Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Razprave o člankih na Kvarkadabri (www.kvarkadabra.net).
Odgovori
Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a shrink »

G. Srečko Šorli se je odzval na članek Šund znanost: 20 let črvjih duš. Ne mislim se spotikati ob njegove žalitve in grožnje (celo v imenu drugih) Kvarkadabri (to namreč ni nobena novost, saj je bil istega deležen tudi Randi) in tudi ne ob njegove "dokaze", ki po njegovo podpirajo lastno "teorijo"; navajam le zadnji komentar g. Šorlija, ki me neizmerno zabava:
Srečko Šorli napisal/-a:30 razlogov da je BIG BANG teorija izmišljena, se pravi ŠUND ZNANOST

http://metaresearch.org/cosmology/BB-top-30.asp
Odgovoril sem mu, da je o "crackpotu" Tomu Van Flandernu, katerega stran metaresearch.org navaja kot referenco, na forumu že tekla beseda in da je njegova kredibilnost zelo vprašljiva:

Did Einstein cheat?

Na koncu sem mu seveda svetoval naj šund znanosti ne identificira na osnovi pogledov šund znanstvenikov, med katere vsekakor spada tudi g. Van Flandern.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Križarska vojna prodajalcev megle

Odgovor Napisal/-a shrink »

Našel sem blog z naslovom Križarska vojna prodajalcev megle, ki se tiče odziva g. Šorlija na Kvarkadabrin članek:
kokljabrcne.blog.siol.net napisal/-a: Križarska vojna prodajalcev megle

Zgodba o tem, kako je g. Srečko Šorli spletno revijo Kvarkadabra zatožil Ameriški ambasadi, Slovenski akademiji znanosti in umetnosti ter ji zagrozil s tožbo, meji na znanstveno fantastiko. Več o tem tu. A postavimo vprašanje na načelni ravni. Pravica do popravka, ki jo določa 26. člen zakona o medijih, pravi, da ima »vsakdo pravico od odgovornega urednika zahtevati, da brezplačno objavi njegov popravek objavljenega obvestila, s katerim sta bila prizadeta njegova pravica ali interes,« in hkrati podrobneje opredeli, da »z izrazom popravek ni mišljen samo popravek v ožjem smislu, /…/ ampak tudi navajanje oziroma prikaz drugih ali nasprotnih dejstev in okoliščin, s katerimi prizadeti spodbija ali z namenom spodbijanja bistveno dopolnjuje navedbe v objavljenem besedilu.«

Predstavljam si, da je imel zakonodajalec v mislih medije, kot so dnevni časopisi, revije, televizije in radiji, spletni portali, itd. Toda ali ni medij tudi znanstvena ali strokovna revija? Kdor je kdaj objavljal v znanstvenih revijah, ve, kako težavna je lahko pot do objave. Ali si je ne bi mogli poenostaviti? Članek, ki so mi ga recenzenti zavrnili, preformuliram v »pravico do popravka«, saj se globoko ne strinjam s teorijo kolege, ki nasprotuje moji, še več, tako sem prizadet nad njegovo kritiko, da ga bom kar tožil, če uredništvo ne objavi moje teorije.

Šorli se sicer ukvarja s tehtanjem duš. V svojem eksperimentu je ugotovil, da ima črvja duša težo, saj živalca ob svoji smrti odda “biofotonsko sevanje”. Ali kar koli pač. Kvarkadabra je objavila nekoliko sarkastičen komentar njegove »znanosti« in sledil je na začetku opisano sosledje dogodkov. Če kdo torej misli, da so »znanstvene vojne« omejene na ameriške južne baptiste, ki preganjajo darvinizem iz javnih šol, se nekoliko moti - sklicevanje na zakon o medijih tudi našim prizadevnim vračem omogoča, da še malo pomešajo svojo meglo.
Odličen blog!

