vmesnik med očmi in možgani?

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Post Reply
xor
Posts: 40
Joined: 21.6.2012 7:28

vmesnik med očmi in možgani?

Post by xor » 20.11.2013 18:25

Kakšen je po vašem mnenju vmesnik za prenos slike od oči do možganov?
Analogen - paralelen?
digitalen - serijski?
Sam bi rekel, da je analogen. Torej žica(živec) za vsak piksel posebej oziroma celo več žic na piksel zaradi različnih barv.
Kako se takšna količina informacij prenese po živčevju?

User avatar
Aniviller
Posts: 7263
Joined: 15.11.2004 18:16

Re: vmesnik med očmi in možgani?

Post by Aniviller » 20.11.2013 19:07

Paralelen in digitalen. Za mrežnico je posebno vezje, ki analogen signal pretvori in zakodira. Kot prvo, pretvori iz rgbw sistema (tri barve čepkov in palčke) v razlike komponent. Mislim da pride ven svetlost, rdeča-zelena in modra-rumena, barvni kombinaciji sta pa tudi isti, ki pri se pojavljata pri barvni slepoti (v bistvu pri rdeče-zeleni barvni slepoti drugi kanal nima signala). Ta diferenčni sistem je podoben kot PAL in NTSC video kodiranje in YUV, ki se uporablja pri kompresiji digitalnih slik, samo kombinacije, ki nastopajo na barvnih oseh, so nekoliko drugačne.

Na koncu se ta signal mislim da kodira v neko posebno časovno zaporedje pulzov, glede na intenziteto (mislim da ni samo pogostost pulzov ampak prav neka koda). Živčni sistem je itak vedno v celoti digitalen, saj ni delnih signalov: živčni impulz je diskretna stvar, z vedno enakim napetostnim skokom in časovnim potekom.

Oči v resnici niti ne vidijo prav dobro - samo rumena pega ti da kaj pametnega, vse ostalo je bolj za referenco kje približno je kaj. Možgani so tisti, ki uporabijo pretekle informacije, in jih osvežujejo z novimi na mestih, kjer dobijo signal - avtomatično kompenzirajo premike oči (oko se premika, pa ti vendar vidiš sliko pri miru, ni tako kot scrollanje v igricah), in si "izmislijo" stvari, tam kjer res ni nič informacij, glede na izkušnje. Oko ima več nivojev krmiljenja gibov - kot prvo, stalno trzajo za piksel sem in tja, zato da ne prekuriš celic - če to uspeš ustavit, potem v par sekundah slika izgine in ne vidiš več nič. Če ti to ne dela, si slep na zelo čuden način - vidiš samo premike. Potem imaš večje "skeniranje", ki zagotovi, da možgani dobijo sveže informacije o celotni sliki (da ti niti ne opaziš, da v resnici vidiš samo en zelo ozek krog)... zadnji level je krmiljenje glede na pozornost - se osredotočaš na glavne predele slike. Vse to mora delovat brezhibno. Vmes je kup ugibanja, kompenzacije napak in pomankljivosti, korekcije glede na pričakovanja in tako naprej. Na tem slonijo vse optične prevare - ker ne gre le za direktno preslikavo pikslov, lahko vmesne filtre na finto vržeš.

No, da povzamem - sam prenos signala gre digitalno kodirano, par nevronov na piksel, en za črnobelo, dva za barve (čeprav to ni čisto tako, ker to kombiniranje tudi združuje signale sosednjih celic, pošilja različno resolucijo za ČB in barve, tako kot jpg...).

xor
Posts: 40
Joined: 21.6.2012 7:28

Re: vmesnik med očmi in možgani?

Post by xor » 6.5.2014 21:33

Vse skupaj je zelo zanimivo. Prilagam še posnetek, ki se navezuje na temo.
http://videolectures.net/kolokviji_tkacik_real_neurons/

User avatar
vojko
Posts: 11502
Joined: 29.5.2004 15:18
Location: LIMBUŠ
Contact:

Re: vmesnik med očmi in možgani?

Post by vojko » 6.5.2014 22:38

xor wrote:Vse skupaj je zelo zanimivo. Prilagam še posnetek, ki se navezuje na temo.
http://videolectures.net/kolokviji_tkacik_real_neurons/
Izredno intrigantno! Hvala!

Post Reply