Stran 1 od 1

BIOS

Objavljeno: 25.6.2013 9:05
Napisal/-a amebica
Pozdrav!
Prosim, če BIOS "zbudi" OS, kdo potem "zbudi" BIOS?
Kje je BIOS instaliran? Se tudi on "sprehaja" po memorijah?
Hvala! :)

Re: BIOS

Objavljeno: 25.6.2013 9:20
Napisal/-a Aniviller
Bios je "firmware" na maticni plosci - v majhnem koscku spomina, namenjen prav temu. V principu ga lahko tudi posodobis ce hoces (zelo stare maticne niso omogocale, zdaj pa se da). Saj "zbudit" ni tako tezko sistema - ko se vklopi, se mora pac nekaj zacet izvajat, in ko imas enkrat programski stevec nastavljen na pravi spomin, in ram inicializiran, gre pac po instrukcijah naprej. BIOS je predvsem namenjen, da inicializira vse hardwarske naprave na maticni plosci. Da naredi diagnostiko rama in procesorja, preveri kaj je prikljuceno, najde diske in tipkovnice, poisce bootloader na izbranem disku in ga zalaufa... pravzaprav vecina tega ni potrebna, saj operacijski sistem vse to naredi sam se enkrat, ko se gonilniki nalagajo. To je bilo najbolj nujno za sisteme kot je bil DOS, ki je bil pac odvisen od tega da je BIOS za vse poskrbel.

BIOS skrbi tudi za vse tiste kontrolne zadeve - napetosti, temperature, frekvence na procesorju, ura, varcevanje z energijo... vse to bi lahko delal tudi operacijski sistem. V principu bi bilo pa dovolj, da poisce disk z bootloaderjem in zazene operacijski sistem.

Saj ce tako pogledas, vecina mikrokontrolerjev v najrazlicnejsih napravah ne rabijo neke hude boot sekvence, ampak direktno zacnejo izvajat nalozen program po vrsti. Osebni racunalniki imajo pac to zato, ker je sistem modularen in ne ves tocno kaj je gor prikljuceno, in ker je dovolj komplicirano, da je lazje, da se najprej racunalnik "pretipa" kaj se z njim dogaja in nekako organizira vse komponente, preden prepusti operacijskemu sistemu da dela naprej. Gre bolj za tradicijo kot kaj drugega. Zlahka bi se zmenili tako, da bi namesto mikroskopsko majhnega spomina za BIOS imela maticna plosca recimo namenskih 128MB (ali kaj podobnega) spomina, kamor bi se instaliral kar operacijski sistem - BIOS ne bi bil potreben (ce imas to v namenskem spominu in tocno ves kje zacet, potem ni treba ostevilcit diskov in iskat bootloaderja) in bi se enostavno zbudil v OS in bi ta potem naredil vse ostalo. Tudi bootloader ne bi bil potreben. Tako da v bistvu je trenutni sistem posledica zmedene zgodovine osebnih racunalnikov, in ni niti blizu optimalnega. Ce ne drugega, je zoprno cakat minuto da BIOS opravi svoje - ponavadi je celo pocasnejsi kot nalaganje operacijskega sistema.

Re: BIOS

Objavljeno: 25.6.2013 10:16
Napisal/-a amebica
A to pomeni da BIOS danes ni več potreben: da se OS zalaufa sam, brez njega?

Re: BIOS

Objavljeno: 25.6.2013 10:39
Napisal/-a Aniviller
No, bios pac dela kar dela, ce imas racunalnik kjer bios dela kup stvari pac dela kup stvari in potem zalaufa OS. Vecino dela potem OS ponovi ampak tako pac je :) Nekateri racunalniki (predvsem kaksen prenosnik) imajo pa ze tako urejeno, da imas nek minimalen BIOS oziroma da se skoraj direktno boota v OS (samo poisce bootloader in ga zbudi).

Re: BIOS

Objavljeno: 25.6.2013 11:48
Napisal/-a derik
Če se hoče, da ima uporabnik možnost sam inštalirati OS po svoji izbiri, potem je pač potreben nekakšen BIOS, a ne?

