Moon watch

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
Uporabniški avatar
sniper
Prispevkov: 231
Pridružen: 30.10.2006 13:08

Moon watch

Odgovor Napisal/-a sniper »

Živjo!

Zanima me kaj bi se zgodilo z navadno ročno uro na kazalce, če bi jo odpeljali na luno ? Bi delovala ?

Zanima me, ker sem gledal to uro in prebral sledeče :

http://cgi.ebay.com/Omega-Speedmaster-A ... 286.c0.m14

Also like the original moon watch the crystal is hesalite or acrylic so as not to shatter and cause a problem in zero gravity

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Moon watch

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Mislim da bi delovala. Rocne ure morajo biti narejene tako, da so neodvisne od gravitacije, drugace bi razlicno hitro tekle, ce bi uro obrnil. Bolj zaskrbljujoc je tlak. Zraka sicer ura ne potrebuje, lahko pa v brezzracnem prostoru kvarc (ali zobnisko nihalo) drugace nihal. Tezave bi lahko povzrocalo tudi raztegovanje materialov in morebitne poskodbe.

Govorjenje o drasticnih vplivih gravitacije na uro je bedarija. Po tej logiki bi se ura pokvarila ze med prostim padom, se preden bi padla na tla (simulirano breztezno stanje). Da ne govorimo o pospeskih, ki jih povzroca gibanje cloveka, ki uro nosi.

end
Prispevkov: 89
Pridružen: 19.4.2009 15:03

Re: Moon watch

Odgovor Napisal/-a end »

Na kvarc breztežnost al pa vakuum ne bi smela vplivat. Če bi blo to res noben mikroprocsor nebi delovau v vesolju(sevanje v vesolju je velik problem za mikroelektronske komponente, če se ne motim :D ). Če kupeš kkšno vodoodporno casio digitalno uro, za 20€ , ti bo delala v vseh okoliščinah, na eno baterijo vsaj 8 let(če ne boš preveč uporabljal osvetlitve). Nenatančno merjenje časa danes res ni več problem.


Ta ura je pa drugače če sem prov zastopu mehanska ročna ura, se pravi ji takt daje nemirka ne kvarčni kristal. Kristali ki so omenjeni pa so uporabljeni v finomehanskih ležajih zobatih koles. Ima pa tudi avtomatsko navijanje: http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_watch

http://en.wikipedia.org/wiki/Jewel_bearing

Odgovori