Stealth tehnologija

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Uporabniški avatar
mali
Prispevkov: 138
Pridružen: 7.5.2003 18:17
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mali »

Menim pa da ni point ustvariti nakakšno nevidnost letalov(kar je nemogoče), ampak ustvariti radarsko nevidnost.
Ejga, pa ravno to je mogoče.
Zadnjič, je bilo v nekem SLO časopisu, novička, da je nek rumenko izumil "prosojno" oblekico - palerino. Pa ne, da bi bila sama palerina prosojna, ampak dobi videz prosojnosti vse, kar je vanjo ovito, tudi vojak.
Menda je nevidnost do 30% . In če ti tak tipo z nabito flinto stoji v polmraku 17 metrov pred nosom v hosti, ni teoretične šanse, da ga vidiš.

Kako deluje ni pisalo, a "drvarska" razlaga bi bila takale:
Palerina je pokrita z neti premera 1 cm. Ti neti so kamere in predvajalniki. Med dvema kamerama je predvajalnik in med dvema predvajalnikoma je kamera. Gor-dol, levo-desno in poševno, v vse smeri isto pravilo. Kamere snemajo in predvajajo sliko nazaj, predvajalniki predvajajo sliko od kamer-zadaj naprej. Za definicijo "naprej-nazaj" in "pod kotom" rabiš kompjutero in glede na to, da je izumitelj Japonec, je morda vgrajen tudi robotski drobilec orehov in ožemalec limon, pa inverzna mikrovalovka - taka, da zasuče molekule vode okolja namesto notranjosi in še kaj...

Veselo na delo!

Vtipkaj na iskalniku "MIMIKRIJA" kot temu pravi Kvarkadabra, pa surfni malo...

kartako
Prispevkov: 65
Pridružen: 11.6.2004 10:41
Kraj: LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kartako »

Ja saj jaz si nisem to zmislu. Men se zdi tut mal lari fari..........
http://www.dnevnik.si/clanekb.asp?id=134695

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Ta zadeva ki jo opisuje mali zgleda kar kul, ne vidim pa razloga zakaj bi to dajali na vojaške lovce.

Uporabniški avatar
ramses
Prispevkov: 12
Pridružen: 10.8.2005 12:26
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ramses »

Stealth letala so delana na podlagi aerodinamike in neve pogonske tehnike. Aerodinamika razprši signal ki ga radar pošlje za detekcijo letala.
LINK BLACK PROJECTS

Pa mislim da je že marsikaj na tržišču!

kob
Prispevkov: 71
Pridružen: 5.1.2005 16:01
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kob »

za kartako in alexus:
"letala se na radarju vidijo kot ptice"
se vama ne zdi rahlo čudno, da te ptice potujejo z več kot 200 km/h
pomoje bi jih morali zaznati če je to tako.
če pa ni..
P.S.: nevem kak je

Zanima me, kaj pa je z ECMji?

kartako
Prispevkov: 65
Pridružen: 11.6.2004 10:41
Kraj: LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kartako »

Ja ne vem jaz povem kar sem prebral. Drugač je pa s pticami in tistim ki gleda radar tako (sad ga vidiš sad ga ne vidiš) tolk da po mojem zagleda ptico pol je pa kar naenkrat ni(kot da je jo zgubu na radarju)
Drugač pa naj še kdo pove ki je čital Obrambo Radar al kej podobnga.

santa
Prispevkov: 17
Pridružen: 6.10.2005 11:40
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a santa »

sem bral zadaj ste pisal zakaj so tako nestabilno zgrajena vsa novejša letala pa nisem prebral al je ze kdo odgovoril ampak to je za to da imajo boljše maneverske sposobnosti.Vsa današnja vojaška letala so po večini zgrajena po tej tehnologiji in jih brez pomoči računalnika ni moč krmiliti (fly-by-wire sistem).Za še boljše maneverske sposobnosti pa se uporabla vektorski potisk, ki naj bi ga imel F22 (kokr sm slisal) seveda ga pa imajo ruski lovci Su-27 , Su 35.

Uporabniški avatar
ramses
Prispevkov: 12
Pridružen: 10.8.2005 12:26
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ramses »

Kar se tiče radarja in ptic, je po mojem malo nemogoče. Ker imajo radarji tudi omejitve, kot višinske kot tudi (po domače rečeno) količina signala, ki se odbije od predmeta. Tako, da včasih so res zaznavali ptice, danes pa sigurno ne več. Tudi oblake so včasih zaznali, če se že gremo, samo ta problem so MORALI rešit. Si predstavljate, kaj bi pomenilo za vojsko, če bi ptice zaznaval na radarju med vojno, namesto letal? Še med 2svet. vojno, so mogoče zaznali samo ptice selivke, katerih je bilo več na kupu, to samo domnevam, drugače pa je to precej škodljivo za vojsko. Kaj mislite vi?

Stealth!Točno tako, santa. Vse gre v smeri računalniškega vodenja. Najnovejši lovci so že brez oken. Aje kdo videl take? Full so dobri, in so grajeni na principu "aero-space" tehnologije. Tako kot Aurora,...Katera lahko preide iz atmosfere in nazaj! heheh....še malo pa bomo delali leteče krožnike! :D Lahko jih že, če pogledaš, da je bila Aurora izdelana že v 80ih! Pol si lahko predstavljate, kaj je danes?! Seveda, da takega dosežka ne delijo z ostalimi državami. Zato pa je Top Secret projekt, namreč zaradi nacionalne varnosti. Danes so lahko časovno-leteči predmeti, ki ne rabijo prepotovat od točke A pa do točke B. Svetlobna hitrost. Ampak ustvarijo distorzijo med časom in prostorom. ANti-Gravity systems and FreeEnergy! Fluxliners! noro ej! Samo vse njihove dosežke skrivajo v Črnih projektih. Stealth technology ali nevidna tehnologija! heheh....sedaj sem malo zašel off:topic, se opravičujem! To so sem prebral!

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Kolikor vem, je zaznavanje (iz strani radarja) jate ptic namesto letala še veljalo med Zalivsko vojno (mogoče sem pa kaj zamešal). To bi za vojsko (tisto ki se brani) pomenilo slabost, in točno to so (med drugim) napadalci takrat izkoriščali.
Zato pa imajo stealth letala oziroma kontrolerji letenja velike težave pri pristajanju :)

Pa mislim da fly by wire ni nič novega, glede na to da imajo to vgrajeno že letala F-117, ki so najstarejša med stealth letali. Okej, možno da je to samo nadgradnja, ampak ne bi rekel.

kob
Prispevkov: 71
Pridružen: 5.1.2005 16:01
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kob »


Odgovori