Prisluškovanje neba

Astronomija, zvezde, planeti...
NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Roman napisal/-a:
NIKKI napisal/-a:Lepo temo radijske astronomije si zagnojil do konca.
Jaz sicer mislim, da si jo ti, a vseeno, sorry.
Sem pričakoval, da se bo našel korenjak, ki se bo lotil zadeve in me zasul z vprašanji in prošnjami za nasvete...
A tako, svoje znanje si želel trositi po svetu. Tako povej. Zdaj te razumem. Ampak potem ne bi smel zmerjati ljudi, da si nočejo umazati rok.
morda bi še kdo dal kakšen predlog.
Hm, za ljubiteljsko ali za resno znanost?
Pa se je pojavila lisica, ki pravi, da je grozdje prekislo.
Če misliš z lisico name, si zelo mimo ustrelil. Nisem astronom, niti ljubiteljski, čeprav sem se že poigraval z idejo, da bi si kupil teleskop in prečul kako noč. Vsekakor pa nimam nobenega namena investirati svoj čas v branje efemerid in zvezdnih kart in lotanja žic. S tabo pa sem govoril zato, da bi doumel, kaj želiš. Misliš, da mi je uspelo?
.. sem se poigraval z idejo... itd. pač lisica, ki si noče umazati rok ... Vsekakor nimam namena ... delam v interšparu, svet je Disneyland in jaz sem Mickeymause. Dokazal si, da si ne misliš mazati rok! Pa se spet vrnemo na teorijo o vesolju kot internetu (Wolfram).
Bibljisko (torej psihološko)! Bodi hladen ali vroč, če boš mlačen te izpljunem proč!
Vedenje in znanje naše vrste je malce bolj komplicirano.
Ni razlike med ljubiteljsko znanostjo in znanostjo. Je znanost ali ne-znanost. Tako kot ni razlike v npr. literaturi, umetnosti ... . Zaradi tega, sedaj ne bomo upoštevali idej nekega državnega uradnika, ki je poleg tega še kadilec!!!!!!!!! (glej naslovno stran Kvadrakadabre). Ali nekega padarja (ki je malo preveč gledal skozi mikroskop!!!, sposobni opazovalci ga niso upoštevali; Wirchov je bil dober zdravnik in izreden diagnostik, a o tuberkolozi ni razumel vsega) ne bomo upoštevali.
Ljudem manjka klasične izobrazbe, razumevanja človeške nravi poznavanja zgodovine, razumevanja medčloveških odnosov. Jasno je, da je s "Fachidioti" najlažje manipulirati. Stvari počni vedno Lege artis!

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14585
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

NIKKI:

Resnici na ljubo si ravno ti tisti, ki je zagnojil to temo. Izjava
NIKKI napisal/-a:Predlagam, da se nekdo v naši ljubi Sloveniji končno spravi in prisloni uho na nebo.
je precej cinično in žaljivo naravnana, poleg tega pa zveni kot imperativ oz. ukaz. Naj te spomnim, da v Sloveniji profesionalne astronome lahko naštejemo na prste obeh rok; to pa ni nič nenavadnega, saj nas je (Slovencev) za vzorec in po vsej verjetnosti po številu astronomov na prebivalca ne zaostajamo za ostalimi. Če bi torej v Sloveniji hoteli profesionalno pokrivati vsaj področja astronomije in ved, ki so ji blizu, potem bi potrebovali bistveno več kadra. Ker pa so – kot veš – sredstva za znanstveno raziskovanje omejena, to v slovenskem prostoru ni možno. Zato astronomski skupini prof. Čadeža ni za zameriti, da ne premore radioastronoma (no, če smo čisto natančni, to ni čisto res, saj se na radioastronomijo spozna dr. Anže Slosar – s tem se je tudi ukvarjal v Cambridge-u, ki pa se sedaj pri nas večinoma ukvarja z eksperimentalno kozmologijo).

