Prosim, da me ne imenuješ bebavca.
Nisem tega izjavil, niti nisem predpostavil da je izjava zrasla na tvojem zeljniku - sem mislil da koga citiras. Ampak tvoji odgovori pa niso ravno vzpodbudni, vse smrdi po hudem šarlatanstvu.
Ne.
Morje se ne premakne zaradi plime, pač pa plima pomeni povečan dotok vode na določenem območju.
O vzroku za povečan dotok pa nisi še nič povedal.
Pojasniti moraš tudi obnašanje morja na nasprotni strani Zemeljske oble.
Aha, ze izkrivljas moje besede. Jaz sem izjavil le, da se je predpogoj za opazno bibavico to, da voda lahko tece in se s tem prilagaja plimskim silam. Rezultat, kako se pa voda pretaka okoli, pa itak poznamo iz osnovne sole - na bliznji in dalnji strani glede na luno se gladina dvigne, vmes se pa spusti.
Ni bilo vprašanje, zakaj česa ne opazimo, pač bi lahko pojasnil, zakaj se celo trdna snov (delček Zemeljske skorje) premakne. - Človek je del narave (po eni od teorij). Torej, odstrani dvom, da Luna nima vpliva na človeka niti kot človeka, ki ni samo iz tekočine.
Kaj je del narave je filozofsko vprasanje in ne sodi v to debato. Dejstvo je, da gravitacija deluje na vso snov enako, ne glede na material in gostoto. Plimska sila je posledica RAZLIKE gravitacije zaradi razlicnih razdalj: luna vlece bliznje dele bolj kot oddaljene, in ta razlika povzroci, da se cela stvar razpotegne: koliko se razpotegne je pa odvisno od trdnosti materiala. Zemljin plasc je iz goste staljene kamnine, skorja pa itak ves da je trda, ampak sile na skali zemlje so dovolj velike, da tudi kamnina izpade kot mehka in elasticna, in se zato kar lepo vda "gnetenju" lune. Voda pa ima itak prosto pot, da se pretaka okoli. Pri vodi je se ta efekt, da imas resonanco: ker luna skozi krozi na isti nacin, imajo oceani ze od prejsnjih plim "zalet" (lahko si predstavljas kot pljuskanje v skodelici, ki traja nekaj casa tudi ko nehas trest ali mesat), in zato se voda odmakne nekoliko vec kot ce bi bila luna pri miru in bi pocakal, da se "pljuskanje" vstali.
Torej, seveda: gravitacijska sila na cloveka deluje kot na vse ostalo. Ampak to se ne pomeni, da bo imelo to kakrsenkoli opazen vpliv. Clovek je premajhen, da bi obcutil spremembo razdalje od lune in s tem plimsko silo. Cuti le enakomerno gravitacijo, ampak to pa ne pomeni nic vec kot to, da si za okrog 0.0006% lazji ko je luna nad tabo kot takrat ko je pod tabo
Hočeš reči, da je vpliv Lune na bibavico morja zanemarljiv?
Nikakor ne. Ravno obratno. Plimske sile lune (razlike gravitacijskih sil) vplivajo na oceane, to je jasno. Govoril sem le o vplivu direktne gravitacijske sile v primerjavi z zemljino. Vidis razliko? Nekaj je gravitacijska sila na neko telo, drugo je pa razlika gravitacijskih sil na dveh koncih telesa, kar te vlece narazen in preoblikuje. Plimske sile na zemljine oceane so opazne, ker je razdalja med "sprednjim" in "zadnjim" koncem zemlje precejsnja: kljub temu, da je sam gravitacijski pospesek lune na zemlji strasno majhen, se nabere, ko delujes na cele oceane, in na tako veliki razdalji. Kot receno pa je na clovesko telo vpliv plime IN vpliv enakomerne gravitacije popolnoma izjemno majhen in popolnoma neopazen.