teorija vsega

Nedeljivi. Atomi? Ne, delci!
Odgovori
Uporabniški avatar
uros
Prispevkov: 94
Pridružen: 13.4.2003 14:49

teorija vsega

Odgovor Napisal/-a uros »

a mislite, da bo fizikom uspelo postavit tako teorijo? Men se zdi, da bol težko. Tud, če bi vso zadevo spravli na eno silo in en delec, bi pol še vedno ostalo vprašanje, čemu pa to sploh obstaja. Zakaj je tako in ni drugače. Mogoče se bomo potem začeli ukvarjat še s kakšnimi drugimi vprašanji in obrnili hrbet naravi, ki je morda nikoli ne bomo razumeli.

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

S tem se fiziki ukvarjajo že zelo dolgo, samo dvomim da jim bo uspelo. Danes se mi zdi da je še najbolj vsestranska( za moje pojme), teorija stun.

silhuet
Prispevkov: 3
Pridružen: 14.12.2002 17:45
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a silhuet »

V naravi obstajajo štiri sile. Poznamo jih. Elektromagnetna sila, močna sila, šibka sila in gravitacija. Mislim, da obstaja še ena sila. Ta naj bi bila odboja sila, ki pa deluje na neverjetno kratki razdalji. Verjetno, da bodo nekoč odkrili to silo, ki pa je najmočnejša v naravi, deluje šele na plankovi razdalji in je vzrok nastanka vseh vesolij - našega velikega poka in vseh velikih pokov vseh vesolij.

Uporabniški avatar
uros
Prispevkov: 94
Pridružen: 13.4.2003 14:49

Odgovor Napisal/-a uros »

Električno in šibko je tako ali tako že fizik Weinberg, mislim da nekje v 60ih poenotil na elektrošibko, tako da so tu še samo 3 osnovne sile, za katere je pa tudi vprašanje kdaj jih bodo, če jih bodo, poenotili. Za to silo, ki jo ti omenjaš in deluje na kratke razdalje pa še nisem slišal. Lahko poveš, kje bi se dalo kaj več zvedet o tem?

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Poznamo štiri sile v vesolju(ne tri). To so gravitacija, močna, šibka in elektromagnetna. Nihče še ni poenostavil, nobene sile.
Za to odbojno silo, pa še nisem slišal. Sila, ki deluje na najmanjši razdalji(za katero sem slišal) naj bi bila sila, ki drži skupaj kvarke, to je močna oz. jedrska sila.
Planckova velikost je velikost strun. Zdaj me pa zanima ali imajo strune naboj ali so nevtralne?

Uporabniški avatar
uros
Prispevkov: 94
Pridružen: 13.4.2003 14:49

Odgovor Napisal/-a uros »

Predvidevanja so, da obstaja samo ena osnovna sila, in da so te štiri samo različni obrazi te ene osnovne sile. Elektromagnetna in šibka sta bili poenoteni na elektrošibko (eno) silo. (ki bi jo bilo treba poenotiti še z ostalimi)

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Ta sila o kateri govoriš, naj bi bila v začetku, pred velikim pokom(naj bi držala vse skupaj v tisti točki), imenuje se supersila. Od te sile so se odcepile vse ostale(gravitacija, močna sibka, elektromagnetna).

Naj na kratko opišem kako je to potekalo:
Najprej je bila supersila, od katere se je najprej ločila gravitacija, tako, da sta bile gravitacija in GUT(grand unified teories) sila. GUT sila se je razcepila na močno in elektrošibko, elektrošibka pa se je delila naprej na šibko in elektromagnetno.

Več na:
http://www.kvarkadabra.net/index.html?/ ... logija.htm

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Na nekatera vprašanja, ki trenutno presegajo naše zakone fizike bomo nekega dne lahko odgovorili, na vprašanje kako je nastal univerzum, katera je tista "skrivnostna" snov, ki so ji včasih rekli eter oz. ali sploh je taka snov, kaj je čas...NE BOMO NIKOLI NAŠLI ODGOVORA...to si zapomnite!!!Odgovore si lahko vsak izmisli, tu ni meja ampak nobeden ne bo dokazljiv!

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Absolutnaga odgovora, res ne bo, zato pa poskušamo čim bolj razumno debatirat o stvari.

