nihanje strune

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
Uporabniški avatar
uros
Prispevkov: 94
Pridružen: 13.4.2003 14:49

nihanje strune

Odgovor Napisal/-a uros »

Odkril sem en (po mojem mnenju) nadvse zanimiv pojav. Sedim na kavču in držim kitaro v rokah, televizija je prižgana. Zabrenkam struno (ta debelo) in gledem. Štos? V območju, kjer vidim struno in ekran hkrati, se pojavijo takšni valovi na struni, ki jih, če televizija ni prižgana ne vidiš. V čem je tu finta, zakaj se to zgodi? Vedno sem mislil, da ko zabrenkaš struno, se ta hitro giblje naprej in nazaj, nisem si mislil da po njej tečejo valovi (valovanje se to gibanje imenuje v obeh primerih). Poskušajte storiti enako – kakšna je po vašem mnenju razlaga tega? Upam, da ste razumeli kaj sem napisal.

Aja, poskusite z najdebelejšo struno. S tankimi sicer tudi gre, a pojav ni tako izrazit.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re:

Odgovor Napisal/-a GJ »

To pojav nastane zaradi dinamičnega osveževanja TV slike. Slika na ekranu se osvežuje približno 50 krat na sekundo (50Hz). Je pa frekvenca osveževanja odvisna do vrste televizorja.
Kaj se torej dogaja? Elektronski žarek 50 krat v sekundi osvetli zaslon podobno kot pri stroboskopski žarnici v diskoteki. Če je frekvenca strune pribljižno enaka val na struni stoji. Če je večja potuje naprej če je manjša pa nazaj. To pa zato ker naše oko ne dobi zvezne podatke (sliko) temveč le sliko določenega časovnega trenutka.
Podoben efekt nastane, če s kamero slikamo kolo avtomobila ali eliso aviona ob zagonu.

Lep pozdrav...

Odgovori