Stran 1 od 1

Moon watch

Objavljeno: 28.8.2009 23:09
Napisal/-a sniper
Živjo!

Zanima me kaj bi se zgodilo z navadno ročno uro na kazalce, če bi jo odpeljali na luno ? Bi delovala ?

Zanima me, ker sem gledal to uro in prebral sledeče :

http://cgi.ebay.com/Omega-Speedmaster-A ... 286.c0.m14

Also like the original moon watch the crystal is hesalite or acrylic so as not to shatter and cause a problem in zero gravity

Re: Moon watch

Objavljeno: 28.8.2009 23:26
Napisal/-a Aniviller
Mislim da bi delovala. Rocne ure morajo biti narejene tako, da so neodvisne od gravitacije, drugace bi razlicno hitro tekle, ce bi uro obrnil. Bolj zaskrbljujoc je tlak. Zraka sicer ura ne potrebuje, lahko pa v brezzracnem prostoru kvarc (ali zobnisko nihalo) drugace nihal. Tezave bi lahko povzrocalo tudi raztegovanje materialov in morebitne poskodbe.

Govorjenje o drasticnih vplivih gravitacije na uro je bedarija. Po tej logiki bi se ura pokvarila ze med prostim padom, se preden bi padla na tla (simulirano breztezno stanje). Da ne govorimo o pospeskih, ki jih povzroca gibanje cloveka, ki uro nosi.

Re: Moon watch

Objavljeno: 29.8.2009 4:00
Napisal/-a end
Na kvarc breztežnost al pa vakuum ne bi smela vplivat. Če bi blo to res noben mikroprocsor nebi delovau v vesolju(sevanje v vesolju je velik problem za mikroelektronske komponente, če se ne motim :D ). Če kupeš kkšno vodoodporno casio digitalno uro, za 20€ , ti bo delala v vseh okoliščinah, na eno baterijo vsaj 8 let(če ne boš preveč uporabljal osvetlitve). Nenatančno merjenje časa danes res ni več problem.


Ta ura je pa drugače če sem prov zastopu mehanska ročna ura, se pravi ji takt daje nemirka ne kvarčni kristal. Kristali ki so omenjeni pa so uporabljeni v finomehanskih ležajih zobatih koles. Ima pa tudi avtomatsko navijanje: http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_watch

http://en.wikipedia.org/wiki/Jewel_bearing