Kar se pa tiče tvojega vprašanja, zakaj se nihče ljubiteljsko ne ukvarja z radioastronomijo, pa gre po moje pravi odgovor iskati v vzgibih in motivacijah samih ljubiteljev. Nekdo jih pač mora motivirati oz. navdušiti. Vsekakor pa tega ni mogoče doseči s ciničnimi izjavami, kakor sam počneš. Če sam nimaš časa se s tem ukvarjati, potem tega ne vsiljuj drugim (pa čeprav z najboljšimi nameni). Morda bi kaj dosegel, če bi temo začel v lepšem tonu in svojo idejo bolje utemeljil (npr. kako to počnejo ljubitelji po svetu). Vsekakor ti manjkajo veščine dobrega komuniciranja.
Ni razlike med ljubiteljsko znanostjo in znanostjo. Je znanost ali ne-znanost. Tako kot ni razlike v npr. literaturi, umetnosti ...
Je velika razlika: profesionalni znanstveniki (mednje spadam tudi sam) živimo od tega, kar počnemo, ljubiteljem pa je to zgolj hobi. Sicer so lahko vzgibi enih in drugih v končni fazi enaki, vendar morajo profesionalci upravičiti vsako raziskavo (se morajo boriti za denar), ljubitelji pa so lahko prepuščeni lastnemu navdihu. Če povem drugače: profesionalci morajo producirati rezultate (poročila, članke, knjige, hoditi po konferencah, spremljati dogajanje na svojem področju...), ljubiteljem pa tega ni treba in lahko odnehajo, ko sem jim zazdi. Če parafraziram: Če profesionalni kuhar zamoči jed, je lahko ob dobro ime oz. službo. Če ti doma zamočiš jed, ne bo zaradi tega velikih posledic.
Zaradi tega, sedaj ne bomo upoštevali idej nekega državnega uradnika, ki je poleg tega še kadilec!!!!!!!!! (glej naslovno stran Kvadrakadabre).
Hja, vsi radi navajajo dejstvo, da je Einstein zaslovel kot patentni uradnik, a radi pozabljajo dejstvo, da je na ETH Zurich diplomiral iz fizike. Bil je torej akademsko formiran fizik, prvi znanstveni članek pa je objavil že leta 1901, torej še preden se je zaposlil leta 1902 na patentnem uradu v Bernu. O Einsteinu torej nikakor ne moremo govoriti kot o ljubiteljskem fiziku. Tudi ves čas dela na uradu ni izgubil stika z novostmi v fiziki, pa čeprav je imel veliko težav z dostopom do literature, ker je zaradi delovnega urnika na uradu našel zaprto knjižnico.
Ali nekega padarja (ki je malo preveč gledal skozi mikroskop!!!, sposobni opazovalci ga niso upoštevali; Wirchov je bil dober zdravnik in izreden diagnostik, a o tuberkolozi ni razumel vsega) ne bomo upoštevali.
Minili so časi Faradaya, ki je kot knjigovez brez izobrazbe s svojimi idejami tako navdušil Davy-a, da ga je vzel za asistenta. Minili so tudi časi Hubbla, advokata, ki se je usmeril v astronomijo in njegovega pomočnika Humasona, sprva hišnika, ki ga je Hubble izkoriščal za opazovanje galaksij na takratnem največjem observatoriju na Mt. Wilson.

Dandanes je znanost tako ozko usmerjena in specializirana, da v mainstream lahko pridejo zgolj najboljši formalno izobraženi kadri. Ljubitelji (ki niso formalno izobraženi) se zelo redko uspejo prebiti v ospredje (obstajajo sicer določene izjeme).
Ljudem manjka klasične izobrazbe, razumevanja človeške nravi poznavanja zgodovine, razumevanja medčloveških odnosov. Jasno je, da je s "Fachidioti" najlažje manipulirati. Stvari počni vedno Lege artis!
Tvojo hipotezo sesuje naslednje dejstvo: Američani – najbolj nerazgledan narod (dokazano z vprašalniki na najboljših ameriških univerzah) – imajo največ Nobelovih nagrajencev.

