Rozman napisal/-a:GJ, da si bolje zapomnim, moram ključne tvoje misli ponoviti. Torej:
- PTR velja le za delce, svetloba se obnaša srednjeveško, po Newtonu. PTR ni univerzalna lastnost prostora, ampak velja le za snovne delce.
Ne. Ker svetloba nima mase, posledično za njo ne velja dilatacija časa niti kontrakcija dolžine. Svetloba ne ukrivlja prostora, vendar pa potuje po ukrivljenem prostor-času.
Vedeti moraš ti dve načeli:
wiki napisal/-a:-načelo relativnosti — zakoni narave imajo v vseh inercialnih opazovalnih sistemih enako obliko. Vsi inercialni opazovalni sistemi so med seboj enakovredni.
-načelo o hitrosti svetlobe — hitrost svetlobe oziroma hitrost elektromagnetnega valovanja v praznem prostoru je v vseh inercialnih opazovalnih sistemih konstantna.
Rozman napisal/-a:-Proton je pri ocenjevanju poti odvisen od hitrosti in drugih lastnosti svetlobe, zato na potjo med Zemljo in Soncem v svojem sistemu opazovanja in merjenja zazna enako razdaljo kot mi iz Zemlje.
Rozman, tebe je zanimalo kaj proton vidi, če bi imel dar vida. No in jaz sem skušal to preprosto opisati.
Pravzaprav sva govorila le kako potuje svetloba iz sonca do njega.
Rozman napisal/-a: -Za proton v njegovem sistemu opazovanja je krajša razdalja po PTR zgolj teoretična. Proton ne more zaznati krajše razdalje, saj je meter definiran s hitrostjo svetlobe, le ta pa se obnaša po Newtonovko.
Glej drugo načelo o PTR.
Proton vidi kar vidi, saj prostora pred seboj še ni ukrivil, ker mora prej opraviti svojo pot!
Rozman napisal/-a: - Protonu na poti le čas teče počasneje, razdalja med Zemljo in Soncem, ki jo lahko izmeri v svojem sistemu opazovanja, pa ni krajša.
Še enkrat:
Proton vidi kar vidi, saj prostora pred seboj še ni ukrivil, ker mora prej opraviti svojo pot!
Rozman napisal/-a: -Ko z meritvami časa in razdalje ugotavlja svojo hitrost (čas se skrajša, razdalja ostane), izmeri, da njegova hitrost posledično močno presega svetlobno hitrost. Potolaži se s tem, da je njegova meritev razdalje srednjeveška, za Einsteinovo meritev razdalje pa nima niti zaznav niti merilnih metod.
Merilna metoda je lahko takšna, da predhodno pošlješ neki drugi delec z uro, potlej pa računaš...
Krasen dan še naprej...