Page 1 of 1

Pot svetlobe

Posted: 20.3.2007 20:01
by Aleksej
Lep pozdrav

Ce recemo, da Zemlja krozi okoli Sonca po najkrajsi mozni poti ker, ne cuti pospeska. Torej je Zemljina orbita najkrajsa razdalja skozi prostor-cas. Svetloba pa potuje vedno po najkrajsi poti, ker ima absolutno hitrost.

Zamislimo si, da z zelo mocnim laserjem usmerimo snop svetlobe v vesolje, iz tocke na Zemlji, kjer je navidezna orbita zemlje okoli sonca ravno pravokotna na povrsje Zemlje. Svetloba, bo tako zacela potovati iz tocke na orbiti v smeri orbite in bo nadaljevala pot po najkrajsi poti.

Ali bo svetloba nadaljevala pot po zemljini orbiti, saj je to njakrajsa pot in zadela povrsje zemlje na drugi strani, ali pa je najkrajsa pot skozi prostor cas odvisna tudi od hitrosti in svetloba ne bo potovala po orbiti?

Posted: 20.5.2007 15:58
by nejc@
mislim, da ne bo potovala po orbiti.

Re: Pot svetlobe

Posted: 23.5.2007 15:00
by vid
Aleksej wrote:Lep pozdrav

Ce recemo, da Zemlja krozi okoli Sonca po najkrajsi mozni poti ker, ne cuti pospeska.
hmm. to je mal protislvoje kajne :) ce telo krozi a potem nanj ne deluje nobena sila???
mislm da deluje, in reultanta sil kaze proti srediscu krozenja.
Aleksej wrote: Torej je Zemljina orbita najkrajsa razdalja skozi prostor-cas. Svetloba pa potuje vedno po najkrajsi poti, ker ima absolutno hitrost.
kolikor se spomnem veljajo malo drugacna pravila za to katera pote je najkrajsa za masni delec ali svetlobo,,,
nism pa preprican.

Posted: 25.5.2007 11:18
by Japi
Aleksej, če ima foton identično maso kot Zemlja in hitrost tudi, potem se strinjam s tabo. Kot pa oba veva, fotonu prva stvar manjka, druga je pa očitno različna. Pot svetlobe v vakumu narekuje ukrivljenost prostora, pot mase v taistem vakumu pa gravitacijsko polje. Pojava nista povezana s konstanto 1! :oops: :D