Merilnik hitrosti podlage

Posebna in splošna teorija relativnosti
Odgovori
Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14573
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Rozman napisal/-a:Shrink, skušajva še bolj jasno povedati, kaj sta merila Michelson in Morley. Znotraj njunega interferometra en žarek večino poti napravi na primer v vzdolžni smeri, drug žarek pa večino poti v prečni smeri. Če bi obstajal eter bi ta eter različno vplival na hitrosti enega in drugega žarka v interferometru. Različne hitrosti med žarkoma (v interferometru) bi se izrazile v spremembah interference. Ker sprememb interference nista opazila, je to dokaz da nič ne povzroči razlik v hitrosti enega in druge žarka v interferometru in posledično da eter ne obstaja. Nič pa njun interferometer ne govori o relativni hitrost svetlobe glede na Zemljo.
LP FR
Oh, ja, tudi Zemlja se je marsikomu v preteklosti (morda je še danes tako) zdela ravna. :lol: V glavnem: tvoja logika je smešna in tvoji sklepi niso vredni komentiranja.

Da pa kdo slučajno ne bi bil v dvomih, kaj v resnici "pove" interferometer pri Michelson-Morleyjevem eksperimentu, naj si pogleda:

http://www.kvarkadabra.net/vprasanja/te ... on_int.htm

ali pa:

http://galileoandeinstein.physics.virgi ... elson.html.

Kdor tega ni sposoben doumeti/razumeti, naj si naredi uslugo in zamenja hobi: ljubiteljsko ukvarjanje s fiziko očitno zanj ni prava izbira. 8)

Sedaj bom pa res nepreklicno sklenil debato.

Rozman
Prispevkov: 1519
Pridružen: 6.10.2005 14:50
Kraj: Tržič
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rozman »

Shrink, oba navedena članka govorita izključno o tem, da eter ne obstaja, oziroma da eter ne vpliva na hitrost svetlobe, s čemer se strinjava oba. V nobenem od člankov ni niti besede o tem, da Michelsonov interferometer meri relativno hitrost svetlobe glede na Zemljo. Zupanov članek navaja celo samo laser kot izvor merjene svetlobe, ne kakšne svetlobe, ki prihaja iz vesolja. Tudi drugi članek nikjer ne govori, da Michelsonov interferometer meri vpadno hitrost svetlobe. Drugi članek na koncu sicer govori o (zame dvomljivi) vedno enaki hitrosti svetlobe, vendar ter trditve ne pripisuje Michelsonovi meritvi ampak meritvi svetlobe iz hitro gibajočih se pionov ob razpadanju, s čemer bralcu jasno sporoči, da Michelsonov interferometer ne more meriti relativne hitrosti svetlobe glede na Zemljo. Ne vem ali si članka navajal meni ali sebi v prid?
LP FR

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14573
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Rozman napisal/-a:Shrink, oba navedena članka govorita izključno o tem, da eter ne obstaja, oziroma da eter ne vpliva na hitrost svetlobe, s čemer se strinjava oba. V nobenem od člankov ni niti besede o tem, da Michelsonov interferometer meri relativno hitrost svetlobe glede na Zemljo. Zupanov članek navaja celo samo laser kot izvor merjene svetlobe, ne kakšne svetlobe, ki prihaja iz vesolja. Tudi drugi članek nikjer ne govori, da Michelsonov interferometer meri vpadno hitrost svetlobe.
Tvoj problem je, če ne znaš brati. Iz obeh besedil jasno izhaja, čemu služi eksperiment.
[...]Poglejmo si sedaj nekoliko podrobneje, zakaj je Michelson lahko pričakoval, da bo izmeril gibanje Zemlje v etru in kakšni so bili izidi poskusa. Predpostavimo, da je interferometer postavljen tako, da je smer gibanja v etru vzporedna s smerjo krakov 1 in 3. Naj bo hitrost svetlobe glede na eter \(c_0\). Tedaj je hitrost svetlobe v laboratorijskem sistemu v kraku 1 večja za hitrost gibanja laboratorija \(v\), podobno je v kraku 3, le da je v eno smer hitrost večja, v drugo pa manjša od \(c_0\).[...]
[...]Detecting the aether wind was the next challenge Michelson set himself after his triumph in measuring the speed of light so accurately. Naturally, something that allows solid bodies to pass through it freely is a little hard to get a grip on. But Michelson realized that, just as the speed of sound is relative to the air, so the speed of light must be relative to the aether. This must mean, if you could measure the speed of light accurately enough, you could measure the speed of light travelling upwind, and compare it with the speed of light travelling downwind, and the difference of the two measurements should be twice the windspeed.[...]