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Re: Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Morate si prebrati Šorlijevo teorijo o času:
http://www.wbabin.net/sorli/sorli5.pdf,
http://www.physforum.com/index.php?showtopic=14902
Priporočam uporabo respiratorja!
:lol: :wink: :shock:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a shrink »

ZdravaPamet napisal/-a:Morate si prebrati Šorlijevo teorijo o času:
http://www.wbabin.net/sorli/sorli5.pdf,
http://www.physforum.com/index.php?showtopic=14902
Priporočam uporabo respiratorja!
:lol: :wink: :shock:
Že ime revije ("The general science journal") v glavi prve strani tega dokumenta obeta psevdoznanstveni zmazek, podnaslov "esej" to samo potrjuje, povzetek pa še zadnjemu dvomljivcu pove, da je temu res tako.

Preostanek besedila sem zgolj preletel (ker respiratorja nimam pri sebi :lol: ), vendar kljub temu nisem mogel prezreti globokih spoznanj tipa:
A. S. Šorli in D. Klinar napisal/-a:With awareness that mind time as a "prism" between perception and experience future science will develop also eternal experience. Into eternal experience there will be no mind elaboration, no gap between perception and experience. Eternal experience requires activation of consciousness. Mind creates thoughts, consciousness watch them (witness them). By watching process of temporal experience one becomes aware of how mind elaboration into time as a mind model influences experience. Consciousness as research toll [verjetno je tu mišljeno "tool", razen če kdo v znanosti ne želi pobirati "cestnine=toll" :lol: ] has an important role into future science: it will give awareness of the difference between models of the universe and universe itself. :!: Eternal experience will bridge physics, transpersonal psychology, shamanism, spirituality and religion. :!:
Jezikovne cvetke (toll-->tool, exits-->exist in podobne) pa so očitno stilna sredstva, ki temu eseju dajejo dodaten čar. :lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a shrink »

Bežno sem si ogledal še preostali opus g. Šorlija na:

http://www.wbabin.net/sorli/

Dobesedno šokiral (seveda ne v pozitivnem smislu) me je uvod tega besedila:

http://www.wbabin.net/physics/sorli.htm.
A. Sorli napisal/-a:In the Theory of Relativity time is an imaginary quantity that can not be observed; it is a multiplication of a number that indicates duration of material change and number i that is an imaginary number. :!: I on the square is -1. Time t * i is a mathematical time that describes the speed and the duration of material change. In the Universe one can observe physical time only as a stream of material change. It is not that change runs in physical time, change itself is physical time. :!: Distinction between imaginary mathematical time and visible physical time opens some new perspectives into interpretation of the Theory of Relativity. :!:
Psevdoznanost par excellence!

Posebej zaskrbljujoče je to, da je nekoč celo objavljal poljudne članke o teoriji relativnosti in kozmologiji (sklepam, da ti niso bili v skladu z uradnimi fizikalnimi razlagami) v revijah "Gea" ter "Življenje in tehnika", npr.:

Šorli, Srečko: Model oscilirajočega vesolja, Življenje in tehnika, 41, št. 2 (februar 1990), str. 28-34.

Šorli, Srečko: Relativnost : potovanje skozi čas, Gea, 1, št. 2 (februar 1991), str. 36-37.

Ne morem si predstavljati, kakšno škodo pri razumevanju je lahko naredil takratnim bralcem teh poljudnih revij.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a shrink »

Dober pokazatelj, kaj vse lahko pride v objavo v reviji "The general science journal", je besedilo A Mathematical Disproof of The Equation E = mc ², v katerem soimenjaka s priimkom Birks na osnovi Descartesove geometrije dokazujeta zgrešenost znamenite Einsteinove enačbe in posebne teorije relativnosti.

P.S. Besedilo berite na lastno odgovornost. :lol:

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a GJ »

Mene ne moti toliko njegov pristop do njegovih razlag.. :lol:

Nekatera razmišljanja oziroma pogledi so lahko celo zelo zanimivi! :mrgreen:

Motijo pa me njegove egocentrične lastnosti, ki so razvidne iz njegovih reakcij preko katerih dobimo zelo jasno predstavo kaj in kdo v resnici Srečko je! Predvsem pa se nam razgrne vsa veličina njegovega nivoja oziroma karme!
Srečko Šorli napisal/-a:Mene osebno to malomeščanskost na Abrakadabri moti......zahtevam da se idiot, ki je napisal "20 let črvih duš" opraviči in da se objavijo moje pismo........znanost je iskanje Resnice.
Če samo pogledamo njegovo razlago pojma znanost: 'znanost je iskanje Resnice' vidimo, da je človek plagiator oziroma sestavljavec utrinkov, ki jih je nekje povzel.
Namreč resnica je, da v vseh teh 20 letih njegov ego še vedno ni sposoben priznati (namerne ali nenamerne) napake, ki jo je naredil pri svojem poizkusu.

