Page 1 of 4

Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 9.3.2009 22:39
by Celeron
Imam eno vprašanje, na katero vrjamem da boste znali tukaj odgovoriti.,!? namreč kupil sem varčno žarnico......... ko sem jo kupil, sem jo razdrl in notri me je čakalo presenečenje. Namesto navadne nitke, ki se uporablja v navadnih žarnicah....... je bilo tukaj notri elektronsko vezje! Res, če spet mislite da nimam prav si sami poglejte..... bom pa v kratkem objavil tudi sliko. In nikakor nemorem najti odgovora na vprašanje, čemu služi to vezje............. razumem kako dela nadavda žarnica, da zažari in zasveti. To vem. Samo kako dela ta reč pa mi ni niti najmanj jasno. Tu ni bilo nič žarilne nitke. Odprl sem tudi tisto steklo in pojavil se je neprijeten vonj....... skratka, sprašujem vas, čemu služi tisto vezje, in kako ta reč sploh deluje- čudo tehnike. Zahvaljujem se vam za odgovore, saj že 2 noči nisem spal, ker razmišljam kako to deluje pa mi ni še čisto nič jasno. Hvala.

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 9.3.2009 23:05
by Aniviller
Seveda, varcna zarnica je v bistvu zvita fluorescencna zarnica. Svetloba se ne proizvaja preko termicnega sevanja temvec preko razelektritev v razredcenem plinu (zivosrebrne pare) - priblizek bele svetlobe izseva premaz na notranji strani stekla, ki absorbira visje energetsko svetlobo, producirano v plinu (pretezno UV) in izseva svetlobo v vidnem spektru. Za kontrolo napetosti, ki je potrebna za vzpostavitev toka v ioniziranem plinu pac potrebujes neko minimalno vezje. Ker je tukaj toplota bolj stranski produkt kot pa vir svetlobe, je izkoristek boljsi, zarnica pa bolj hladna. Pri teh zarnicah je manjsi izziv bilo speljati tok okrog ostrih zavojev v dolgi cevi. Vdihavanje prahu iz premaza ni ravno priporocljivo, ce ne drugega zaradi majhnih anorganskih delcev, podobno kot azbest (pa tudi zivo srebro je tezka kovina).
Lociti pa je treba te zarnice od "neonskih" zarnic, ki so brez premaza in vidimo direktno svetlobo, izsevano iz plina.

Cudno se mi zdi, da se sele pri varcnih zarnicah sprasujes o tem, ker so fluorescentne zarnice precej pogosta zadeva. To tudi ni edini vir svetlobe, ki ne deluje na principu segrevanja nitke (diode, ksenonski zarometi,...)


wiki vedno pomaga:
http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_fluorescent_lamp

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 9.3.2009 23:44
by Celeron
aaj to je poj tko.....tisto vezje je zato, da poviša napetost da začne elektrika tečt skozi plin. hvala za odgovor lepo napisano. ja za diode sm tud že slišal, sam jo še nism kupu, jo bom pa v kratkem da vidm kako je ta zgrajena.

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 10.3.2009 10:52
by Lister
Ubistvu pri led diodi ne boš meu velik za videt. Rezina različno dopiranga silicija, dve žički, zalito v plastično prozorno ohišje, vse skupaj je pa par mm veliko. Če pa misleš na tisto kar se uporablja za razsvetljavo prostora je pač več takih diod povezanih skupaj pa kkšno vezje ki jih kontrolira...

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 12.3.2009 17:13
by Celeron
Ja sam baje se uporablajo za razsvetlavo u bajtah in podobno...tok da borajo biti nujno večje od nekaj milimetrov.

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 12.3.2009 17:28
by Aniviller
LED diode so samo koscki dopiranega silicija - uporabljajo se za vse indikatorske lucke na napravah (ploscica je ponavadi zalita v prozorno kapico). Do nekaj let nazaj so bile presibke in v malo razlicnih barvah (barva je dolocena z energetskim skokom med razlicno dopiranima deloma polprevodnika). Zadnja leta pa so prisle na trzisce tudi bistveno mocnejse diode, pa tudi barvo so uspeli spraviti skoraj na belo (modrikaste so). Z barvo je zato tak problem, ker za belo potrebujes sirok spekter, energijska spranja pa daje skoraj tocno valovno dolzino.

Led zarnice za razsvetljavo so vecje skupine diod (recimo zarnica v velikosti sobne reflektorske zarnice ima notri okrog 50 diod). To se itak vidi od zunaj. Diodne zarnice sploh rabijo kontrolno vezje, ker diode obratujejo samo v eno smer napetosti in na 50Hz direktno ne bi bile pretirano koristne. Uporabljati so jih zaceli tudi za avtomobile in v rocnih "baterijah", kjer je posebej koristno imeti zarnico, ki se manj greje, porabi manj energije in ne pregori.