[...]At this point, Michelson had a very clever idea for detecting the aether wind.[...]
Očitno je, da je eksperiment namenjen zaznavanju morebitne spremembe relativne hitrosti svetlobe glede na gibanje Zemlje. To bi ti moralo biti med drugim jasno že iz zapisa hitrosti v posameznih krakih v Zupanovem besedilu...

Ker pa te (izgleda) zanimajo le eksplicitni zapisi oz. "črno na belem", te bo morda uspel izobraziti odlomek iz besedila v sklopu "Physics FAQ" (http://math.ucr.edu/home/baez/physics/R ... light.html):
[...]In 1879 it was thought that light must propagate through a medium in space just as sound propagates through the air and other substances. The two scientists Michelson and Morley set up an experiment to attempt to detect the ether, by observing relative changes in the speed of light as the Earth changed its direction of travel relative to the sun during the year. To their surprise, they failed to detect any change in the speed of light.[...]
Rozman napisal/-a:Drugi članek na koncu sicer govori o (zame dvomljivi) vedno enaki hitrosti svetlobe, vendar ter trditve ne pripisuje Michelsonovi meritvi ampak meritvi svetlobe iz hitro gibajočih se pionov ob razpadanju, s čemer bralcu jasno sporoči, da Michelsonov interferometer ne more meriti relativne hitrosti svetlobe glede na Zemljo.
Res se sprašujem, če je s tvojo percepcijo vse v redu. V odstavku je povsem jasno napisano, da je govora o direktnem preverjanju ("Actually, this kind of direct test of the emitter theory only became experimentally feasible in the nineteen-sixties"), pri Michelson-Morleyjevem eksperimentu pa gre za indirektno preverjanje/zaznavanje na osnovi opazovanja interferenčnih prog.

Tvoj sklep, da ta odstavek "bralcu jasno sporoči, da Michelsonov interferometer ne more meriti relativne hitrosti svetlobe glede na Zemljo", je zato čisto iz trte izvit :shock: , vendar glede na tvojo dosedanjo logiko sploh ne preseneča.
Rozman napisal/-a:Ne vem ali si članka navajal meni ali sebi v prid?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Končujem (upam, da tokrat zares) v stilu pok. prof. Križaniča:

Midva, ljubeznivi in potrpežljivi bralec, prepustiva Rozmana še naprej svojim prividom. Najin čas se je iztekel. Posloviva se in postaviva piko: .

Celeron
Prispevkov: 168
Pridružen: 12.12.2007 13:52

Re: Merilnik hitrosti podlage

Odgovor Napisal/-a Celeron »

No poglejte......jes se s tem ne strinjam.......če se mi peljemo z neko stvarjo ali pa če se nek predmet pelje......to pomeni da se giba predmet in ne podlaga.....tako da je merilnik hitrosti podlage netočen in nerealen........menim namreč da je edina prava stvar merilnik hitrosti predmeta npr. števec za hitrost ki ga imamo v avtu.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14573
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Merilnik hitrosti podlage

Odgovor Napisal/-a shrink »

Celeron napisal/-a:No poglejte......jes se s tem ne strinjam.......če se mi peljemo z neko stvarjo ali pa če se nek predmet pelje......to pomeni da se giba predmet in ne podlaga.....tako da je merilnik hitrosti podlage netočen in nerealen........menim namreč da je edina prava stvar merilnik hitrosti predmeta npr. števec za hitrost ki ga imamo v avtu.
:lol:

Celeron
Prispevkov: 168
Pridružen: 12.12.2007 13:52

Re: Merilnik hitrosti podlage

Odgovor Napisal/-a Celeron »

Se kdo ne strinja? Naj mi prosim v tem primeru to pojasni.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14573
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Merilnik hitrosti podlage

Odgovor Napisal/-a shrink »

Celeron napisal/-a:Se kdo ne strinja? Naj mi prosim v tem primeru to pojasni.
Ne vem, kaj bi ti sploh lahko pojasnil, saj spet streljaš kozlarije.

