- Vse predloge meritev, ki sem jih dobil na Kvarkadabri, sem že pred tem temeljito preštudiral skupaj s poznavalci na FMF. Skupna ugotovitev je, da nobena od teh meritev neposredno ne meri hitrosti svetlobe iz vesolja. Druga skupna ugotovitev je, da hitrost svetlobe iz vesolja neposredno še ni izmerjena. Tretja ugotovitev pa, da ločeno merjenje f in λ daje možnosti za neposredno merjenje hitrosti svetlobe iz vesolja.
- Pregled obstoječih meritev spektralnih črt pokaže, da so različni instrumenti (FPI, mrežica) različno občutljivi na frekvenco in valovno dolžino svetlobe. Nekateri instrumenti so občutljivi le na valovno dolžino svetlobe, drugi na kombinacijo frekvence in valovne dolžine. Ta razlika v občutljivosti omogoča ločeno prepoznavanje vpliva hitrosti izvora svetlobe na frekvenco in valovno dolžino svetlobe. To ločeno merjenje frekvence in valovne dolžine ni preprosto, je pa izvedljivo. Taka meritev je resen raziskovalni projekt, razbit na primer v naslednje faze:
- - Priprava projekta meritve: študij podobnih meritev, postavitev teoretičnih osnov merilne metode (to dvoje je v moji knjigi), ocena stroškov, ocena rokov.
- Pridobitev projekta: odobritev stroškov (IJS, FMF), postavitev raziskovalnega tima, potrditev projekta merjenja.
- Postavitev metode: Pregled institucij v svetu, ki imajo primerno opremo, pregled njihovih podobnih meritev, dodelava merilne metode, prilagojene izbrani instituciji in njihovim instrumentom.
- Povpraševanje institucije po sodelovanju pri izvedbi meritve ter sklenitev dogovora.
- Izvedba meritve ter objava rezultatov.