Roman
Prispevkov: 6476
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

NIKKI napisal/-a:Dokazal si, da si ne misliš mazati rok!
Ne, z astronomijo si ne mislim mazati rok, pa z medicino tudi ne, pa tudi ne s kemijo, pravom, ekonomijo, jezikoslovjem... Če sem pošten, nočem biti mazač na nobenem področju. Hobiji so seveda druga stvar.
Pa se spet vrnemo na teorijo o vesolju kot internetu (Wolfram).
Po Wolframu je vesolje celični avtomat.
Bibljisko (torej psihološko)!
Psihološko? Sicer pa je v Bibliji res veliko psihologije, predvsem tistega dela, ki se ukvarja z manipulacijo.
Bodi hladen ali vroč, če boš mlačen te izpljunem proč!
Skratka, bodi torej ekstremist. Le čemu tega ne privoščimo muslimanom?
Zaradi tega, sedaj ne bomo upoštevali idej nekega državnega uradnika, ki je poleg tega še kadilec
Tudi jaz ne maram kajenja, a kljub temu Albertove (in drugih kadilcev) dosežke zelo cenim.
Ljudem manjka...
Seveda, velika večina je povprečna in brez ambicij (in možnosti) postati vrhunski znanstvenik. Morda pa bi se moral, Nikki, ukvarjati s prosvetljevanjem, pa si za nadpovprečnega znanstvenika ubral precej čudno pot.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Nikoli nisem trdil, da sem znanstvenik! Ne ljubiteljski ne plačan. Ta stran je namenjena vsem, ki jih zanima znanost, ki bi morda tudi sami kaj radi "videli", predvsem verjetno mlajši, seveda tudi drugi. Ena od mošnosti je radijska astronomija.
Kriv sem, da sem se poskušal skriti za avtoriteto. Eistein ... .
Prof. Čadež in Dr. Slosar sta človeka, ki nedvomno ne govorita o kislem grozdju, ga raje ga bogato obirata. Njima moj poziv ni bil namenjen, ker bi jima samo težil (Res je sicer, da težim nekaterim drugim, s spremenljivim uspehom.).
Glede Nobelovih nagrajencev. Jih pač dobro plačajo, družba v ZDA namenja veliko sredstev v ta namen, imajo pa problem, da je vedno manj domačih študentov.
Tudi v času Faradaya, časi niso bili naklonjeni Fardayu. Imel je srečo, s tem imamo srečo tudi mi. (enako velja za vse ostale, ki si jih naštel).
Formalna izobrazba, nedvomno jo podpiram. Zoprno pa je, da ni garant za to da je človek zares sposoben dojemati resnico. Tudi formalna izobrazba in s tem znanost ni imuna na resne napake kot je bila npr. evgenika na začetku 20. stoletja (glej M. Crichton 2005 State of fear, Appedix I, o tej knjigi bo še velik halo).
Ponujam roko sprave. Se vdam! Ta trenutek sem ugotovil, da je Radijska astronomija brez smisla in bom začel izdelovati horoskope! (upam, da ne jemlješ tega resno)
Predlagam, da me napadeš zaradi State of fear!

Roman
Prispevkov: 6476
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Čisto na kratko:
1. Izobrazba seveda ne zagotavlja uspeha, a brez nje uspeha na kateremkoli znanstvenem področju že dolgo ni več realno pričakovati.
2. Roka sprave je lepa gesta, a je v najinem primeru nepotrebna. S teboj nisem skregan, čisto nič nimam proti tebi, nisem pa se strinjal z nekaterimi tvojimi izjavami in to sem povedal.
3. Radijska astronomija ni brez smisla, celo tudi amaterska ne, a s čisto vsako stvarjo, v kateri vidim kak smisel, se ne morem ukvarjati. Življenje nekako ni dovolj dolgo.
4. State of fear ne poznam, zato ne morem komentirati. Morda kdaj drugič.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Toplo priporočam State of fear! Za dodatek pa še The Golem : What You Should Know about Science, Harry M. Collins, Trevor Pinch. Obe knjigi sta zelo neprijetni.

s51da
Prispevkov: 4
Pridružen: 5.4.2006 13:20

Odgovor Napisal/-a s51da »

Stran slovenskega radioamaterja:

http://lea.hamradio.si/~s57uuu/astro/sidi1/index.htm

... če bi si kdo rad izdelal interferometer 8)

lp

Odgovori