obarvanost in velikost lune

Astronomija, zvezde, planeti...
NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Če se obrneš na glavo vidiš realistično!
Tore, obrneš se v nasprotno smer od objekta (raztegnjeno ozvezje, Luna ali Sonce), razkrečiš noge (tu ni osvajanja), in se nagnješ napre in primeš za noge ogledaš med nogami.
Že pred leti smo vzbujali (večja skupina) začudenje na sprehodu na Punti v Piranu ob zahodu Sonca! :wink:

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Očitno so mi zmanjkali Jji.
Fantje!!!!!!!!!!!! :wink: Ni bolj romatične zadeve, kot je vzhod ali zahod našega naravnega satelita.

s51da
Prispevkov: 4
Pridružen: 5.4.2006 13:20

Odgovor Napisal/-a s51da »


Kasijus Klej
Prispevkov: 97
Pridružen: 19.4.2005 20:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kasijus Klej »

Mislim, da gre pri tem zakaj Luno dojamemo večjo, kot je v resnici, za kombinacijo loma svetlobe in optične prevare. Opazovanja opravljena z inštrumenti pravijo, da je na otip ta naš satelit vedno enako velik, ne gleda na to, da ga na horizontu opazujemo za kak polmer Zemlje dlje kot v zenitu in ne glede na to, da na horizontu slika prečka večjo maso zraka da pride do očesa. Ne razumem pa, kako je možno, če se obrnemo na glavo pa se recimo postavimo na kraj, kjer nebotičnik prekrije Luno na horizontu... pa recimo da jo prekrije ravno prav, to je tako da se Luna cela skrije za nebotičnik... potem pa, ko nam je vsa kri že stekla v glavo, se postavimo nazaj na noge in zdaj vidimo Luno večjo in Luna gleda izza nebotičnika iz vsake strani po en krajec. Kaj to pomeni, da lahko gledamo okoli vogala? :?:

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Pri obarvanosti in za nas večji Luni gre za dva pojava, rdeči vzhodi in zahodi so zaradi sipanja svetlobe v ozračju (Zakaj je nebo modro?!), drug pojav je refrakcija ali lom v ozračju, ki "stisne" nebesna telesa. Zaradi refrakcije, ki je največja blizu obzorja, vidimo npr. zvezde, ki bi bile vidne pod obzorjem, če ne bi bilo ozračja.
Sedaj nastopi problem naših možganov, bolje vidimo v vodoravni smeri, kot v navpični smeri, poleg tega stalno predpostavljajo težnost. Za vajo ugotovi kateri lik je širši: lik 1 <-> ali
lik 2 >-< ?
Luna je blizu obzorja jajčasta, zato se nam zdi večja.
V enako kategorijo optičnih prevar sodi vprašanje, zakaj dekleta nosijo na zadnji plati zdrgnjene kavbojke?

Odgovori