še nekaj o prostor-času

Posebna in splošna teorija relativnosti
Emir

še nekaj o prostor-času

Odgovor Napisal/-a Emir »

nekaj spornega raste v meni. problem je pa: prejšnjič sem se spraševal ali je čas samostojna enota, pa so mi odgovorili da ne. potem sem dal vprašanje kako je potem mineval čas preden se je zemlja znašla tu, kjer je sedaj, pa mi je spet nekdo odgovoril, da okrog masivnih teles, ki ukrivljajo prostor-čas, povzročajo hitrejše minevanje časa. Torej iz tega sledi, da če neko telo čimbolj ukrivi prostor, tem hitreje bo mineval čas. Kaj pa je s tistimi telesi, ki povzročijo nastanek črnih lukenj!? ali tudi povzročijo neskončno hitro minevanje časa!? upam da sem razumljivo povedal in upam na razumljiv in jasen odgovor(če mi ga bo kdo sploh dal)!:)

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Razumljivega odgovora ne boš dobil, ker nihče ne ve kaj se dogaja v sami črni luknji. Čas pa mislim da mineva počasneje ob masivnih telesih.
So pa teorije o tem kako bi naj zgledal dogotkovni horizont črne luknje(dogajanje v njem), za zunanjega opazovalca.
V primeru, da bi v črno luknjo spustili predmet, bi se njegovo gibanje zdelo vedno bolj počasno. Nato bi se ustavilo - vsaj za nas. To pa zaradi tega, ker je to zadnji trenutek, v katerem je svetloba odbita od predmeta še lahko ubežala gravitacijski sili črne luknje. :roll:

Emir

Odgovor Napisal/-a Emir »

Zakaj se pa potem vračajo astronavti mlajši iz ekspedicij iz lune?

Tupko

Odgovor Napisal/-a Tupko »

Ker na Luni izvira eliksir mladosti:

:twisted:

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Na dogodkovnem horizontu se čas popolnoma ustavi.

Gost

(:

Odgovor Napisal/-a Gost »

kako je to dokazano da se pa vračajo mlajši ?
:?:

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Saj se ne.

To si verjetno zamešal s "paradoksom dvojčkov", kjer je tisti dvojček, ki je potoval blizu svetlobne hitrosti prišel nazaj mlajši kot njegov brat. Toda še vedno starejši kot je odšel.

mre

Odgovor Napisal/-a mre »

čas je (po mojem) nič drugega kot najbolj elementarna relacija med telesi. z naraščanjem števila in kompleknosti teles postaja učinek časa čedalje težje dojemljiv in predstavljiv.
Seveda je to le ena m ožna interpretacija. Vsekakor pa se mi zdi koristno, da se v področje znanosti prisejo nove ideje, četudi na videz absurdne. Pa lp

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Se 100% strinjam. Razmišljal sem tudi o forumu, kjer bi vsak predlagal svoje ideje o vesolju, pa naj zgledajo še tako neumne.

Čas je lahko tudi enostavno obratnosorazmeren s frekvenco svetlobe, kar pomeni, da je odvisen od tega, s kakšno frekvenco sije svetloba. Torej čas ni osnovna relacija, ampak je odvisen od frekvence svetlobe in posredno od mase v bližini.

Bučko

Odgovor Napisal/-a Bučko »

Ker spremembe pomlajajo! :wink:

Nabildan skrzat

Re: še nekaj o prostor-času

Odgovor Napisal/-a Nabildan skrzat »

Emir napisal/-a:Kaj pa je s tistimi telesi, ki povzročijo nastanek črnih lukenj!? ali tudi povzročijo neskončno hitro minevanje časa!?

Telo, iz katerega nastane crna luknja mora imeti za casa zivljenja najmanj 300 kratno maso nasega sonca. Po tem,koporabi vso zalogo energije,se sesede in ta proces se ravno zaradi velike mase ne ustavi pri sesutju molekul, ampak se celo atomi sesujejo sami vase. Kaj to pomeni? Atom je v veliki vecini sestavljen iz praznega prostora, ki je med atomskim jedrom in med elektroni, ki krozijo okoli njega. Ta prazen prostor se seuje sam vase.

Nebesno telo (iz katyerega je nastala crna luknja) ni isto kot crna luknja!


ampak okej. kaj se dogaja v crni luknji? Kot je ze Pentium dejal, se dogajanje (oziroma nedogajanje) zacne (in konca) pri dogodkovnem horizontu. To se ni crna luknja, ampak (domnevni) pas okoli nje.

....

einstein pa je rekel,ko so ga vprasali kaj se bi zgodilo z astronavtom,ki bi se spustil v crno luknjo:

raztegnilo bi ga, kot razkuhan spaget.

pa naj se kdo rece, da znanost ne more biti poljudna

JkK

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Pentium napisal/-a:Čas je lahko tudi enostavno obratnosorazmeren s frekvenco svetlobe, kar pomeni, da je odvisen od tega, s kakšno frekvenco sije svetloba. Torej čas ni osnovna relacija, ampak je odvisen od frekvence svetlobe in posredno od mase v bližini.

Cas, ah kako sirok spekter razlage se ponuja samod sebe. Cas je relativen. Cas obstaja zgolj in samo, kot izum cloveka. Cas je umetno merjenje (s strani cloveka) zaporedja dogodkov.


Kako cas tece pa je odvisno od tega, kaj vzamemo za skalo. V zgodnjem vesolju, takoj po bigB-ju ga se ni bilo, ker, svetloba se ni mogla zapustiti medija zaradi njegove gostote.

Ce cas merimo po nihanju delcev (atomov, kvarkov,...) pa je seveda tudi tukaj raznolikost dih jemajoca.

Da pa je obratno sorazmeren s spektrom svetlobe, ....? Zakaj pa? Kvecjemu sorazmeren je z njim.

timj010
Prispevkov: 30
Pridružen: 31.3.2005 19:17
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a timj010 »

Mene zanima kaj se zgodi s energijo ki jo telo posrka mislim če bi ji približali nuklerno konico s silo 10 megaton (vem da je to preveč ampak recimo) pa bi do eksplozije prišlo v črni luknji kaj bi se potem zgodilo s energijo ker se ne more izniit zaradi zakona o ohranitvi energije. Kaj je možno da gre v drugo dimenzijo ali pa skozi belo luknjo čeprav bi se teorija bele luknje matemeitično porušla čim bi skozi njo poslali kakršno koli maso samo ne vem če to velja za energijo? Hvala pa oprosti ker ti kradem temo ampak nisem hotel odpirati nove.

Uporabniški avatar
KLEMCH
Prispevkov: 31
Pridružen: 28.3.2005 14:43
Kraj: Zagorje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KLEMCH »

Ne vem natančnega odgovora samo,kaj pa če v črni luknji ne veljajo običajni fizikalni zakoni in se energija ne ohranja ampak se izniči?

timj010
Prispevkov: 30
Pridružen: 31.3.2005 19:17
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a timj010 »

samo če je to res potem bi nam začelo primanjkovati energije saj se ne proizvaja če se pa tega ne vemo in bi v miijardah let gravitacija od črne luknje potegnila tolikoenergije in je izničila da bi je začelo primanjkovati res da je to zelo dolgo časovno obdobje. Mogoče pa je res da se izniči pa je pred big bagom nekaj obstajalo amapk so črne luknje vso energijo ''pogoltnile'' potem pa so se črne luknje iz sesulih atomov spremenile v bele luknje....

Eh preveč nakladam samo me res zanima kaj se zgodi tako če kdo ve odgovor bi prosil da odgovori.

Odgovori