FIZIKALNA VEDA NA PRAGU PRENOVE

Posebna in splošna teorija relativnosti
BojanD
Posts: 136
Joined: 9.11.2012 15:54

Re: FIZIKALNA VEDA NA PRAGU PRENOVE

Post by BojanD » 10.1.2019 15:58

Od te razprave je minilo že kar nekaj časa, zato ste razumljivo nekoliko zmedeni.

Ni šlo za to, da ste postavili vprašanje. Zastavili ste hipotetičen primer, ga obravnavali po svoje in na podlagi zmotne obravnave trdili ali pa vsaj nesubtilno nakazovali, da je nekaj narobe s posebno teorijo relativnosti. Jaz sem vam zelo eksplicitno povedal, kje ste se zmotili. Takrat ste breme popravka hoteli - spet izrazito nesubtilno - naprtiti na moja ramena.

Rozman
Posts: 1447
Joined: 6.10.2005 14:50
Location: Tržič
Contact:

Re: FIZIKALNA VEDA NA PRAGU PRENOVE

Post by Rozman » 27.1.2019 10:01

Mora. Sanjal sem, da se je v Delu pojavila novica:
  • Svetlobi, ki prihaja iz Halleyjevega kometa so merili f in λ ter izmerili, da se obe vrednosti spreminjata v takem razmerju, da je hitrost svetlobe vedno c. Rezultat je pričakovan, neposredna meritev pa daje dokončen odgovor vsem dvomom o hitrosti svetlobe.
Ne spomnim se čisto točno, lahko se je novica glasila tudi takole:
  • Svetlobi, ki prihaja iz Halleyjevega kometa so merili f in λ ter izmerili, da se spreminja frekvenca, λ pa se ohranja, ne glede na hitrost kometa. Meritev sicer zahteva dopolnitve o razumevanju hitrosti svetlobe. Obenem pa ločena meritev f in λ svetlobi iz kometa dokončno odpravlja dvome o hitrosti svetlobe.
Taka objava bi bila usodna. Ne glede, katera varianta članka bi bila objavljena, bi bilo konec razprav o hitrosti svetlobe. V nekaj stavkih bi bilo tudi dvomljivcem vse jasno.

Post Reply