Paradoks dvojčkov

Posebna in splošna teorija relativnosti
Uporabniški avatar
Aleksej
Prispevkov: 39
Pridružen: 9.3.2007 19:53
Kontakt:

Paradoks dvojčkov

Odgovor Napisal/-a Aleksej »

Zdravo

Se opravicujem, ce je bil moj problem ze razložen pod kaksno drugo temo, vendar je zal nisem nasel

Kakorkoli:
Prebral sem si razlage posebne in splosne teorije relativnosti, vendar paradoksa dvojčkov ne razumem popolnoma. Ne razumem zakaj ni vseeno kateri brat se postara oz. zakaj nista oba v isti situaciji. Razlozeno je, na primeru s Tino, zakaj se postara tisti ki cuti teznost - ali zaradi pospesevanja ali zaradi gravitacije, v vsakem primeru cas navidezno pocasneje tece tistemu ki ni v brezteznosti. Ampak zakaj ce se nekdo odpelje po vesolju s konstantno hitrostjo se vedno cas pocasneje tece njemu. V cem se razlikuje od tistega brata, ki se "vozi po vesolju na zemlji"? Ali ne bi (tako bi si jaz predstavljal stvar - najbrz je napacna) cas pocasneje tekel bratu v ladji za tistega na zemlji in tistemu na zemlji pocasneje za tistega na ladji, in bi ko bi se vrnil zemljan videl astronavta mlajsega in obratno?

Prosim za obrazlozitev oz. link do kakse strani, kjer je to razlozeno.

Aja pa se to: v ukrivljenem prostoru krozi zemlja okoli sonca po najkrajsi mozni poti. Hitrost svetlobe je absolutna in tudi potuje po najkrajsi poti. Mar to pomeni, da bi, ce bi iz zemlje v tocki, kjer je navidezna orbita tocno pravokotna na povrsino zemlje usmerili snop svetlobe naravnost v smeri orbite, ta svetloba potovala po najkrajsi poti - orbita in zadela zemljona drugi strani???

LP aleksej

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Nekaj izsledkov splošne teorije vem, veliko pa ne. Bolje dojemam posebno teorijo relativnosti. Vzemi recimo Tino in Meto. Zemljo odmisliva, reč naj bo daleč stran od masivnih teles. Tina se poslovi od Mete in odrine do najbližje zvezde (ki je sicer zelo daleč stran). V začetku sta bili obe skupaj potovali s konstantno hitrostjo, nato pa je Meta pričela pospeševati. Misli si, da je del poti pospeševala, del poti pa zavirala (in seveda še nazaj). Ta razloček je tisti, ki loči sistem Mete in Tine. Če bi napravili ustrezne račune, bi videli, da zaradi teh "problemov" potovanja po vesolju, tj., da mora Meta vmes pospeševati in zavirati (kakor velja vedno, če hočemo kam drugam priti), je venomer Tinin čas podaljšan proti Metinem in ne obratno. Računi, ki jih omenjam, niso zelo težki.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

ZdravaPamet napisal/-a:... je venomer Tinin čas podaljšan proti Metinem in ne obratno.
Kar seveda ni nujno res...

Če sta se srečali recimo pri hitrosti 0.9c in je Meta odpotovala ne nak planet in nazaj je podaljšan Metin čas in ne Tinin. (Meta je morala glede na hitrost srečanja s Tino svojo potovalno hitrost močno zmanjašati, če je želela pristati na planetu.)

Lep dan...

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Hja, ne razumem te dobro. Mislim, da sem slabo povedal, kaj imam v mislih. Meta pol poti do planeta pospešuje, pol pa zavira. Za nazaj tudi najprej pospešuje od planeta in zavira do Tine.

Kasijus Klej
Prispevkov: 97
Pridružen: 19.4.2005 20:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kasijus Klej »

Pospeševanje in zaviranje se odšteje in dobimo nič.

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Če se prav spomnim računa, ne.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

Kasijus Klej napisal/-a:Pospeševanje in zaviranje se odšteje in dobimo nič.
Seveda ne..
Pospeševanje in zaviranje ne vpliva direktno na potek časa.
Vpliva pa hitrost. Iz česar sledi: čim dalj se Meta zadržuje na planetu večja bo starostna razlika mde njima ob vrnitvi.

Lep dan..

Kasijus Klej
Prispevkov: 97
Pridružen: 19.4.2005 20:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kasijus Klej »

