Jedrsko zlitje?

Nedeljivi. Atomi? Ne, delci!
Odgovori
andrejkrebs

Jedrsko zlitje?

Odgovor Napisal/-a andrejkrebs »

Kaj sploh je jedrsko zlitje :?:

Idrc2

jedrsko zlitje

Odgovor Napisal/-a Idrc2 »

Jedrsko zlitje s tujko imenujemo tudi fuzija. To je termonuklearna reakcija ki poteka pri izjemno visokih temperaturah. Pri temperaturi vec milijonov stopinj se atomi gibljejo tako hitro, da izgubijo svoje elektrone, gola jedra trkajo druga ob drugo. Pri tej reakciji se lazja jedra zlivajo v tezja (npr. vodik v helij). Pri taki reakciji se sprosti ogromno energije. To je tudi pogonska reakcija nasega sonca.

mladi fizik

miha_cancula@hotmail.com

Odgovor Napisal/-a mladi fizik »

Jedrsko zlitje uporabljajo tudi v vodikovih bombah , kjer visoke temperature dosežejo z eksplozijo "navadne" atomske bombe. Zdaj poskušajo ustvariti kontrolirano (in neradioaktivno) zlitje za elektrarne, a še vedno niso dosegli dovolj visoke temperature.[/quote]

pipo

Odgovor Napisal/-a pipo »

:oops:
Poznam dve vrsti (lahko pa da obstaja še kakšna) jedrskih reakcij: fizija in fuzija.

Pri fiziji govorimo o razcepu večjih jeder na manjša jedra, pri fuziji pa o zlitju jeder manjših jedr v večja.

Zakaj?

Nekje obstaja nek diagram, ki govori, koliko jedrske enregije je vezane v samem jedru, glede na maso jedra (ta diagram je bil verjetno narisan s pomočjo meritev).
Do neke mase jedra, se izkaže, da imajo jedra z večjo maso vezane manj jedrske energije. Tu nastopa fuzija. Dve jedri vodika imata več vezane jedrke enegije kot jedro helija. Prostanek ob reakciji zlitja je buum. Težava je le v tem, da reakcija poteče pri visoki temperaturi. Tu za vžig uporabijo fizijsko (atomsko, uranovo ali plutonijevo) bombo.
Nato se pa začne od neke mase jedra (ne vem točno od kje) drugačna situacija. Jedra z večjo maso imajo vezane več energije, kot jedra z manjšo. Tu pa pri razcepu jedr na manjša ostane nekaj (oziroma ogromno) energije in imamo podobno sranje kot pri fuziji. Takšen razpad je npr razpad urana ali plutonija, pa še kaj bi se našlo. Primer uporabe je atomska bomba in večina jedrskih central za pridobivanje energije, kjer nadzorujejo razpad takšnih jedr.

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

mladi fizik: Temperaturo so že dosegli(100 milijonov stopinj), ampak niso pa še izdelali reaktorja, ki bi bi ekonomično uporaben več elektrike proizvede kot porabi).

grofaty
Prispevkov: 32
Pridružen: 11.5.2003 15:43

Re: Jedrsko zlitje?

Odgovor Napisal/-a grofaty »

Pozdrav,

Pri jedrskem zlitju se 4 atomi vodika zlijejo v 1 atom helija. Eno vodikovo jedro ima atomsko maso 1,008. Štiri vodikova jedra imajo atomsko maso 4,032. Atomska masa helijevega jedra je 4,004. Masa vodikovih jeder je pred jedrskim zlitjem za 0,028 enote atomske mase vecja od nastalega jedra helija. Razlika v masi se izrazi v sevanju (energija). Na zvezdah se torej masa pretvarja v energijo.

Grofaty
andrejkrebs napisal/-a:Kaj sploh je jedrsko zlitje :?:

grofaty
Prispevkov: 32
Pridružen: 11.5.2003 15:43

Odgovor Napisal/-a grofaty »

Pozdravljeni,

Ravno vceraj, 26.6.2003, je mico na Slovenskem astronomskem forumu spraseval o "Jedrske reakcije v zvezdah". Podrobnosti lahko najdete na
http://forum.orion-drustvo.si/viewtopic.php?t=187

Lp,
Grofaty

Mare
Prispevkov: 23
Pridružen: 23.3.2004 10:44

Odgovor Napisal/-a Mare »

Serbus! Mene pa zanima, kaj konkretno bi se spremenilo in v kakšni meri bi spremembe vplivale na človeštvo, če bi se jedrsko zlitje, ali fuzijo dalo kontrolirati in s tem proizvajati poceni energijo za vsakdanje življenje. Zanima me še tudi, če so znanstveniki še zelo daleč temu odkritju, ali ne? LP, Mare

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Dobre strani res ni težko najdit. Razvoj in industruja občutno hitrejša, prihranki pri ceni energije, nič več(vsaj v načelu) osnaževanja atmosfere. Na kvarkadabri je pisalo kakšni so ameriški finančni načrti do leta 2025(se mi zdi) in na prvem mestu je fuzija. Kolikor je meni znano so znanstveniki blizu ravnotežja, se pravi da dobijo nazaj vloženi energijo(če sem pa kaj zgrešil pa me kar popravite).

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Samo ugotovili so, da tudi fuzijske elektrarne močno onesnažujejo okolje. Oddajajo namreč nevtrone. Kaj pa povzročajo nevtroni, pa ve vsak, ki pozna delovanje fizijskega reaktorja. Vsaka snov bližini reaktorja bi postala radioaktivna. Bilo bi kul, če bi jih enih 100 postavili na Luni.

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

no, js nisem lih fizik, ampak kolikor vem hladna fuzija naj ne bi povzročala radioaktivnosti....ideja je baje taka, da bi imela vsaka hiša (al pa vsaj vas) en svoj miniaturen reaktor, ki bi pokril vse energijske potrebe stanovanja (če bi stvar sevala kot hudič bi blo to bol težko)... pa tudi ne vem zakaj bi se tolk govoril o hladni fuziji kot o rešitvi energetskega problema praktično za vedno, o čisti energiji .... a res ni noben "ta kunšten" fizik že pomislil na sevanje - al pa so rajš vse skup mal zamolčal... :roll:

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Hladna fuzija je iluzija. Snov moramo močno stisniti, da sprožimo fuzijo, po plinskem zakonu pa je jasno, da se snovi zviša temperatura. Ob potrebnem tlaku bi znašala nekaj milijonov stopinj. Lažje je, snov segrejemo in stisnemo hkrati. To dosegajo z laserji ali pa z elektriko.

Radiokativnost povzroča vsaka fuzija, saj se tudi pri zamrznjeni pojavijo prosti nevtroni.

ribic23
Prispevkov: 1
Pridružen: 23.12.2005 11:04

energija

Odgovor Napisal/-a ribic23 »

A mogoče kdo razmišlja podobno kot jaz in misli da so znanstveniki preveč komplicirana bitja in tako tudi razmišljajo. Jaz ne vem zakaj bi rabili fuzijo če mamo pa gravitacijo zemlje in tudi temperaturo notranjosti zemlje in bi jo lahko izkoriščali.
LP Marko

Odgovori