Page 1 of 1

Je simulacija vesolja možna?

Posted: 3.3.2004 15:13
by Guest
Zanimivo bi bilo narediti navidezno vesolje. Model bi po moje naredil tako da bi določil delce, njihove lastnosti in zakonitosti, ki bi veljale med njimi. Tudi skozi čas bi reagirali in nastajale bi nove strukture, ki bi ponovno reagirale med njimi, in med delci itd.

Zanimivo bi bilo kaj bi nastalo!?

lp


---
popravil sem slovnične napake!
moderator

Posted: 3.3.2004 16:09
by koki
Ja sam to je pomojem v praksi neizvedljivo, ali pač?

Posted: 3.3.2004 16:18
by Pentium
Če bi imeli nekaj milijard PFlops računalnik, bi se morda dalo. Za računalnik je težko opraviti s kvantnimi stanji, predvsem pa z nedoločenostjo.

Saj delajo v pospeševalnikih poskuse, ko med sabo trkajo težje delce, celo atome, in tako ustavrijo veliki pok. Tako vesolje traja le delček sekunde in ima premer delček milimetra, vendar je to pomemben poskus. Pokaže, da veliki pok ni enkraten dogodek.

Posted: 3.3.2004 18:24
by Guest
...toda....ali je veliki pok res nek tak zanesljiv fakt,na katerega gre staviti nastanek vesolja?Kaj pa če je bilo(je) več takih pokov in če se dogaja še kaj ,kar sploh še ni zapaženo?

Simulacija vesolja mi je danes nepredstavljiva....ampak,saj počasi se pa premika :)

pozdrav,prav lep

Posted: 3.3.2004 23:31
by Guest
Po mojem mnenju bi bil največji problem napisat software,.... saj naj bi imeli s prihodom kvantnih računal dovolj računske moči za poganjanje take simulacije....
Se pa strinjam da bi bilo zelo koristno imeti tak model...za npr. preizkušanje različnih fizikalnih modelov, simulacijo prihodnosti :?: ja mogoče celo to - saj v bistvu nekaj podobnega že obstaja -> to so vsesplošno znani modeli spreminjanja podnebja v naslednem stoletju, ki delujejo na podlagi določenih predpostavk o nadaljnem razvoju; no če bi bil naš model dovolj precizen bi IMO marsikaj lahko simulirali za prihodnost, kar bi lahko pozitivno vplivalo na nekatere današnje odločitve...

Posted: 3.6.2004 9:59
by matjazgu
Kaj pa Heisenbergovo načelo nedoločnosti. Glede na to, da je računalnik deterministični stroj, kako potem lahko simuliraš nekaj kar se da opisati samo na pol.

Posted: 5.7.2004 1:18
by Igor
V želji, da bi mu ne bilo treba hoditi v službo je Lorentz skušal sprogramirati računalnik tako, da bi napovedoval vreme namesto njega. Prišel je do znamenitega čudnega atraktorja ob katerem je lahko ugotovil, da je to zaradi nenatančnosti vnosa začetnih pogojev na daljši rok žal nemogoče. Kaj šele simulacija celega vesolja? Tudi, če velja teorija velikega poka (kar se meni osebno zdi preveč premočrten način razmišljanja) in bi v računalnik vnesli super natančne začetne pogoje, potem bi simulacija vesolja v današnjem času trajala toliko, kilikor je staro vesolje, ker dvomim, da bi lahko čas 'previjali' hitreje brez, da bi se vmes zgubili pomembni dogodki, ki posledično vplivajo na kasnejše. Vsekakor pa bi bilo to početje zanimivo s presenetljivimi rezultati in prav gotovo se ga bodo nekoč lotili, vendar dvomim, da bi lahko program kdajkoli natančno simuliral evolucijo in tako napovedoval prihodnost.