Re: BIOS

Objavljeno: 25.6.2013 12:07
Napisal/-a Aniviller
Ne to sploh ni res. Itak je bootloader tisti ki zalaufa OS, in BIOS samo najde disk in zazene tistih 256 bajtov na zacetku diska. Tako da BIOS (oziroma karkoli ze pac maticna plosca dela), je samo da najde diske in da uposteva tisti "boot order" ki ga nastavis. Resitev bi bila, da namesto tega primitivnega majhnega koscka softwara, ki boota bootloader, ki boota OS, da bi imeli vecji kot flash spomina, kamor bi namesto BIOSa bil notri ze nek mocnejsi bootloader ali celo cel OS (oziroma karkoli bi clovek instaliral tja noter). To je zdaj cisto izvedljivo. Telefon ne gre skozi BIOS recimo :) To je nek legacy iz zacetnih casov PC-jev in DOS-a in vseh teh strasno primitivnih zacetkov. Tistih par bajtov za bootloader, omejeno stevilo particij (in zelo malo podatkov o particijah), omejitev iz cesa lahko bootas,... to so vse 20 let stare omejitve. V danasnjem casu ni nobene omejitve da ne bi mogel imet predpisan in standardiziran kos pomnilnika na maticni plosci (par giga z lahkoto), kar bi odstranilo potrebo po "popisu" hardwara, in potem bi pac karkoli bi bilo tam notri, samo zase po bootu nalozilo driverje in prestelo diske in tako naprej.

Re: BIOS

Objavljeno: 25.6.2013 12:54
Napisal/-a amebica
Prosim kaj je to bootloader (verjetno program-je tudi na matični plošči??) in kaj to pomeni bootati?

Re: BIOS

Objavljeno: 25.6.2013 13:32
Napisal/-a Aniviller
No zdaj me pa ze zanima od kod vsa ta vprasanja :) Izgledajo zelo tehnicno naravnana vprasanja, po drugi strani so pa trivialna... pa strasno enostavno odgovorljiva z wikipedijo.

Bootloader imas v zacetnih sektorjih diska - kratka koda, ki zazene operacijski sistem. Na primitivnih sistemih tega ne vidis, ker je "tiho" (ce imas samo en operacijski sistem recimo). Ce imas vec operacijskih sistemov na razlicnih particijah, ali ce hoces vec opcij kako zagnat, pa imas nekaj interakcije z njim. Primeri bootloaderjev so syslinux,grub,lilo,... recimo ce imas vec OS opcij, te takole vprasa:
http://www.dedoimedo.com/images/compute ... loader.jpg

Re: BIOS

Objavljeno: 2.7.2013 23:42
Napisal/-a bedanec
Aniviller napisal/-a:Ne to sploh ni res. Itak je bootloader tisti ki zalaufa OS, in BIOS samo najde disk in zazene tistih 256 bajtov na zacetku diska. Tako da BIOS (oziroma karkoli ze pac maticna plosca dela), je samo da najde diske in da uposteva tisti "boot order" ki ga nastavis. Resitev bi bila, da namesto tega primitivnega majhnega koscka softwara, ki boota bootloader, ki boota OS, da bi imeli vecji kot flash spomina, kamor bi namesto BIOSa bil notri ze nek mocnejsi bootloader ali celo cel OS (oziroma karkoli bi clovek instaliral tja noter). To je zdaj cisto izvedljivo. Telefon ne gre skozi BIOS recimo :) To je nek legacy iz zacetnih casov PC-jev in DOS-a in vseh teh strasno primitivnih zacetkov. Tistih par bajtov za bootloader, omejeno stevilo particij (in zelo malo podatkov o particijah), omejitev iz cesa lahko bootas,... to so vse 20 let stare omejitve. V danasnjem casu ni nobene omejitve da ne bi mogel imet predpisan in standardiziran kos pomnilnika na maticni plosci (par giga z lahkoto), kar bi odstranilo potrebo po "popisu" hardwara, in potem bi pac karkoli bi bilo tam notri, samo zase po bootu nalozilo driverje in prestelo diske in tako naprej.
A ni tko da nej bi EFI zdej vse to mel?

Re: BIOS

Objavljeno: 3.7.2013 1:07
Napisal/-a Aniviller
Delno ja... ampak ne cisto - se zmeraj gres naprej na bootloaderje (tudi ce je GPT ki je napredek od MBR), in se zmeraj je torej vsa zmeda z vecnivojskim bootom. Pa se podpora ni se univerzalna.