Uporaba antimaterije

Nedeljivi. Atomi? Ne, delci!
genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Uporaba antimaterije

Odgovor Napisal/-a genion »

Pozdrav!
Ali smo zmožni pridobiti toliko antimaterije, da bi lahko z njeno pomočjo poganjali rakete.
Bi se lahko uporabljala tudi za pridobivanje elektrike?

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Zanimiva tema. :)
Torej, danes se antimaterijo uporablja samo v eksperimentalne namene. Letna proizvodnja antimaterije je 1-10 nanogramov. 1 nanogran naj bi danes stal 6 miljonov $. 'Pridelujejo' jo v Švici(Cern) in v Ameriki(Fermilab, se mi zdi). So pa že iznašli načine za 500x povečanje proizvodnje. Glede proizvodnje za rakete je pa takole, 1 gram(ne spomnim se več, lahko je tudi miligram) drži toliko energije kot se jo spravi danes v 23 zunanjih rezervoarjev pri shuttlu. Še tole, če bi poslali raketo na antimaterijo(recimo temu warp) do magellanovega oblaka(razdalje ne poznam), bi porabili kilogram antimaterije. Problem antimaterije je v shranjevanju le-te.

Za pridobivanje elektrike pa ne vem ali je to mogoče.

CUM
Prispevkov: 8
Pridružen: 9.7.2003 7:39
Kraj: Dol pri Ljubljani
Kontakt:

antimaterija

Odgovor Napisal/-a CUM »

O antimateriji se kar veliko piše, pa še vedno ne vem, kaj pravzaprav to je. To ni kaka stvar, ki bi jo lahko kupil v kemo, tako da bi res rad, da nekdo razloži, kaj pravzaprav je to.
Nekje sem bral, da je antimaterija in materija skupaj zelo eksplozivna. Torej se nekako bi dalo uporabiti, kot pogonsko gorivo. Samo še vedno ne vem, kaj je to. :oops:
Sašo

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Torej naj malo obrazložim. Materijo sestavljajo protoni, nevtroni, elektroni in pa drugi osnovni delci. Anti- pa ti pove da je to ravno nasprotno od materije. Torej primer: proton ima pozitiven naboj...to je materija, antimaterijski proton pa ima naboj negativen, se pravi ravno obratno od 'pravega'.(elektron je negativen, anti elektron(oz. pozitron) pa ima pozitiven naboj). To je povezava materija-antimaterija.
Da, to je res da je materija in antimaterija eksplozivna. Ta pojav (imenuje se anihilacija) je eden od možnosti za pogon raket. Pri anihilaciji se srečata proton in antiproton, in ker sta nasprotna se izničita, od tod dobimo energijo za pogon.

CUM
Prispevkov: 8
Pridružen: 9.7.2003 7:39
Kraj: Dol pri Ljubljani
Kontakt:

antimaterija

Odgovor Napisal/-a CUM »

Torej je antimaterija nekakšna anomalija delcev :?: Hm. In a mogoče ve kdo kako lahko taki delci pravzaprav sploh nastanejo? Ja sedaj torej tudi malo bolje razumem, zakaj jih je težko shranjevati. Kako pa jih je sploh možno shraniti??? Če pa reagira s svojim normalnim delcem?. A gre potem to na principu Atom kovine antimaterija kovine?
A je možno, da se antimaterija pojavi tudi v naravi?
A ne pišejo nekateri, da nej bi bili nekateri končki vesolja iz antimaterije? Hm pol pa boljš, da ne bomo kdaj prišli slučajno blizu :wink:
Ja samo, če se pa sprosti tako velika energija, da bi bilo za gorivo dovolj že 1 g, kako pa bi potm to dozirali??? En atomček in WUF 100G :wink: Bi blo malo hudo, če bi bili kaki blazni pospeški. Lahko pa bi poslal kake zmogljive sonde, k bljižnjim zvezdam.
No sedaj pa spet glave skupaj strokovnjaki. :) To je kar zanimiva tema :)
A mogoče kdo ve, koliko energije potem dobiš iz enega "elektrona" no ja saj veste, kaj mislim?

Sašo

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Kako nastane, :oops:...ne vem, slišal sem da so že sestavili antimaterijske atome. Shranjujejo jih v posodah, ki jih ohladijo, tako da se delci gibajo bolj počasi -> malo trkov med njimi. V tej posodi so delci obkroženi z megnetnim poljem tako, da ne pridejo do stika z steno -> ne morejo reagirat z materijo -> ne pride do anihilacije.
A gre potem to na principu Atom kovine antimaterija kovine?
Slišal sem da naj bi (v teoriji seveda) obstajale galaksije iz antimaterije...po moje to ne more. Drugače pa, po moje, da bi se dalo(če bi imeli dovolj antimaterije) da bi naredili antimaterijsko kovino(bilo bi neuporablno, ampak, bi da pa dalo).
A je možno, da se antimaterija pojavi tudi v naravi?
Nemogoče, saj bi takoj reagirala z materijo.

