Stran 1 od 1

Vrtenje elektrona

Objavljeno: 24.12.2002 19:50
Napisal/-a Pipo
V preprostejših modelih jedra se elektron vrti okoli jedra. Ali je to res? In če je, potem mora oddajati elektromagnetno valovanje. To pa pomeni, da izgublja energijo. Zanima me, če to sploh drži in če drži kako se ta izguba energije kaže (pri tem me ne zanima prehod elektrona iz višje lupine v nižjo, pri katerem se izseva še foton ampak nenehno kroženje okrog jedra, če temu lahko sploh tako rečemo; ne vem kaj pravi tu kvantna fizika)

Objavljeno: 16.1.2003 19:32
Napisal/-a Franko
Ne morem ti ponuditi znanstvene razlage, bom pa poskusil.

Elektron ne 'kroži', ampak se giba po plašču , ki je v obliki krogle okrog jedra. Prav zaradi tega ker se tako 'anarhistično' giba po plašču krogle mu ne moremo določiti položaja in hitrosti naenkrat(načelo nedoločljivosti, pa še položaj ne moremo določiti z 100% gotovostjo ampak samo z verjetnostjo(ki je manjša od 100%)).

Glede oddajanja energije, ti pa ne morem podati odgovora. Če bi bilo to res, potem ne bi bilo atomov v vesolju, saj bi se slej ko prej vsi sesuli sami vase. Predlagam ti da poglej pod vprašanja.

////////////////////////////////////////////////////////////

Objavljeno: 17.8.2003 16:40
Napisal/-a quentaa
No tu še zaenkrat ne morem kaj dosti pomagati,ker mi je do zdaj uspelo razložiti le zakaj se mora elektron pri kvantnem prehodu dvakrat zasukati,da preide nazaj v elktron(ima število 1skozi2).Znam razložiti tudi zakaj preide v nevtrin,pozitran,antinevtrin in nazaj v elektron in zakaj se par e-in e+ lahko anhilirata v 1,2 ali celo 3 gama žarke.

Objavljeno: 24.4.2004 11:08
Napisal/-a Pentium
Elektron ne pade v jedro zaradi Paulijevega nečela, da ne moreta biti 2 delca z enako energijo na istem mesto.
Me pa zanima: če ne moremo izmeriti položaja in hitrosti delca, lahko njegovo vrtenje?
Če spin ni vrtenje okoli svoje osi, kaj pa je?

quentaa: Če znaš razložiti vse to, mi prosim razloži.

Objavljeno: 24.4.2004 12:29
Napisal/-a Marjan
Nekaj podobnega sem jaz razlagal v temi o kvantizaciji polja.

Elektron ne kroži okoli jedra. V nekem približku lahko rečemo, da "kroži", saj si tako lažje (vendar zmotno) predstavljamo dogajanje.

Dokaz za to najdemo že v dejstvu, da atom v osnovnem stanje ne seva EM valovanja. Torej elektron definitivno ne kroži, saj bi imel radialni pospešek, iz česar bi sledilo, da mora oddajati EM valovanje.

V resnici se elektron nahaja okoli jedra. V vsaki 3D koordinati ima določeno verjetnost nahajanja.

Kljub temu pa ima neko lastnost imenovano spinsko kvantno število. Ta nam pove kakšno "vrtilno" količino ima elektron. Spin je v resnici neka zelo nenavadna lastnost osnovnih delcev (pa tudi sestavljenih), pove nam način obnašanja tega delca v interakciji z drugim.

Objavljeno: 24.4.2004 20:06
Napisal/-a Pentium
Glede spina, ali se zelo razlikuje od npr. čudnosti, barve in drugih kvantnih pojavovo?

Elektron je potem razmazan po površini krogle, po kateri po klasični predstavi kroži. Ali res po krogli ali le po krožnici?

Objavljeno: 25.4.2004 21:03
Napisal/-a Marjan
Vsa kvantna števila nastopajo kot števila v izračunu, npr. s=1/2 ...

Kako je elektron razmazan okoli jedra, ti povedo orbitale. Za zelo nazorno predstavo priporočam programček "Orbital Viewer" (poišči z Googlom).

Objavljeno: 12.8.2004 21:15
Napisal/-a eros
elektron se giblje neurejeno z neurejeno hitrostjo po atomu ukleščen v EM polje jedra. obstajajo orbitale (predstavljajo območje v znotraj katerega je 95% možnost nahajanja elektrona) raznoraznih oblik in velikosti in na vsako orbitalo prideta 2 elektrona eden z spinom 1/2 drugi pa z -1/2

na vsak elektron pridejo 4 kvantna št., ki predstavljajo
1.velikost orbitale(glavno št.)
2.obliko(stransko št.)
3.usmerjenost urbitale v prostoru(magnetno št.)
4.spin elektrona(spinsko št.)

2 elektrona ne moreta imeti istih kvantnih št.(Paulijevo načelo)