Stran 1 od 1

Statična elektrika in uklon vode

Objavljeno: 6.12.2012 15:28
Napisal/-a gustl
Pri statični elektriki nabijemo npr. balon, PVC cev ali podobno z negativnim nabojem. Če ta element približamo curku vode, se curek ukloni proti temu elementu.
Ko medsebojno drgnemo dva elementa, ki sta na nasprotni strani triboelektrične vrste, dobi en element negativni, drugi pa pozitivni naboj. Npr. drgnemo suhe roke in PVC cev. Kot sem omenil v uvodu, negativni naboj na cevi povzroči uklon curka vode proti cevi. Po logiki bi moral na rokah ostati pozitivni naboj. Zakaj ta naboj ne povzroči odklona curka vstran od rok.

LP Gustl

Re: Statična elektrika in uklon vode

Objavljeno: 6.12.2012 15:49
Napisal/-a Aniviller
Roka ne drzi kaj dosti naboja, ker ni dovolj dober izolator.

Re: Statična elektrika in uklon vode

Objavljeno: 6.12.2012 22:16
Napisal/-a problemi
Naj ne odpiram nove teme. Berem, meni povsem nov in zelo zanimiv članek/seminar: Nick Štorgel, Ali lahko stoletje star poskus razkrije skrite lastnosti vode? (https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... DTbr4Lfx8A) v katerem med drugim piše tudi: "Najopaznejša lastnost mostu je nedvomno njegova stabilnost, ki daje občutek, da most kljubuje težnosti."

Kako je tu mišljeno, občutek, da most kljubuje težnosti? Ali je to zaradi tega, kar tudi piše: "Widom je pokazal (vir: [8]), da sile, ki so odgovorne za stabilnost mostu izvirajo iz Maxwellovega napetostnega tenzorja v dielektričnih polarnih tekočinah." ali pa gre tu mišljeno kaj drugega?

Re: Statična elektrika in uklon vode

Objavljeno: 7.12.2012 9:01
Napisal/-a Roman
Težnosti kljubuje vse, kar ne leži na podlagi. Pač pesniški izraz za pojav, da na nekaj deluje težnost, pa to ni na tleh. Dokler stojiš pokonci, kljubuješ težnosti, saj se ta trudi, da te spravi na tla.

Re: Statična elektrika in uklon vode

Objavljeno: 7.12.2012 17:10
Napisal/-a NIKKI
Najprej en luškan video vodnega mostu:
http://www.youtube.com/watch?v=iC8KDYcdiUI .
Najbolje pa je, da se verjetno vse da izvest "na vodo", za visokonapetostni vir uporabimo Kelvinov generator. še en video:
http://www.youtube.com/watch?v=-ahWs9YTJkc .
Sedaj pa še vprašanji: "Ali bi lahko naredil podoben most z ledom in ali bi deloval Kelvinov generator s snežinkami?"