Trobila in kovine

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
briair
Prispevkov: 28
Pridružen: 8.11.2006 23:34

Trobila in kovine

Odgovor Napisal/-a briair »

Pozdravljeni

Zanima me če je kdo od vas glasbenik, oz. trobilec.........
Zelo rad bi predabatiral mit o zapihanem trobilu...
Torej zakaj se tukaj dejansko gre? Kdo je zapihan, inštrument ali glabenik, je sploh kdo? Gre za spremembo v materialu? Je morda kriva umazanija v inštrumentu?

Hvala

Jurij
Prispevkov: 585
Pridružen: 27.2.2006 11:09

Odgovor Napisal/-a Jurij »

js sm trobentač, pa sm do zdj slišu sam o razpihani oz. prepihani trobenti oz. trobilu.

zdj to lohk pomen, da je že obnošena, da ventili izjemno gladko tečejo zaradi pogoste uporabe, da so recimo gumbi na ventilih že ugreznjeni in poglobljeni zaradi igranja.

Včasih pa govorijo o razpihanih trobentah in mislijo na to, da so razglašene. Dejansko se trobila razglasijo čez nekje 10-15 let (lahko tud več), odvisno od tega, kok velik so z instrumentom igral okol.

briair
Prispevkov: 28
Pridružen: 8.11.2006 23:34

Odgovor Napisal/-a briair »

Ja mišljeno je bilo to tadrugo.
No, saj vprašanje je bilo namenjeno ravno temu, namreč, ne vem zakaj bi se trobilo razglasilo...
Vpašal sem že tudi razne trobilce iz akademije in dobil različne odgovore.....

Res je da se pleh s časom spremeni, ampak razglasi??????
Po mojem mnenju je zadeva podobna kot pri godalih, namreč da z uporabo kvaliteta zvoka raste........če je v inštrument pihala kvaliteten trobilec..

pa še to
Večkrat sem že slišal da je kdo vzel tujo trobento v roko in rekel; ta trobenta je pa zapihana......po pol ure igranja pa reče; no sedaj sem jo pa razpihu.....
No jaz kljub vsem nasprotovanjem trdim, da je zapihan tist mi igra (kar ni mišljeno slabšalno).......pač vsk inštrument ima svojo karakteristike in dokler se inštrument pa glasbenik ne najdeta, zadeva pač ne zveni.....

Jurij
Prispevkov: 585
Pridružen: 27.2.2006 11:09

Odgovor Napisal/-a Jurij »

nevem, kako bi lahko kdo instrument "razpihu al "zapihu" po pol ureigranja. lahko da mu ne ustreza ustnik (globina, premer, rob...) al pa premer cevi. Sam pol še ne rečeš, da si jo razpihu, pač se nisi mogu prlagodit trobenti.
PA tudi to: ne vem če bi kvaliteta zvoka z uporabo rasla: dober trobilec bo na neko trobento vedno igral dobro; tudi če bo vzel v roke drugo trobento z enakimi karakteristikami, ki jo je prej uporabljal slab trobilec cca. 5 let, bo nanjo spet igral dobro.
Očitno pride do deformacije poleha po dolgoletni uporabi (no tle ne mislm na tisto, ko je trobenta zaradi neprevidnosti obtolčena ali pa je dobila apnenčaste obloge zaradi nečiščenja). Ubistvu s pihanjem na material vedno delujemo silo, sam si ne predstavljam, kako bi to lahko dejansko imelo nezanemarljiv učinek.

Odgovori