Ima dan lahko 47 ur?

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Ima dan lahko 47 ur?

Odgovor Napisal/-a Japi »

Sem zadnjič imel zanimivo debato z osebo (katere usmeritev ni fizika) o tem, da če bi npr. z avionom letel proti zahodu, da bi si tako podaljšal dan, kar se strinjam. In če bi imel super avion, bi obletel celotno oblo in bi prišel do dolžine dneva recimo 47 ur zaradi časovnih pasov in blablabla... Jaz pa trdim, da npr. če bi šel v drugo smer le en časovni pas (se pravi proti vzhodu) in prišel v recimo 15h minutah v isto točko, bi bil efekt identičen. Tu pa sem "udaril" ob odločno nasprotovanje in bi prosil za kakšno mnenje na to temo oz. za nazorno razlago, ker so očitno moje pedagoške sposobnosti precej omejene (vsaj brez ustreznih rekvizitov :roll: ). LP! :wink:

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Jaz pa trdim, da npr. če bi šel v drugo smer le en časovni pas (se pravi proti vzhodu) in prišel v recimo 15h minutah v isto točko, bi bil efekt identičen.
Ne razumem popolnoma. V kolikšnem času bi prepotoval en časovni pas ? 15min proti V in 15min nazaj proti Z ? V tem primeru bi prišel na isto kot si začel (no, pol ure bi izgubil na poti).

Ko potujemo proti Z, si dan podaljšujemo. Ko pa potujemo proti V, si dan skrajšujemo.

PS: Tukaj je kot "dan" mišljeno samo položaj Sonca na nebu, ne pa dejanskega časa za opazovalca.

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

Ja, ma fora je v določitvi ur (pač časovnih pasov) glede na položaj na Zemlji. Ja, ko greš proti zahodu, si dan podaljšuješ, vendar, če tako proti zahodu obideš oblo in si s tem maksimalno podaljšaš da, je isto, kot če greš proti zahodu v isto točko in pač nekoliko počakaš. Se motim? :roll:

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Aha, mislim, da zdaj vem na kaj ciljaš - kakšno razliko vidita opazovalca, če gre en okoli Zemlje, drugi pa samo malce v nasprotno smer.

Recimo, da štartata oba ob 12h opoldne. In recimo, da bi na koncu prišla na isto točko. In recimo, da bi se to zgodilo po 24.urah.

Tisti, ki je letel proti zahodu, bo imel vedno dan (Sonce bo vseskozi enako visoko na nebu), drugi, ki se bo pa samo malo pramaknil proti vzhodu, bo pa vmes doživel še noč, in potem se bosta podnevi ob 12h srečala! :D

mirtelo
Prispevkov: 138
Pridružen: 20.4.2004 8:25

Odgovor Napisal/-a mirtelo »

Vse je jasno. Mogoče ni odveč omeniti datumsko mejo. Tako, da se srečamo tam nekje ob istem času in na isti dan.

Pipo
Prispevkov: 15
Pridružen: 4.6.2004 18:46

Odgovor Napisal/-a Pipo »

Če bi imel eno hitro letalo (na ekvatorju), ki bi šlo s cirka 1 mach bi, če bi štartal ob 12-ih proti zahodu, imel neskončen dan. :roll:
Datum bi ti sicer preskočil, ko bi prečkal datumsko mejo, sonce bi pa bilo vedno nad tabo.
Če pa štartaš ob 0.01 z datumske meje proti zahodu ponovno s cca. 1mach boš v 24 urah prišel ponovno do datumske meje. Če je ne prečkaš, bo ura še vedno 0.01 istega dne, kot si začel. Tako ti je ta dan že poteklo 24ur. Ker pa je ura 0.01, lahko počakaš na tem mestu še 23ur in 59min. Tako ti dan šteje 48 ur.
Če pa obletiš isto pot v 15min. Prideš na rob datumske meje ob 0.16, vendar po kolendarju prejšnjega dne. Zato to ni več isti dan, kot si začel ampak koledarko prejšnji dan. Še vedno lahko čakaš na tem mestu naslednji dan, vendar to najbrž ni bila poanta te misli.
ps. s tem ne boš napravil časovnega stroja.
pss. na S ali J tečaju pa ne rabiš tako hitrega letala. Se lahko kar peš odpraviš.

:roll:

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

Ja, se strinjam z vsemi, ma tu itak ni vprašanja o časovnem stroju, marveč bolj iščem pomoč, kako nekomu nazorno razložit, da je vseeno glede datuma in od človeka določenega časa, po kateri poti prideš do določene točke. Npr. ali bo efekt isti, če bom iz Lj. potoval v Moskvo proti vzhodu z navadnim letalom ali proti zahodu s supertruper ekstra hitrim plovilom, če bom ob istem času na oba načina prispel na cilj.... :roll: :wink:

Odgovori