Dopplerjevi merilniki hitrosti (na laserski ali drugi osnovi) so popolnoma uveljavljeni ter (beri pozorno) REALNI in NATANČNI. Če pa v to dvomiš, lahko naslednjič, ko te policija ustavi z merilnikom "MULTANOVA 6F", "RAMET AD-9" ali "GATSO 24", mirno rečeš (ali pa napišeš v pritožbi), da so meritve nerealne in nenatančne. :lol:

Tvoje modrovanje o predmetih in podlagah pa je prav smešno. Kaj morda podlaga ni predmet? Tisto o števcih za hitrost v avtomobilih pa je vnebovpijoča neumnost: Morda meniš, da merilniki hitrosti ne smejo mirovati in se morajo vselej gibati skupaj z objektom? Če je tako, imaš na razpolago še en izgovor pri policistih: Meritev je nerealna in nenatančna, ker policist ni odčital hitrosti iz števca v tvojem avtomobilu. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Celeron
Prispevkov: 168
Pridružen: 12.12.2007 13:52

Re: Merilnik hitrosti podlage

Odgovor Napisal/-a Celeron »

Aja.....tko se tud da? Brez da bi se merilnik premikal....na to pa nisem pomislil....saj res......kako pa delujejo teli radarji od policistov? Kako to kr ve kolk greš.....mene so enkat ustavli na 300m mi je prou pokazal na radarju pol......sam kako to ve tok deleč kok jes grem.... Namreč stvar je v tem da če ti gledaš avto bl od deleč potem se ti zdi da se počasneje premika......a se radarji zarad tega pojave ne zbegajo???

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14573
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Merilnik hitrosti podlage

Odgovor Napisal/-a shrink »

Celeron napisal/-a:Aja.....tko se tud da? Brez da bi se merilnik premikal....na to pa nisem pomislil....saj res......
Ježeš, ježeš, Celeron! :shock:
Celeron napisal/-a:kako pa delujejo teli radarji od policistov? Kako to kr ve kolk greš.....mene so enkat ustavli na 300m mi je prou pokazal na radarju pol......sam kako to ve tok deleč kok jes grem.... Namreč stvar je v tem da če ti gledaš avto bl od deleč potem se ti zdi da se počasneje premika......a se radarji zarad tega pojave ne zbegajo???
O tem lahko tudi sam poizveš. Opise in princip delovanja merilnikov hitrosti na svojih straneh ponuja tudi naša Policija. Ti so dokaj korektni in dovolj razumljivi, pa čeprav je v njih mogoče najti tudi kakšno cvetko (npr. "magnetno valovanje" namesto elektromagnetno valovanje).

Celeron
Prispevkov: 168
Pridružen: 12.12.2007 13:52

Re: Merilnik hitrosti podlage

Odgovor Napisal/-a Celeron »

Jao jao jao......kako je to zakomplicirano.......poizvedel sem o tem.......pa kr piše da je to kokr eno valovanje pa odboj žarkov od avta....al nekej podobnega......jes sm si pa to predstavljal povsem drugače......sem mislu da policist samo pogleda skozi to napravo ( sm mislu de je sam luknja skozi) pa približno oceni hitrost avta.......aja tko......ja to pa že možno da je kej točno......ampak vrjetno tudi kašni drugi dejavniki ( veter) vplivajo na točnost merjenja.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14573
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Merilnik hitrosti podlage

Odgovor Napisal/-a shrink »

Celeron napisal/-a:Jao jao jao......kako je to zakomplicirano.......poizvedel sem o tem.......pa kr piše da je to kokr eno valovanje pa odboj žarkov od avta....al nekej podobnega......jes sm si pa to predstavljal povsem drugače......sem mislu da policist samo pogleda skozi to napravo ( sm mislu de je sam luknja skozi) pa približno oceni hitrost avta.......aja tko......ja to pa že možno da je kej točno......ampak vrjetno tudi kašni drugi dejavniki ( veter) vplivajo na točnost merjenja.
Dej, pojdi smetit raje kam drugam!

Motore
Prispevkov: 1088
Pridružen: 9.9.2009 23:28

Re: Merilnik hitrosti podlage

Odgovor Napisal/-a Motore »

Celeron napisal/-a:sem mislu da policist samo pogleda skozi to napravo ( sm mislu de je sam luknja skozi) pa približno oceni hitrost avta
Tuki se verjetno norčuješ?? :shock: :shock:

Odgovori