Najprej:nejko
V zadnjem času se bolj malo gleda skozi teleskope, razen za svoj užitek, amaterji večinoma pa snemajo webicami ali DSLR-ji, nekateri s posebnimi CCD kamerami, ki so hlajene, da imajo malo šuma. Profesionalci skoraj izključno s CCD kamerami. Tudi večina satelitskih teleskopov je opremljena s CCD-ji.
Rokerda
Za binokular s splača dati malo več (200 EUR), Spikin atlas je za začetek, da se naučiš ozvezdja in opazovanja. Potem je pa veliko knjig v Angleščini. Z binoklom lahko gledaš Jupitrove satelite, Saturnovega obroča ne boš videl, kopice, par plinskih meglic, komete, če se lotiš opazovanja spremeljivk resno, lahko dobiš rezultate, ki imajo znanstveno težo, ali pa se preprosto pašeš po nebu.
Zanimivo je tudi opazovanje v paru, ko si z dekletom deliš binokular, zelo zanimivo! Vsak gleda skozi en okular.
probleme z zemljinim sijem pa nimam oz se ga da lahko odpraviti...
To sploh ni hecen problem, satelita WIRE in MOST imata velik problem s tem, tudi HST ima pri določenih opazovanjih problem, poleg tega pa so še magnetne anomalije Zemlje.
Zato sem sam poskušal priti na Deep Impact, BTW veliki 30 cm teleskop na njem ima napako, ta mali je v redu, zamudil sem roke za prijavo. Hvala bogu so se drugi prijavili s podobnimi idejami, kot imam jaz. Bom poskušal še pri drugih sondah.
Kmalu bodo istrelili COROT, ki bo iskal exoplanete, lahko bo zaznal prehod prek zvezde planet reda velikosti Zemlje.