1g antimaterije je danes izredno veliko. Saj ne bi spustili(če bi jo sploh) vso antimaterijo naenkrat, tako da taki pospeški ne pridejo v poštev, sploh pa kolk pospeška lahko človek največ prenese, ne vem če je 20G, si ne predstavljam kaj bi ostalo od človeka(sončev prah :D).

CUM
Prispevkov: 8
Pridružen: 9.7.2003 7:39
Kraj: Dol pri Ljubljani
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a CUM »

Franko napisal/-a:1g antimaterije je danes izredno veliko. Saj ne bi spustili(če bi jo sploh) vso antimaterijo naenkrat, tako da taki pospeški ne pridejo v poštev, sploh pa kolk pospeška lahko človek največ prenese, ne vem če je 20G, si ne predstavljam kaj bi ostalo od človeka(sončev prah :D).
Ja pa bi res samo še kakšen sončen prah ostal. :wink: Kolikor jaz vem lahko človek prenese pospeške tja do ene 7G. Nekatere izjeme pa tudi do 12G samo potem recimo da si težek 50 kg si pri 12G 50*12 :shock: Se pravi kar 600 kg :)
A gre potem to na principu Atom kovine antimaterija kovine?
Ja tuki sem sicer mislu malo drugače :) Nisem mislil, da bi naredil kovinsko palico antimaterije, vendar pa če vsak atom antimaterije reagira s poljubnim atomom materije??? Če je narejena antimaterija iz kovine ali lahko potem reaigra samo z atomom materijske kovine?

Ja da bi s palco antimaterije dobil po glavi :twisted: Kaj za hudiča bi se zgodilo. A bi počli samo kovinski delci na moji glavi, ali bi pa bil en velik pok :!: :?:
Franko napisal/-a:Kako nastane, ...ne vem, slišal sem da so že sestavili antimaterijske atome.
Hm ja kako nastanejo??? Po moje, če jih delajo v Cernu, kjer imajo pospeševalnik verjetno na kak tak način :) Verjetno pospešijo atom, da se zaleti v drugega pri skoraj svetlobni hitrosti in dobijo antimaterijo. Samo to samo sklepam. Verjetno pa ni tako, ker pospeševalnik v Cerni že kar nekaj časa obstaja, tole o antimateriji je pa kr novo. Al pa je bilo prej bolj skrivno.
Tko kakor so hotl lasr predelat v vojaško orožje pa so potem odločil, da bi lasr naredil največ škode samo, če bi ga vrgel na nasprotnika :lol:
Po moje so tut to antimaterijo skrival.

Zanimiv pa je, kaj je bilo , ko so antimaterijo prvič pridobili. :twisted: po mojem jim je kaj v zrak vrglo, ali pa vseeno ni tako lahko dobiti velike količine. To bi posledično pomenili, da če bi dozirali gorivo po atomih, da tudi ne bi bilo pretiranega pospeška.

Joj filozofiram :roll:
Dejte sedaj še mal drugi pisat o sedaj še znanstveni fantastiki. :wink:
Sašo

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Če je narejena antimaterija iz kovine ali lahko potem reaigra samo z atomom materijske kovine
Dajmo raje govorit o delcih materije oz. antimaterije, ne o atomih. Antimaterija reagira samo z materijo, drugače je tako kot pri magnetu + in + pol -> odbijata se -> ni reakcije(če malo posplošim...materija z materijo ne more).
Ja da bi s palco antimaterije dobil po glavi Kaj za hudiča bi se zgodilo. A bi počli samo kovinski delci na moji glavi, ali bi pa bil en velik pok
Zdaj si pa malo pomešal vso zadevo. Delci se ne delijo na kovinske/nekovinske. Delci sestavljajo kovine oz. nekovine, tako da bi se 'samo' npr.: protoni anihilirali z antiprotoni(itd)...če bi imelo telo kakšen viden efekt, pa ne vem...mogoče.

