poraba elektrike

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
bandit
Prispevkov: 1
Pridružen: 29.5.2004 19:32
Kraj: NOVO MESTO
Kontakt:

poraba elektrike

Odgovor Napisal/-a bandit »

Zanima me koliko elektrike v povprečju porabi (za npr. 1 uro delovanja) računalnik, koliko je porabi nek povprečen hladilnik, koliko televizor, bojler, pečica in druge naprave. Potem pa še naprimer primerjava porabe električne energije med npr. povprečnim hladilnikom in energetsko varčnim, ter enako npr. za pralni stroj ali hladilnik, in mogoče še v koliko časa se nam obrestuje ta dražja investicija. :P

Uporabniški avatar
Che
Prispevkov: 48
Pridružen: 13.1.2004 17:40
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Che »

ne vem poglej mal po netu pa katalogih, al pa poglej na števc

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Vrednotenje električne energije je sploh osnovna zadeva, ki bi jo morali poznati praktično vsi zavedni Zemljani, saj poznavanje tega omogoča denarno varčnejšo porabo elektrike.
Slovenski elektroenergetski sistem, ki je povezan s svetovnimi sistemi, omogoča splošnim porabnikom dvotarifno porabo elektrike. To pomeni, da so določeni posebni termini, kdaj bo elektrika bolj poceni in kdaj bo dražja. O tarifnem sistemu za prodajo elektrike pri nas odloča vlada Republike Slovenije.
Na strani elektro Ljubljana lahko :idea: marsikaj izveste o sami cene električne energije.
Sam pa bi vam razložil nekaj dejstev s tega področja. Poglejte, če želite izračunati koliko vas stane, če pustite računalnik priklopljen cel mili dan, kdaj prati perilo, kdaj ste lahko bolj razsipni z elektriko, pa bi vseeno radi plačali čim manj, se kar lotite dela.
Najprej povejmo, da je za začetek treba sploh izmeriti količino električnega dela, ki ga vi z računalnikom izvlečete iz omrežja. Na vsaki napravi je nekakšen splošen opis njene moči v vatih ali kilovatih. Ta podatek vam omogoča nekakšno oceno porabljenega dela. Če naprava deluje z močjo 1 W, to pomeni, da v času ene sekunde opravi, oziroma pretvori 1 J električne energije v, vam, koristno energijo. Seveda pa je to, kar napišejo proizvajalci na škatle, zgolj okvirna poraba. V resnici je potrebno za natančno porabo izmeriti določene parametre ali pa kupiti merilnike (števce), ki to počno sami – takega ima vsaka hiša. Torej vaša naloga je izmeriti celotno moč naprave (to je t.i. navidezna moč, ki je (vektorska) vsota navidezne in jalove moči). Pa za primer vzemimo televizijo, ki deluje z močjo 50 W. Ta televizija v eni sekundi pretvori 50 J energije, v eni uri 3600–krat toliko. Na splošno zmnožite električno moč z preteklim časom in dobite delo. To delo pa je treba denarno ovrednotiti. Elektrogospodarstvo si je izbralo posebno enoto s katero navaja prodano energijo. To je kilovatna ura - kWh. Kilovatna ura ustreza enournemu delovanju tisoč vatne naprave. Če ima naprava 50 W, pomeni, da eno kilovatno uro potroši v 20 urah. Pomislite! Televizijo morate imeti vključeno dvajset ur, da bo porabila toliko, kot porabi 2000 W bojler v pol ure.
Določiti je treba samo še ceno te kilovatne ure. Tukaj pa pridemo do različnih cen glede na termin uporabe. Na zgornjem naslovu izveste, da je v času med šesto uro zjutraj in deseto uro zvečer višja tarifa. V vmesnem času, tj. od desete ure zvečer do šeste ure zjutraj, in ob sobotah ter nedaljah in praznikih nižja tarifa. Na žalost pa vsi uporabniki nimajo naprave, ki bi beležila tako porabo. To napravo imenujemo dvotarifni števec, ki ima ob sebi še neko posebno uro, ki ga preklaplja. Pomembno je tudi to, katere vrste (stopnje) je odjemno mesto.
Nekako lahko rečemo, da v času nižje tarife za kilovatno uro plačate okoli 4,8 SIT/kWh, v času večje tarife pa 18,6 SIT/kWh. To pomeni, da če deluje neka naprava po deseti uri zvečer, porabi za 13,8 SIT manj za vsako kilovatno uro, kot pa če bi delovala na dražji tarifi.
Upam, da ste razumeli, da je varčnost naprave tudi stvar časa uporabe, in ne zgolj cene naprave. Vedno je pomembno pogledati kolikšno moč troši naprava. Če je isto produktivna kot ostale naprave, cenejše naprave, porabi pa manj, se splača o taki še malo pozanimati.
[/url]

majkeljanuar
Prispevkov: 12
Pridružen: 10.1.2014 10:51

Re: poraba elektrike

Odgovor Napisal/-a majkeljanuar »

Veliko je odvisno od tega kakšne naprave se uporablja, koliko eleektrične energije porabijo itd.

Najležje si izračun narediš tukaj http://svetovalec.pozitivnaenergija.si/ ... /hladilnik ali za pralni stroj http://svetovalec.pozitivnaenergija.si/ ... alni-stroj

mr.miyagi
Prispevkov: 3
Pridružen: 17.10.2014 13:48

Re: poraba elektrike

Odgovor Napisal/-a mr.miyagi »

Tudi mene je zanimalo podobno, zato sem nabavil dva taka merilca porabe https://www.pricaraj.si/merilec-porabe- ... ennenstuhl in zmeril pri vseh glavnih napravah. Precej zanimivi podatki.

Odgovori