej kakšna so kladivca za razbijanje stekla v avtobusih. Kladivo ima mogoče 100g ima pa zelo ostro konico. Manjša kot je površina s katero udariš po steklu, večji pritisk v tej točki. Velik pritisk povzroči poškodbo v steklu, ki poruši celotno strukturo. Tudi mene pa zanima zakaj se steklo rado popolnoma razsuje že zaradi majhne poškodbe. Kaj je tako posebnega v lastnostih materjala?

Objavljeno: 29.3.2007 7:58
Napisal/-a GJ
Roman napisal/-a:Nekje med obema vojnama so na slovenskem izšle tri zanimive knjige z naslovom Veselja dom....
No ampak te tri knjigice (pri mojemu očetu so ostale le še dve) so celo danes zelo zanimive. Tudi meni so služile za krajšanje, časa v moji brez-računalniški mladosti.

Aha bistvo..

Steklo lahko tako poči, če ima kakšno napakico/nečistočo v svoji strukturi. Zelo je odvisno tudi kako je bilo steklo ohlajeno, ko je bilo narejeno. Avtomobilska stekla se recimo razpršijo na majhne delce, ker so po celi površini kaljena z zrakom, ki ga piha ventilator. Če je steklo ohlajeno neenakomerno so notranje napetosti lahko razporejene zelo neenakomerno. Zelo je pomembno tudi kako je samo steklo vpeto v okvir okna, okvir lahko povzroča dodatne anomalije v njegovih notranjih silah. Venda to velja le za slabo narejena/vpeta stekla!


Lep dan..

Objavljeno: 29.3.2007 8:53
Napisal/-a MAVER|CK
Finta stekla je v njegovi amorfni strukturi (se prehitro ohladi, da bi se lahko tvorili kristali) zato je krhko. V bistvu je kot, da bi bil oiz enega kosa:). Če pa bi se pojavili pri steklu kristali nebi videli skozi njega, ker bi se svetloba lomila na vsakem prehodu iz in v vsak kristal.

Enkrat sem tudi jaz della poizkuse s steklom.

Stekleno frnikulo "kičko" sm dal v primež in primež precej pritegnil. Nato sem se s kladivcem samo dotaknil te frnikule in jo je razneslo na miljon koščkov, ki so leteli po celi delavnici. Še dober, da imam očala:).

Objavljeno: 12.4.2007 21:50
Napisal/-a kren22
Maverick: Tisto o karateistu je res, ampak verjetno si mislil učenca Shaolinskega učenca kung-fu-ja. To je v enem dokumentarcu o Shaolinih na National geographic, priporočam ogled.

Objavljeno: 13.4.2007 14:35
Napisal/-a Rokerda
kren22 napisal/-a:Maverick: Tisto o karateistu je res, ampak verjetno si mislil učenca Shaolinskega učenca kung-fu-ja. To je v enem dokumentarcu o Shaolinih na National geographic, priporočam ogled.
kako je to lahko sploh možno?