Dejstvo zakaj takšni ljudje kot je Srečko uspevajo v promociji lastnega ega lahko iščemo tudi v tem, da je takšnih strani kot je Kvarkadabra premalo. No predvsem pa pravih strokovnjakov, ki so sposobni tudi razmišljati in ne le citirati. Ker znanost ni iskanje resnice kot je se je nesrečno izrazil Srečko temveč: znanost je (predvsem) obvladovanje znanja. (Zakaj znanost obstaja oziroma se je razvila pa je novo vprašanje!)

Dejstvo namreč ostaja. Srečko se še vedno ni opravičil za svoje zmotne 'natege' kljub temu, da je imel na razpolago 20 let. No in to je zame in za večino ljudi nedvoumna resnica, prosto po Srečku pa znanost. :mrgreen:


Lep dan želim, vsem..

Roman
Prispevkov: 6485
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a Roman »

Zakaj znanost ne bi bila iskanje resnice? Mislim resnico, ne Resnice. Končno je resnica edini kriterij za veljavnost znanstvene teorije, empirika pa je (edino) sredstvo za dosego tega cilja. Drugo vprašanje je, ali je cilj dosegljiv, oziroma ali je resnica spoznatna.

Zakaj šarlatani tako dobro uspevajo, je več razlogov, od tega, da resnica ni tako zelo pomembna, do tega, da je znanost čedalje manj dostopna širšemu krogu navadnih zemljanov. Veljavnost znanosti ni odvisna od njene poštenosti in metodološke korektnosti, ampak od marketinga. Šarlatani pa so vedno korak spredaj, tako kakor so barabe vedno korak pred policaji. Takšno je življenje.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a GJ »

Roman napisal/-a:Zakaj znanost ne bi bila iskanje resnice? Mislim resnico, ne Resnice. Končno je resnica edini kriterij za veljavnost znanstvene teorije, empirika pa je (edino) sredstvo za dosego tega cilja. Drugo vprašanje je, ali je cilj dosegljiv, oziroma ali je resnica spoznatna.
Bolj ali manj si odgovoril že sam!
Iskanje 'resnice' (kakršna koli že ta je) je lahko le vzrok oziroma posledica za razvoj znanosti.

Znanost in resnica nimata veliko skupnega. Kajti le obladovanje določenega znanja je znanost.
Vsaka teorija je lahko napačna, ta možnost neizpodbitno obstaja vsak trenutek sedanjosti.
Iz česar sledi, da je vsaka teorija resnična, kar pa še zdaleč ne pomeni, da je tudi pravilna oziroma vedno uporabna.

Obladovanje znanja pa je vedno posledično, oziroma ima za seboj nek namen!
Roman napisal/-a:Zakaj šarlatani tako dobro uspevajo, je več razlogov, od tega, da resnica ni tako zelo pomembna, do tega, da je znanost čedalje manj dostopna širšemu krogu navadnih zemljanov. Veljavnost znanosti ni odvisna od njene poštenosti in metodološke korektnosti, ampak od marketinga. Šarlatani pa so vedno korak spredaj, tako kakor so barabe vedno korak pred policaji. Takšno je življenje.
Ja tukaj nastane problem kredibilnosti vira. Oziroma kot sem že dejal kje se skriva razlog, da določeno obladovanje znanja obstaja. Namreč pozabil si napisati, da je tudi marketing znanost!

Seveda pa lahko neredimo iz iskanja resnice 'veliko' znanost, kar pa mislim, da Srečko ni imel v mislih! :mrgreen:

Lep dan še naprej..