Ok, takole...
GJ napisal/-a: Pospeševanje in zaviranje ne vpliva direktno na potek časa. Vpliva pa hitrost.
Da, po posebni teoriji relativnosti je hitrost tista, ki vpliva na staranje. Po splošni teoriji relativnosti pa je gravitacija tista, ki vpliva, oziroma premagovanje gravitacije natančneje rečeno. Seveda gre za isto plat medalje, da bi dosegli neko hitrost, moramo najprej premagati gravitacijske vplive. Kakšno zvezo z vsem tem pa ima potem pospešek, kakšen vpliv na staranje dvojčkov ima pospešek?
GJ napisal/-a: Pospeševanje in zaviranje ne vpliva direktno na potek časa.
Ne bi se spuščali v to kaj na kaj vpliva in podobne kavzalnosti ter akcije in reakcije, rekli pa bi lahko sledeče: dvojček, ki potuje z raketo in se stara počasneje, čuti pospeške in to je povezano. Skratka, ultimativni eliksir mladosti so hitra potovanja. Vlaki, avioni, Zemlja, ekspanzija vesoljnega prostora vse to nam omogoča hitra potovanja. Kako hitro pa moramo potovati, da se sploh ne bomo starali?
ZdravaPamet napisal/-a: Računi, ki jih omenjam, niso zelo težki.
Hitrost, s katero moramo potovati, da se ne bomo starali je koren od naše mirovne energije deljene z našo maso. Tukaj je račun, ki ga omenjaš zelo težek, kajti mirovna energija, ki je energija telesa, ki se ne premika, je v tej enačbi popolna neznanka. Panta Rei so rekli temu pojavu že stari Rimljani, vse v vesolju se premika, nikjer ni videti nobene mirovne energije, ki bi jo lahko izmerili.
Aleksej napisal/-a: Prosim za obrazlozitev oz. link do kakse strani, kjer je to razlozeno
Paradoks dvojčkov je razložen na http://www2.abc.net.au/science/k2/stn-a ... c3546.shtm

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Kot pravim, splošne teorije relativnosti ne znam, zato o povezavi z gravitacijo ne morem govoriti. Račun iz specialne teorije, ki obravnava pospeševanje rakete v odsotnosti gravitacije, ni poseben bau-bau (sila, ki poganja raketo med pospeševanjem/zaviranjem naj bo konstantna).

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

Kasijus Klej napisal/-a:Hitrost, s katero moramo potovati, da se ne bomo starali je koren od naše mirovne energije deljene z našo maso. Tukaj je račun, ki ga omenjaš zelo težek, kajti mirovna energija, ki je energija telesa, ki se ne premika, je v tej enačbi popolna neznanka. Panta Rei so rekli temu pojavu že stari Rimljani, vse v vesolju se premika, nikjer ni videti nobene mirovne energije, ki bi jo lahko izmerili.
Seveda je popolna neznanka!
Ker te hitrosti preprosto ni, je posledično ne moreš izračunati.

Lahko, da ti teče čas počasneje, vendar le glede na nek drugi opazovani sistem.

Ti pa se staraš iz svojega stališča zmerom povsem enako hitro, ne glede na lastno hitrost.

Lep večer..

Kasijus Klej
Prispevkov: 97
Pridružen: 19.4.2005 20:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kasijus Klej »

ZdravaPamet napisal/-a:...Račun iz specialne teorije, ki obravnava pospeševanje rakete v odsotnosti gravitacije...
To že, ampak, odsotnost gravitacije ne obstaja. Raketno gorivo ne izgori kar tako v nič. Raketni motorji pospešujejo tako da se v bistvu odrivajo od sile manjših eksplozij, ki pa za sabo puščajo masne delce takoimenovane ostanke goriva, ki nadalje zavirajo raketo z silo gravitacije. Ti Einsteinovi računi iz rel. ter. so popolnoma zgrešeni.

Uporabniški avatar
Aleksej
Prispevkov: 39
Pridružen: 9.3.2007 19:53
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Aleksej »

OK, pogledal sem oni link, ki ga je omenil Kasijus Klej.

Torej ce vas vse prav razumem, je edina razlaga zakaj je dvojcek v raketi mlajsi pri potovanju s konst hitrostjo, ker je moral pospesiti in pojemati, da je lahko dosegel konst hitrost, in je vse samo zaradi pospesevanja? med tem ko pa je vzdrzeval konstantno hitrost pa sta drug drugega videla starati se pocasneje?

Uporabniški avatar
Aleksej
Prispevkov: 39
Pridružen: 9.3.2007 19:53
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Aleksej »

Dopolnitev zgornjega

ker ko se oddaljujeta z konstantno relativno hirostjo ne moremo najti nobene razlike med njinima gibanjema in tako oba vidita kako njima teceta casa "normalno", bratu pa pocasneje.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14573
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Kasijus Klej napisal/-a:Ti Einsteinovi računi iz rel. ter. so popolnoma zgrešeni.
Ti Einsteinovi računi so ravno dovolj dobri, da pojasnijo razliko med razpadnima časoma mirujočih in gibajočih se delcev v pospeševalniku, torej: potrditve dilatacije časa v okviru posebne teorije relativnosti, iz česar tudi izhaja toliko razglabljani paradoks dvojčkov.

Mafijec
Prispevkov: 472
Pridružen: 12.12.2005 21:36

Odgovor Napisal/-a Mafijec »

Nekaj zadev v zvezi z relativnostjo sploh ne zastopim, čeprav nekako znam reševati naloge.

Imamo dvojčka, eden je na Zemlji, drugi odrine z vesoljsko ladjo s hitrostjo recimo \(v={4 \over 5}c_{0}\) do neke zvezde, nato pa pride nazaj.

Gravitacije naj se v tej nalogi ne upošteva. Tudi pospeška in zaviranja ne. Hitrost je pač konstanta. Pospeševanje do hitrosti v in zaviranje je neskončno hitro :).

No, skratka, ta ki pride nazaj, je 6 let starejši, oni na Zemlji se je postaral za 10 let.

Zakaj ni ravno obratno? Pač Zemlja se odmakne, ladja miruje, in Zemlja pride nazaj.

Odgovori