Katero dimenzijo vidimo?

Posebna in splošna teorija relativnosti
Odgovori
VaaanP
Prispevkov: 1
Pridružen: 9.6.2009 13:03

Katero dimenzijo vidimo?

Odgovor Napisal/-a VaaanP »

Živjo. Postavilo se mi je vprašanje, katero dimenzijo vidimo. Po mojem z ocmi vidimo 2D, potem pa iz te slike dobimo informacije o 3D svetu(občutek plastičnosti). To nam omogoča naše znanje, izkušnje pa to da imamo 2 očesa. Ali imam prav? Je mogoče tudi to, da v stoječi dimenziji vedno vidiš eno dimenzijo manj? 2D vidi 1D, 1D vidi 0D..?
Hvala za odgovore.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Katero dimenzijo vidimo?

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

No, vidni center ima prirojeno lastnost predstave v 3D, kar je najbrz ena izmed najbolj impresivnih lastnosti mozganov. Predstava obstaja tudi ko ne gledamo (in jo imajo celo slepi). Drugace pa ja: gledanje potrebuje ponavadi projekcijo, kar vedno zniza dimenzijo za 1. Ce hoces informacijo o celem prostoru, ni prostora za potovanje informacije in predvsem ne za SENZOR (oko). Neizbezno pride do prekrivanja (imamo sreco da je vsaj zrak prozoren).

Grob premislek bi rekel, da za PRAVO 3D sliko potrebujes 3D senzor (za vsak piksel svoj delcek senzorja). Do primera recimo prides ko hoces narisat funkcijo v 3D - recimo za vsako tocko prostora svojo barvo. Kvader bi morali rezati, da bi videli kaj je notri. Od tod je ocitno, da oko daje samo 2D sliko in da je na mozganih, da iz zaporednega sosledja slik UGIBAJO o POVRSINAH teles v prostoru.

Tomografski procesi nekako uspejo dobiti pravo 3D sliko ampak potrebujejo vec posnetkov iz vseh strani in predvsem valovanje, ki gre skoraj nemoteno skozi snov.
Tako oko bi recimo lahko dalo pravo 3D sliko, se vedno nas pa fizika udari ker 3D sliko snemamo z 2D senzorji: nekdo mora nositi dodatno informacijo. Posledica je neizbezen padec locljivosti in pomembnost casa: cas trajanja meritve ni torej samo posledica pocasnosti senzorja ampak je obvezen za uspesnost posnetka (iz casovnih zamikov signalov ugotavljamo lokacijo). Lahko bi torej rekli, da snemanje tretje dimenzije "krade" iz ostalih dveh dimenzij in iz casa.

Upam da nisem prevec zasel v razmisljanju.

Roman
Prispevkov: 6382
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Katero dimenzijo vidimo?

Odgovor Napisal/-a Roman »

Globinski občutek je seveda izdelek vidnega centra, ki ga dopolnjujejo še občutki tipa oziroma lokacije udov. Največja globinska občutljivost je ravno na razdalji dosega rok. Pri večjih razdaljah si pomagamo z ocenami glede na velikost predmetov in medsebojno prekrivanje. Če bi v temi gledali na primer pogpong žogico, ki bi bila edina osvetljena, ne bi mogli oceniti razdalje do nje.

Odgovori