Svetlobna hitrost

Posebna in splošna teorija relativnosti
Dilema

Svetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a Dilema »

Nekoč sem v neki knjigi prebral Einsteinovo uganko in me zanima njeno razumevanje. Recimo, da imamo v iztegnjenih rokah pred sabo ogledalo na višini oči. Kaj bi videli v ogledalu, če bi se v taki pozi gibali s svetlobno hitrostjo okoli Zemlje in kaj če bi se premikali po neskončno dolgi površini?

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Hja... vprašanje je ali misliš na tega ki potuje ali za nevtralnega opazovalca na zemlji :roll:

Dilema

Svetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a Dilema »

Mislil sem na tega, ki se giblje z ogledalom. Ne vem, v čem bi bila razlika med točko opazovanja, ker bi po moje videl isto, kot če bi bil v vlogi opazovalca z Zemlje.

Junior

Odgovor Napisal/-a Junior »

Ja, ce drzic ogledalo in teces na ravni povrsini s svetlobno hitrostjo verjetno ne bos videl nic v ogledalu. Ker svetloba ne bo prisla do tebe in ogledala, da bi v njem kaj videl.

Ampak tako jaz razmisljam, nevem pa ce je to prav.
Vseeno zanimljivo vprasanje. :roll:

Dilema

Svetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a Dilema »

Ja, to je res ja, da če se boš premikal s svetlobno hitrostjo, da potem ne bo prišla svetloba na ogledalo in zaradi tega ne boš nič videl. Samo tukaj je pa nekaj drugega problem. Ko miruješ, svetloba pride na ogledalo in se odbije, tako da se potem vidi neka slika. Zdaj, ko se pa jaz začnem gibat, pa nov val svetlobe ne bo mogel priti na ogledalo in se tam odbiti, odbila pa se bo svetloba pred premikanjem, torej bi potem na nek način svetlobo ujel na ogledalo. Torej mene v bistvu zanima, če je to mogoče, da vidim potem res tisto začetno sliko ali pa vidim samo črno zrcalo. Ker če bi lahko videl sliko, bi potem to pomenilo, da vidim v ogledalu preteklost.

TechnoShaman Level 3
Prispevkov: 11
Pridružen: 26.2.2003 21:16
Kraj: Event Horizon
Kontakt:

Svetlobna Hitrost je konstantna

Odgovor Napisal/-a TechnoShaman Level 3 »

Hitrost svetlobe je vedno enaka.
torej bi bilo sklepati, da ce ogledalo potuje skupaj s tabo v istem "inertnem sistemu", ni opaziti nobenih "anomalij".

Foton je ena taka cudna rec, ki uspesno ignorira "cas"...
... ter zanj enostavno ne-mores vedet, ali je bil "sprejet" ali "oddan". :?

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

svetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a genion »

Moje mnenje!
Medtem ko potuješ s svetlobno hitrostjo in se gledaš v ogledalo, moraš videti svoj odsev. Kaj pa ko stojimo pri miru? Takrat se od vseh predmetov v okolici odbija svetloba in prihaja do nas s svetlobno hitrostjo (300000km/s v vakuumu). Če bi se jaz zdaj začel premikati s hitrostjo svetlobe npr. v levo, na desni nebi videl ničesar. Z leve pa bi se svetloba odbita od predmetov meni približevala z dvakratno svetlobno hitrosjo (moje gibanje + svetloba z leve), kar pa naj nebi bilo mogoče. Razlog za to, da se vidiš v ogledalu pa je verjetno v tem, da ogledalo s tvojega vidika miruje (relativnost prostora-časa?).

Tine
Prispevkov: 1
Pridružen: 17.4.2003 21:33
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Tine »

Če potuješ s svetlobno hitrostjo potuješ samo v dimenziji prostora in ne po dimenziji časa(Einstein), torej zate čas ne teče in spraševati se kaj vidiš v ogledalu je nesmiselno.

Dilema
Prispevkov: 6
Pridružen: 9.4.2003 15:28
Kraj: Sladki Vrh
Kontakt:

Svetlobna hitrost

Odgovor Napisal/-a Dilema »

Ja, to mi je že jasno ja das s svetlobno hitrostjo ne potuješ po dimenziji časa in da čas zate miruje. Samo ne razumem pa zakaj bi se bilo nepotrebno spraševati, kaj se vidi v ogledalu? :?

zaphod

Relativnost prostora in casa

Odgovor Napisal/-a zaphod »

Jst pa mislim da bi ravno tako videl svoj odsev,saj bi cas zate tekel drugace kot pa za tistega ki bi te opazoval iz zemlje recimo.A ni tako,da tudi ce se premikas s skoraj svetlobno hitrostjo,zate se vedno svetloba potuje enako hitro in je ne prehitevas,saj cas tece zate drugace.Vsaj tako nekako si jaz predstavljam teorijo relativnosti.

