Svetloba z zvezd

Astronomija, zvezde, planeti...
Odgovori
Uporabniški avatar
em
Prispevkov: 16
Pridružen: 21.7.2006 13:01
Kraj: zemlja

Svetloba z zvezd

Odgovor Napisal/-a em »

Pozdravljeni!
Znano je, da svetloba z vseh zvezd v vesolju še ni pripotovala do nas. Glede na to, da je zvezd več kot vseh kamenčkov na vseh plažah sveta in da bo nekoč nebo popolnoma prekrito s svetlobo zvezd, bi se morala na našem nebu tudi v času našega življenja prižgati kakšna nova zvezda. Karte neba pa so vedno enake (ali se pa motim). Nikoli še nisem slišal, da da je postala vidna kakšna nova zvezda.

:roll: Kaj menite vi?

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Svetloba z zvezd

Odgovor Napisal/-a shrink »

Vedeti moraš, da vidiš le navidezni sij (magnitudo) zvezde: bolj oddaljena zvezda z enakim izsevom navidezno sije manj, zato jo je težje opaziti s prostim očesom, tako da so karte neba v smislu opazovanja s prostim očesom kar nespremenljive; no, izjema so nove, katerim izsev se za kratek čas tako poveča, da so lahko vidne tudi s prostim očesom.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Re: Svetloba z zvezd

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Smo že enkrat mal debatirali:

viewtopic.php?f=18&t=2499

Po mojem je problem v tem, ker proto zvezdo prekriva oblak prahu iz katerega nastanejo proto planeti. Torej zvezda že dolgo gori preden se razkadi oblak prahu (oziroma sprime v planete) in šele takrat lahko svetloba prodre do nas, to pa se ne zgodi hipoma (kot eksplozija supernove)ampak postopoma tako da je nemogoče, da bi to opazili v našem kratkem življenju.

Odgovori