faradayeva kletka

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori

Ali Faradayeva kletka iznici magentno polje?

da
9
50%
ne
7
39%
ne vem
2
11%
to velja samo v Krskem
0
Brez glasov
 
Skupaj glasov: 18

com__
Prispevkov: 1
Pridružen: 12.11.2003 18:55

faradayeva kletka

Odgovor Napisal/-a com__ »

Jasno mi je da faradeyeva kletka iznici elektricno polje. Zanima pa me, ce iznici ali kako drugace vpliva tudi na magnetno polje?

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Kolikor vem sta ti 2 polji neločljivo povezani. Torej zadrži tudi magnetno polje. Nisem pa še našel opisa delovanja Faradayeve kletke.

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Električno polje prodre v kratkem času v kovino, razvleče naboje in ustvari notranje električno polje, ki zunanjega izniči. Njena dielektričnost je neskončno velika. Če pa tako kovino (Faradayeva kletka) izpostavimo statičnemu magnetnemu polju, pa to v vsakem primeru prodre skozi kovino, vendar ne more povleči nabojev, saj za to rabimo neko bolj urejeno gibanje nosilcev teh nabojev. Če bi pa poskušali s spremenljivim magnetnim poljem, pa bi ugotovili, da pride v ospredje indukcija. Če bi vzeli votlo kroglo in jo dali v tuljavo z izmeničnim tokom, bi se v tej sferi induciral tok. Kroglo si predstavljajmo kot neskočno mnogo zvezanih obročastih žic, ki se po zunanjem premeru prilegajo delim krogle. V vsaki žici bi prišlo do induckije kot zahteva indukcijski zakon. Izkazalo bi se, da v krogli je vedno neko polje. To polje ne niha istočasno kot zunanje. To je isto kot je bi v zanki inducirali napetost. Vemo, da ind. tok steče v taki smeri, da zavira vzrok svojega nastanka. Torej želi ustvariti svoje polje (pretok), ki bi spremembe izničilo. U=-dΦ/dt
Faradayeva kletka magnetnega polja ne izničuje, temveč ga lahko usmeri pravoktono na njeno površje, če je to statično, če pa je dinamično pa se v njej inducirajo tokovi s svojimi polji, ki pa ne nasprotujejo zunanjim, temveč njihovim spremembam. Pomislimo na pojav krožnih tokov pri magnetnem zaviranju.
Pritisnite magnet k kovinski posodi. Ali znotraj posode še vedno privlači vilice? Mislim da!

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Se povsem strinjam z ZdravoPametjo :wink:

Ampak tisti, ki so odgovarjali v anketi očitno povečini ne vejo :roll:

Odgovori