Pipo

Relativno

Odgovor Napisal/-a Pipo »

Kot pravi zaphod (z eno ali z obema glavama :twisted: ), bi v zrcalu videl svojo sliko povsem normalno. Dokler se giblješ enakomerno hitro je povsem nepomembno, kako hitro se sploh giblješ. Svetloba se bo od tebe vedno oddaljevala in približevala s svetlobno hitrostjo. To je tudi razlog, da se ne da najti točke, ki bi absolutno mirovala.
Še nekaj primerov: če potuješ z 0,999..c , bi se ti morala močno povečati, po enačbi za relativnost, masa. Vendar to velja le za opazovalce, ki te vidijo premikati se s to hitostjo. Zate tehta kilogramski predmet, ki ga imaš s seboj, še vedno le 1kg. Ravno tako je zate enakih dimenzij, kot prej, ko si bil "na miru", medtem ko se zunanjemu opazovacu zdi kilogramski predmet veliko težji in ožji v smer tvojega gibanja. Če bi sedaj ti zagnal ta kilogramski predmet še za 0,999c v smer tvojega gibanja, bi pričakoval, da ga bo zunanji opazovalec videl leteti s skoraj 2c, vendar pa to ni res. Zunanji opazovalec bo videl leteti ta predemt le z 0,999 in še nekaj 9 c. Hitrost se izračuna po enačnbi Vn=(V1+V2)/(1+(V1*V2)/(c*c)). Nekaj enačb o relativnosti boš našel tudi na strani http://physics.syr.edu/courses/PHY106/S ... vity_2.pdf.

LP

floko
Prispevkov: 21
Pridružen: 13.12.2002 21:41
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a floko »

Da vidim, ce razumem to posebno teorijo relativnosti, predvsem mislim tukaj na dilatacijo casa, povecanje mase, ter zmanjsanje visine:
Se pravi, ce bi jaz potoval z hitrostjo 0,999c in bi s taksno hitrostjo potoval 1 dan (toliko bi jaz zmeril cas na moji vesoljski ladji :)). Po tem takem bi za mene trajalo tako potovanje 1 dan, za vse ljudi na Zemlji pa 22 dni (ce upostevamo enacbo za dilatacijo casa)?
Nato drugo kaj je, v visino bi meril 1,8m (normalno saj se ne bi mogel zmanjsat), ampak za opazovalce ma Zemlji pa bi meril samo 0,08m (po enacbi, ki jo je podal pipo v svojem linku)?
Kot tretje, moja masa bi se povecala, glede na opazovalce na Zemlji iz mojih 70kg na 1565kg?
Se pravi, ko potujes s hitrostjo 0,999c vedno mnozis ali delis s faktorjem 22,36, da dobis vrednosti, ki veljajo za opazovalce na Zemlji?

LP

Pipo

srt

Odgovor Napisal/-a Pipo »

To, kar si izračunal, je vse prav.

Le da če bi stal pokonci (pravokotno na smer gibanja), bi bil še vedno velik 1,8m le zelo suh bi bil videti :roll: , medtem pa ko bi šel spat in bi se ulegel npr. v smer potovanja bi bil pa res velik le 0,08m.
Pri času potovanja se moraš zavedati, da se tudi tebi zdijo stvari v vesolju krajše v smeri tvojega gibanja. Moraš pa biti pozoren še na nekaj. Da če želiš doseči to hitrost moraš pospešiti do nje to pa opisuje teorija relativnosti (ne posebna), ki zajema dosti več pojavov.
In še glede mase: ko postanejo hitrosti potovanja primerljive s svetlobno, se hitrost ne povečuje več linearno z vloženo energijo. Zato se del energije "pretvori" v maso. Takšen pojav lahko v resnici zaznamo pri pospeševalnikih atomskih delcev (npr.elektronov). Pospešijo jih do hitrosti, ki so le za nekaj cm/s manjše od svetlobne, nato pa trčijo v nasproti hiteče elektrone. Pri tem nastanejo novi delci, ki ustrezajo razliki mas med mirujočim in stoječim elektronom.
Več si lahko prebereš v kakšnem članku na strani kvarkadabre (pa ne vem točnega naslova)

LP

Tadej

Odgovor Napisal/-a Tadej »

V ogledalu bi videli isto sliko, kot ce bi se ne premikali.

quentaa

////////////////////////////////////////////////////////////

Odgovor Napisal/-a quentaa »

Če bi držal ogledalo kot je rećeno bi počakal da odbita svetloba od mene pride do ogledala,nato bi se pričel gibati s sv. h.Torej če se gibljem z ogledalom naprej,se moja informacija slike ki jo nosijo fotoni,nebi odbila nazj ampak bi se svetloba slike tako rekoč zamrznila v prostor.Ker bi se slika gibala vsporedno z ogledalom.Pri tem pa ogledala nebi več potrebovali,ker informacija slike ostane.Dokaz zato je,da je mogoče opazovati svetlobo iz zvezd zgodnjega vesolja,ki so do sedaj že usahnile. Verjamem pa,da se s časom dogaja enako,tako,da tudi čas vsakega trenutka vesolja ostane zamrznjen v prostoru,zato je potovanje skozi čas teoretično možno.

Odgovori