jedrske elektrarne

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
tadejk
Prispevkov: 12
Pridružen: 30.9.2005 18:23
Kraj: Murska Sobota
Kontakt:

jedrske elektrarne

Odgovor Napisal/-a tadejk »

Pozdravljeni!
Sem nov na tem forumu in imam par vprašanj.

Zakaj se Černobil več ne more ponoviti? Kakšni varnostni ukrepi veljajo od takrat naprej, itd...Kaj točno se je tam zgodilo? V spominu imam, da so nekaj krive grafitne palice.
Po čem se novejši, danes grajeni, jedrski reaktorji razlikujejo od tistega, ki je bil v Černobilu? (Zopet imam v spominu grafitne palice...)

Hvala

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Vsi danasnji reaktorji imajo za moderator vodo, dobra stran tega pa je da ce temperatura prevec naraste nevtroni tezje zadanejo hitre molekule vode in so prehitri za reakcijo. Tako se reakcija hitro upocasni. Pri grafitnem moderatorju pa tega efekta ni, poleg tega pa se pri visokih temperaturah vse skupaj poskoduje.

tadejk
Prispevkov: 12
Pridružen: 30.9.2005 18:23
Kraj: Murska Sobota
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tadejk »

Hvala za razlago.
Ravnokar berem na wikipedii razliko med TRIGA in RBMK reaktorji...tako da mi je zdaj jasno.

Uporabniški avatar
sstone
Prispevkov: 180
Pridružen: 30.11.2004 0:05

Odgovor Napisal/-a sstone »

Torej v Černobilu so hoteli testirat, če bi generator na turbini ob izgubi zunanjih izvorov elektrike lahko proizvajal dovolj elektrike, da bi poganjal varnostne sisteme(še posebej črpalke) elektrarne dokler se nebi užgala dizelska generatorja, ki so ju meli za primere v sili, vendar je bila pomanjkljivost, da se generatorja pač nem oreta v momentu vžgat...no njih je zanimalo, če bo tisti generator lahko delal dovolj elektrike v tistem času dokler se dizla ne vžgeta.
Tak test so že uspešno izvedli v drugi enoti černobilske elektrane(test je bil btw negativen; generator ni delal dovolj elektrike), kerj so sledili vsem varnostnim merilom.

-Najprej so moč reaktroja zmanjšali, prehitro, ker so prepozno začeli s testom in se jim je "mudilo"...posledica: reaktor je proizvajal samo 30mw moči
-zaradi tako nizke moči se je nakopičilo preveč xenona-135, ki absorbira nevtrone...vendar so s testom nadaljevali...kontrolne palice(na koncu jih je bilo samo 6 notri, 205 pa so jih povlekli) so zvlekli ven več kot je dovoljeno, da bi zmanjšali učinek xenona
-vžgali so pumpe, ki jih je poganjal generator na turbini, pretok vode se je povečal na nivo, ki je nad dovoljenim...ker je tudi voda absorber nevtronov so morali ročne kontrolne palice povsem izvleči, da bi ohranili moč
-črpalke so izključili iz električnega omrežja, pretok vode se zmanjša
-hladilna voda se segreva...v sredici začne nastajati para...moč narašča...takrat so vse kontrolne palice potisnili v reaktor do konca(tudi tiste ročne, ki so jih izvlekli povsem ven)
-zaradi počasnega mehanizma potiskanja palic(18-20 sek), vbočenih konic kontrolnih palic ter pomanjkanja vode sej je moč še dalje večala...ta čas so se kanali deformirali(vročina) in palice niso mogle do konca not(samo 1/3)...reaktor je skočil na ~30gw(10x več kot je normalna moč)
-gorivo se je začelo topiti, pritisk pare se je večal dokler ni razneslo vse skupaj

Uporabniški avatar
anzy
Prispevkov: 2
Pridružen: 23.2.2006 22:25

Odgovor Napisal/-a anzy »

In posledice so vidne še zdaj (sicer prej še bolj). Rojevali so se ˝spački˝, zaradi izpostavljenosti radioaktivnemu prahu pa je pomrlao veliko, veliko ljudi, tudi bolezni, ko t so rak, razni tumorji... so postale bolj pogoste,...

seba
Prispevkov: 40
Pridružen: 27.1.2006 2:46
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a seba »

tudi dizajn elektrarne je bil v ***, ko je bila previsoka temperatura, palce niso hotle it notri, se mi zdi.
moderni reaktorji so taki, da je to avtomaticno.

Odgovori