"Tehtanje" galaksij

Astronomija, zvezde, planeti...
Odgovori
Sokrat
Prispevkov: 8
Pridružen: 19.8.2005 23:44

"Tehtanje" galaksij

Odgovor Napisal/-a Sokrat »

V tem clanku je omenjeno spremljanje nekaj manjsih galakcij za oceno mase nase galaksije, na podlagi katerega so ocenili, da imamo "pri nas" bojda 400x vec snovi, kot jo vidimo. Zanima me, kako je to mozno dolociti, ce ne poznamo deleza temne snovi (saj ga ne poznamo, mar ne ?) v tistih galaksijah, katerih gibanje pod vplivom nase galaksije spremljamo ?

Povedano drugace: ali ni potrebno poznati maso drugega objekta, da lahko izracunas maso prvega, ce lahko opises medsebojni vpliv enega na drugega, ali pa se tista masa kje "pokrajsa" in zato ni relevantna za tak izracun ?

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Ne omenjajo kakšne simulacije so uporabili za izračune. Vendar bistvo takšnega izračuna je 3. Keplerjev zakon \(\frac{a^3}{T^2}=\frac{GM}{4\pi^2}\)

Oni so z neko natančnostjo določili daljšo polos pritlikavih galaksij od centra \(a\) in njihov obhodni čas \(T\) (pri slednjem so gotovo imeli nemale težave). Iz enačbe tako lahko izrazimo neznanko, ki ostane \(M\), to je masa znatraj krožeče pritlikave galaksije, torej masa naše galaksije vključno s temno snovjo (v resnici je prišteta tudi masa krožečega objekta, vendar je dokaj zanemarljiva).

Napake v izračunih so sigurno velike, vendar če uporabiš 12 objektov in napredne simulacije s katerimi zaobjameš več parametrov, se tudi napaka temu primerno zmanjša.

Skupina pod vodstvom G. Gilmore se ukvarja največ s študijo pritlikavih galaksij, oni so tudi izvedli te meritve: http://www.ast.cam.ac.uk/research/stell ... al_sim.dat

Odgovori