Laserske diode pa se recimo uporabljajo v "pekacih" za CD-je. Razlika je v tem, da dajejo bistveno bolj monokromatsko svetlobo, to zahteva drugacno izdelavo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Led_lamp (res je pametno vcasih tudi pobrskati po wiki)

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 14.3.2009 22:20
by Celeron
aja vbistvu pol ta silicij v diodi sveti?? to k je Aniviller napisou da je notr dopingiran silicij. pa če bi jo priklopil na 50 Hz bi pol utripala če dela sam v eni smeri..... saj tko si jes to predstavljam.

aja pa tole me zanima: "barva je dolocena z energetskim skokom med razlicno dopiranima deloma polprevodnika" kaj to pomeni?

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 14.3.2009 22:50
by Aniviller
Na izmenicni napetosti dioda sveti samo polovico casa, pa se takrat ne pri optimalni napetosti. Sploh pa je treba 220V spravit na nekaj voltov, kar je znacilna napetost, ki jo diode prenesejo.

Vsaka dioda je iz dveh razlicno dopiranih delov silicija. Na stiku dobis skakanje elektronov v nizji energijski pas (tu je tudi razlog, da dioda prevaja samo v eno smer - v nasprotni smeri jih rines navzgor po klancu). Pri skoku razliko v energiji odda v obliki fotona. Energija fotona je direktno povezana z valovno dolzino.

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 15.3.2009 13:17
by Celeron
A je pol barva diode odvisna od razdalje med tema dvema silicijema?

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 15.3.2009 13:51
by Aniviller
Ne, razmik med ENERGIJSKIMA NIVOJEMA na stiku - koliko energije elektron izgubi, ko preide iz ene plasti v drugo. Sirina stika je itak zelo majhna in odvisna predvsem od natancnosti izdelave (kako natancno lahko eno polovico ploscice dopiras z enim elementom, drugo pa z drugim).

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 15.3.2009 21:29
by Celeron
Aha...no ko smo že pri žarnicah, mogoče veš kakšne uporablajo v lučeh za javno razsvetljavo... predvidevam da niso navadne žarnice, no če niso kako delujejo?

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 15.3.2009 21:37
by Aniviller
Mislim da so zarnice na zivosrebrove pare, razen oranzne (tiste v kriziscih), ki so na natrijeve pare.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_vapor_lamp

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 24.3.2009 21:53
by sniper
Celeron wrote:Imam eno vprašanje, na katero vrjamem da boste znali tukaj odgovoriti.,!? namreč kupil sem varčno žarnico......... ko sem jo kupil, sem jo razdrl in notri me je čakalo presenečenje. Namesto navadne nitke, ki se uporablja v navadnih žarnicah....... je bilo tukaj notri elektronsko vezje! Res, če spet mislite da nimam prav si sami poglejte..... bom pa v kratkem objavil tudi sliko. In nikakor nemorem najti odgovora na vprašanje, čemu služi to vezje............. razumem kako dela nadavda žarnica, da zažari in zasveti. To vem. Samo kako dela ta reč pa mi ni niti najmanj jasno. Tu ni bilo nič žarilne nitke. Odprl sem tudi tisto steklo in pojavil se je neprijeten vonj....... skratka, sprašujem vas, čemu služi tisto vezje, in kako ta reč sploh deluje- čudo tehnike. Zahvaljujem se vam za odgovore, saj že 2 noči nisem spal, ker razmišljam kako to deluje pa mi ni še čisto nič jasno. Hvala.
Dobil sem občutek, da se zafrkavaš iz nas . . . Mislim, da so moji občutki pravilni :?

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 24.3.2009 22:23
by Aniviller
sniper: te obcutke lahko dobis za prakticno vsako vprasanje, in verjetno je velikokrat tudi res. za funkcioniranje foruma je treba pac privzeti da so vsa vprasanja resna in temu primerno odgovoriti.

Re: Presenečenje v varčni žarnici

Posted: 24.3.2009 23:40
by francino
Aniviller wrote:sniper: te obcutke lahko dobis za prakticno vsako vprasanje, in verjetno je velikokrat tudi res. za funkcioniranje foruma je treba pac privzeti da so vsa vprasanja resna in temu primerno odgovoriti.
Če človek veliko ve na svojem področju, so mu nekatere stvari tako samoumevne, da včasih lahko izgubi občutek, da pa morda nekomu le ni vse tako "simpl". Na forumih je tudi zelo težko oceniti starost uporabnika. Skratka: meni se je zdelo vprašanje, predvsem pa dani odgovori zelo zanimivi in poučni. Sploh nisem pomislil, da bi se zafrkaval...Bom dobil še manjvrednostni kompleks... :(