Antimaterijo je najprej teoretično napovedal Dirac, šele potem so naredili pospeševalnike. To ni bilo tako kot pri penicilinu. Po moje pa antimaterije niso skrival, saj še niti danes nisem zasledil nobenega orožja, ki bi vsebovalo antimaterijo.

mursec

Odgovor Napisal/-a mursec »

Pri anihilaciji se celotna masa materije in antimaterije pretvori v energijo.
Koliko je to je po "tisti" enečbi dobro znano. Za en gram materije in antimaterije je to 25000 MWh. Krško ima moč 600MW, torej toliko enrgije pridobi v približno 41 urah ("reaktror je v tem času za en gram lažji").
Jasno da bil lahko z antimaterijo pridobivali električno energijo, saj tudi z fizijo ne delamo ničesar drugega, kot segravamo vodo(v Krškem in vseh drugih reaktorjih), ki potem preko uparjalnikov poganja turbine.
Težava je v tem, da za pridobitev antimaterije potrebujemo precej več energije, kot je potem dobimo z anihilacijo. Na tem potročju je veliko primernejša in bolj obetujoča fuzija(fuzijski reaktor). Glede vožnje po vesolju pa tole.
Danes ni težko poslati jederskega(fizijskega) reaktorja v vesolje. Problem pa je kako to energijo spremeniti v gibanje.Po vesolju pač ne moremo potovati z ladijskimi vijaki. Pri raketnih motorjih pač izgorevajo velike količine goriva(beri mase) ki z veliko hitrostjo zapuščajo gorivne komure in dajo ladji potisk v nasprotni smeri (metanje kamnov z vozička).
Tudi pri warp pogonih ali kaj bi naj to bili bo potrebno podobno(torej akcija reakcija). Torej bodo te rakete vrjetno "strelale" fotone - vsaj tako se govori. Kaj pa ko fotoni nimajo mase ? Ja baterijska svetilka vam res nebo poletela v zrak.

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Warp pogon bi naj deloval tako, da bi okoli rakete ustvarili ''balon'' in okoli njega ukrivljali prostor, v samem ''balonu'' pa bi potovali s hitrostjo nekaj procentov svetlobne. Tako nekako je neki znanstvenik s TV enkrat obrazložil. Problem nastane pri porabi energije, saj bi je potrebovali - če se ne motim - skoraj toliko kot jo sonce proizvede v celotnem svojem ''življenju''!?!

Res pa je, da se kot vir energije ne bo uporabljala antimaterija (verjetno), vsaj dokler je ne bomo znali pridobivati na lažji način. Do takrat pa bomo lepo jadrali po vesolju s pomočjo električno nabitih delcev, ki jih oddaja sonce. Drugih načinov za medzvezdna potovanja, ki bi bila dovolj ekonomična dandanes še ne poznamo. Jep še ena možnost je - okoli rakete se ustvari magnetno polje, ki še bolje izkoristi ione.

Pirrat

Odgovor Napisal/-a Pirrat »

Kolikor je meni znano, se antimaterija pojavlja tudi v naravi, vendar verjetno kaj hitro reagira z okolico.

Kolikor se jaz spomnim, je pri enem od radioaktivnih razpadov stranski produkt pozitron, ki je antidelec elektrona kar se tudi steje kot antimaterija. Vendar je njegova masa zanemarljiva in se pri reakciji z elektronom sprosti zelo malo energije.

ROK

Odgovor Napisal/-a ROK »

pri jedrskem razpadu beta nastane elektron in antinevtrino(delec z zlo majhno maso in vlko hitrotjo). Lahk pa se zgodi da nastane pozitron(antidelec elektrona) in nevtrino to je jedrski razpad beta plus. Sam na ta način lahk delamo sam pozitene, ki z elekroni ne dajo kaj prida energije ker imajo majhno maso. V švici pa delajo "antivodik" za to pa rabijo še antiprotone. To mi pa ni povsem jasno kak jih nardijo.

ROK

Odgovor Napisal/-a ROK »

prejle sem mal pregledval slovar pri kvarkadabri in vidu pri antimateriji da bi antiatom zgledal tako:Atom antimaterije bi bil sestavljen iz negativno nabitih antiprotonov in nevtralnih antinevtronov, okoli katerih bi krožili pozitivno nabiti pozitroni.

zdej mi pa prosim povejte kako zgleda antinevtron!

čeprov zdej ko sem začel o tem pisat...

a je antiproton sestavljen iz treh kvarkov z nabolem -1/3 al iz dveh z -2/3 in enga z +1/3 in a kvarki v drugem primeru sploh obstajajo

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Nevtron je sam sebi antidelec.

antokvarki nimajo drugacnega spina(se mi zdi) ampak imajo samo drugacen naboj, nic drugega.

ROK

Odgovor Napisal/-a ROK »

torej bi pri razlagi o antiatomu lahko preprosto napisali nevtron namesto antinevtron!

torej kake kvarke ma antiproton 3 d-je(imajo naboj -1/3) ali kaj drugega

Odgovori