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Anonymous napisal/-a:Na nekatera vprašanja, ki trenutno presegajo naše zakone fizike
To niso naši zakoni - niso izmišljeni - ampak je delovanje narave prirejena v obliko ki jo razumemo! So pa posledica našega zaznavanja sveta. Enako - pes ni psiholog in tudi ne nekakšen prevajalec, pa vseeno ve kaj mu želiš povedati (vsaj približno).
na vprašanje kako je nastal univerzum,...NE BOMO NIKOLI NAŠLI ODGOVORA
Sam verjamem, da se bomo dokopali do vseh teh odgovorov. Problem pa je, da bodo z novimi odgovori nastajala nova vprašanja. Zgodi se lahko, da bomo poznali odgovore na vsa pomembnejša vprašanja in še vedno ne bomo sposobni izluščiti bistva.
Odgovore si lahko vsak izmisli, tu ni meja ampak nobeden ne bo dokazljiv!

Odgovore si izmišljujemo, ampak da odgovor postane fizikalno dejstvo, mora biti dokazan (ali vsaj najboljši možen približek dejanskega). Nedokazanim idejam pravimo teorije.
Skozi celotno zgodovino je človek vedno bolj prodiral v ''osebnost'' narave. In zdaj ko že nekaj časa nismo več mrhovinarji, se že bije bitka za osvojitev Marsa med ameriko in evropo.
Samo še sprava med ljudmi in smo na konju :wink:

nosorog
Prispevkov: 19
Pridružen: 7.1.2004 10:34
Kraj: Litija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nosorog »

Na tale forum zaidemo tudi nekateri, ki nismo fiziki - radi pa bi razumeli, o čem se pogovarjate. Mi lahko prosim kdo na kratko razloži pojem močne in šibke sile?

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

močna in šibka sila usmerjata dogajanje v atomskem jedru: močna drži skupaj atomska jedra šibka pa posreduje pri nekaterih jedrskih reakcijah.
Lahko si pa prebereš na http://www.kvarkadabra.net/index.html?/ ... ka_int.htm

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Hvala, Uroš. Če ti ni odveč, bi te vprašal še nekaj (vprašanje sem v tem forumu nekje drugje že zastavil, pa ni bilo odziva).
- Kolikor mi je znano, smer gibanja fotonov spremenimo že z dejanjem opazovanja. Na nekem drugem forumu sem prebral prispevek, kjer avtor govori, da se kvarki obnašajo po naših pričakovanjih in se lahko pojavijo celo na dveh mestih hkrati. Ezoterični avtor Ž.M. Slavinski pa govori o "energiji pozornosti", ki jo imenuje psihotronska (delec te energije naj bi torej bil psihotron).
Pravijo, da energija sledi misli in to zanesljivo drži - ukvarjam se namreč z mentalnimi tehnikami energijskih posegov v bivalni prostor, spremembo energije pa zaznajo instrumenti za merjenje B in E.

Teoretično seveda nimam pojma, kaj se dogaja. Predvsem pa me zanima, ali je mogoče gornjo godljo (fotoni, kvarki, psihotroni) smiselno povezati, oziroma ali fizika sploh pozna pojem psihotron.
Zelo bom zadovoljen že s priporočilom kakšne relativno poljudne literature.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Re: teorija vsega

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Evo po šestih letih oživljam temo. Izredno branje predavanja Stephen Hawkinga.

PRIPOROČAM!

http://www.damtp.cam.ac.uk/strings02/dirac/hawking/

PS: Žal ljudje nikoli ne bomo bogovi (ampak to so vedeli že stari Grki, hehe)!

PS2: Ljudje opazujemo vesolje kot otrok okolico v maternici, ne moreš sistema opisovat če si znotraj njega...

silvester1234
Prispevkov: 389
Pridružen: 30.3.2010 11:01

Re: teorija vsega

Odgovor Napisal/-a silvester1234 »

Teorija vsega je sicer dokaj utopičen izraz. Dela pa se na enotni teoriji polja, ki združuje teorije električne, nagnetne in t.i. šibke sile, v enotno
teorijo. Avtorica Lynne Taqqart pa je napisala knjigo z naslovom: Polje. V tej knjigi se je pogovarjala z vodilnimi svetovnimi fiziki na to temo.

http://www.cangura.com/knjigarna/zdravj ... esolju.php

Odgovori