Centrifugalna sila

Posebna in splošna teorija relativnosti
Post Reply
lol pain
Posts: 34
Joined: 14.1.2014 15:23

Centrifugalna sila

Post by lol pain » 9.3.2017 16:22

Pozdravljeni!

Imam eno na videz enostavno vprašanje, na katerega pa sem našel različne odgovore. Centrifugalna sila se pojavi pri enakomernem kroženju, ki je pospešeno gibanje. Obstajala naj bi le centripetalna sila, centrifugalno in ostale sile (npr. Eulerjeva) pa so si "izmislili", da lahko uporabljamo Newtonove zakone v teh primerih. En argument, da je to navidezna sila, je, da centrifugalna in centripetalna sila izvirata iz istega telesa, kar ni v skladu z akcija = reakcija, kjer sta potrebna para teles. Prav tako naj bi prisotnost sile bila odvisna od načina opazovanja, npr. opazovalec kroženja bi zaznal le centripetalno silo, udeleženec v kroženju pa obe.

Tako me zanima, kako lahko telo kroži in ne potuje v ravni črti, če pa sta sili nasprotno enaki,
če obstaja le centripetalna sila, ali bi čez čas telo v spirali padlo v središče kroženja,
če centripetalna sila spreminja smer vektorja gibanja, kaj dela centrifugalna sila (se ne izničita?)?

Prav tako bi Vas prosil, če lahko na primeru Zemlje in Lune razložite ti dve sili in katera je odgovorna, da se gibamo na "konstantni" razdalji.

Lp


User avatar
shrink
Posts: 14571
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: Centrifugalna sila

Post by shrink » 10.3.2017 2:52

lol pain wrote:Tako me zanima, kako lahko telo kroži in ne potuje v ravni črti, če pa sta sili nasprotno enaki,
če obstaja le centripetalna sila, ali bi čez čas telo v spirali padlo v središče kroženja,
če centripetalna sila spreminja smer vektorja gibanja, kaj dela centrifugalna sila (se ne izničita?)?
V inercialnem opazovalnem sistemu (recimo opazovalec v središu kroženja) deluje na krožeče telo stalna centripetalna sila, ki telo silo v kroženje. Če ta sila ne bi delovala, bi se telo gibalo premočrtno.

V vrtečem se (neinercialnem) opazovalnem sistemu (opazovalec, ki kroži skupaj s telesom) telo miruje in zato se mora pojaviti sistemska oz. fiktivna sila, imenovana centrifugalna sila, ki je enako velika vendar nasprotno usmerjena kot centripetalna sila.

Skratka: V neinercialnih opazovalnih sistemih se pojavijo sistemske ali fiktivne sile, ki zagotavljajo veljavnost Newtonovih zakonov, ki sicer veljajo le za inercialne (nepospešene) opazovalne sisteme.

Post Reply