Uporabniški avatar
amrit
Prispevkov: 198
Pridružen: 13.12.2008 15:39
Kraj: Ptuj
Kontakt:

Re: Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a amrit »

zadeve so resne shrink
Mc Taggad angleški filozof PhD iz filozofije matematike na Cambridgu pri 18 letih pravi, da se nič kar existira ne more zgoditi v času.

http://www.fqxi.org/data/forum-attachme ... __MIND.pdf

prosim te komentiraj, ti ki si rešitelj ortodoksne znanosti
lep dan amrit

Uporabniški avatar
=)
Prispevkov: 444
Pridružen: 18.7.2004 22:28

Re: Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a =) »

Amrit, na tole odgovori:
Roman napisal/-a:Verjetno lahko kdo podvomim v moje mentalno zdravje, ampak vseeno se bom spotaknil ob priporočeno branje. No, samo ob Conclusion:
When physical objects move, they move through space, not through space-time, and not through time.
S tem se strinjam. Gibanje po času bi pomenilo časovno potovanje iz znanstvene fantastike, po drugi strani pa bi tako gibanje moralo poznati še en čas, ki bi meril hitrost gibanja po času, v kar pa ne verjamem. Ampak navedeno ne pomeni, da je vesolje brezčasno. Brezčasnost pomeni isto kot negibnost. Gibanje pa ne poteka v času, ampak v prostoru in s časom. To sem enkrat že pripomnil, pa ni bilo nobenega odgovora (ga seveda tudi tokrat ne bo).
Time is derived from this motion through space, and space itself is timeless.
Čas je lahko izpeljan iz gibanja, ampak s tem je v bistvu dokazano, da gibanja brez časa ni. V nasprotnem primeru ga ne bi bilo mogoče izpeljati.
Whilst the speed of light is considered to be a maximum rate of motion, at the Planck level energy and information transfers appear to be timeless.
Mislim, da imamo tu opravka z nedeljskim pristopom h kvantni mehaniki, ki pozablja na razliko v velikosti vesolja in velikosti mikrosveta, kjer kvantni pojavi nekaj pomenijo.
Clocks are macroscopic measuring devices which accumulate local internal motion...
Te trditve pa ne razumem. Kaj pomeni nabirati ali shranjevati gibanje?
Accordingly we must conclude that we live in a timeless atemporal universe of space and motion, where the past and future only exist in the human mind.
Strinjam se, da preteklost in prihodnost ne obstajata (v resnici tudi v človeškem umu ne), ampak iz tega ni mogoče sklepati na brezčasnost vesolja.

Zdaj, Amrit, te prosim za komentarje in odgovore. Če jih ne bo, bom sklepal, da odgovorov ne poznaš, pa tudi, da ti napuh preprečuje to priznati.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a shrink »

amrit napisal/-a:zadeve so resne shrink
Mc Taggad angleški filozof PhD iz filozofije matematike na Cambridgu pri 18 letih pravi, da se nič kar existira ne more zgoditi v času.

http://www.fqxi.org/data/forum-attachme ... __MIND.pdf

prosim te komentiraj, ti ki si rešitelj ortodoksne znanosti
lep dan amrit
SPAM:

viewtopic.php?f=7&t=2786&start=17

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a shrink »

Ne samo, da družboslovci lahko nasedejo fiziku, npr. Sokalu:

http://www.physics.nyu.edu/faculty/sokal/index.html

celo šarlatanom lahko (očitno zlahka) nasedejo. G. Šorli je uspel recimo "nategniti" družboslovce iz Oxforda in sicer s tem, da je imel govor na konferenci IATUR2008 konec lanskega leta v Sydneyju:

http://www.timeuse.org/information/docu ... rogram.pdf

Seveda se družboslovcem ni sanjalo, da se za visokozvenečim naslovom "Space-Time is a Structural Quality of the Gravitational Field Created by the Observer in the Process of Measurement" skriva šarlatanska znanost.

P.S. Družboslovce iz Oxforda sem seveda obvestil, da imajo opravka s šarlatanom in da naj bodo v bodoče previdni pri takih udeležencih (iz drugih področij).

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Re: Kaj je po mnenju g. Šorlija šund znanost

Odgovor Napisal/-a mriz »

Pa si dobil kak odgovor?

Odgovori