Magnetni monopol

Nedeljivi. Atomi? Ne, delci!
Odgovori
Jacques
Prispevkov: 27
Pridružen: 24.12.2003 16:27
Kontakt:

Magnetni monopol

Odgovor Napisal/-a Jacques »

Pri Elektromagnetiki sem slišal, da fiziki zadnje čase dopuščajo obstoj magnetnega monopola in sicer naj bi magnetni monopoli obstajali v trenutkih po velikem poku. A ni Dirac že v tridesetih dokazal, da magnetni monopol ne more obstajati? Mi lahko kdo kaj več pove o tem kako naj bi sploh zgledal magnetni monopol, ker naj bi po teoriji elektromagnetike bili izvori magnetnega polja gibajoči se elektroni? Tudi kaki linki bi bili dobrodošli.
Hvala!

Uporabniški avatar
zupan
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 141
Pridružen: 30.9.2002 9:18

Odgovor Napisal/-a zupan »

Dirac je pokazal, da ce obstajajo v naravi magnetni monopoli, potem mora biti elektricni naboj nujno kvantiziran (to je, obstajajo le celostevislki mnogokratniki nekega najmanjsega elektricnega naboja e0).

Magnetni monopoli natanejo npr. pri spontanem zlomu neke vecje umeritvene simetrije v eleketromagnetizem (receno bolj pravilno, pri spontanem zlomu umeritvene simetrije, ki jo predstavlja enostavno povezana Liejeva grupa, v umeritveno simetrijo U(1) bo prislo do nastanka monopolov). Do taksnega spontanega zloma je verjetno prislo v mladem vesolju po velikem poku, ce obstaja unifikacija sil (pri zlomu elektrosibke sile ne bo prislo do nastanka monopolov).

Ker so ekspreimentalne meje na stevilo monopolov, ki bi ostali kot relikti po tem faznem prehodu, zelo ostre, je neobstoj monopolov predstavljal problem za kozmoloske modele. Ta problem razresi inflacijska kozmologija. Ce po nastanku monopolov pride do odbobja inflacije, se namrec vesolje eksponentno raztegne in tako izredno zmanjsa stevilo monopolov.

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 831
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Re: Magnetni monopol

Odgovor Napisal/-a celica »

Magnetni monopoli so realnost

Slashdot - Teoretičen obstoj monopolov je že leta 1930 domneval britanski fizik Paul Dirac, teorijo pa so z dvema člankoma, objavljenima v reviji Nature, ter še dvema, ki še nista objavljena in se nahajata na arXiv.org, očitno potrdili tudi v resničnem svetu, ki ne obstaja zgolj na papirju v obliki enačb. Monopole so po iskanju v kozmičnih žarkih, pospeševalcih delcev ter celo v Luninih kameninah, našli v posebnem kristalu, ki so ga raziskovalci poimenovali spin ice. Kristal, ki ima v tem primeru kemijsko sestavo Dy2Ti2O7, je poimenovan vrteči se led zaradi oblike kristalne rešetke, ki je na moč podobna kristalom ledu vode - atomi so postavljeni v vogale štiristrane piramide.

Vsak od atomov se sicer obnaša kot paličasti magnet, ki se z ohladitvijo v bližino absolutne ničle poravnajo. Včasih se poravnajo trije od štirih vogalov piramide in tako v centru ustvarijo severni oz. južni monopol. Polje ni povezano s fizičnim telesom, a se obnaša, kot naj bi se v teoriji obnašal monopol. Obstoj monopolov so znanstveniki dokazali na več načinov in obenem izmerili tudi gostoto energije njihovega magnetnega polja.

V člankih, ki sta objavljena v reviji Nature, so z nevtroni zaznavali verige atomov, poimenovane Diracove verige, ki so povezovale severni in južni monopol, obenem pa so obstoj v enem izmed člankov dokazali tudi z merjenjem toplote. Dodatno verodostojnost dokazov potrjuje tudi eden izmed neobjavljenih člankov, medtem ko v drugem neobjavljenem članku znanstveniki trdijo, da gostota energije magnetnega monopola znaša 4,6*10-13 Joulov na Tesla meter. Po besedah Stevea Bramwella, ki je poleg slednjega članka soavtor tudi enega izmed člankov v reviji Nature ter je znanstvenik za materiale na Univerzi v Londonu, so dokazi za obstoj monopolov neizpodbitni, čeprav so med seboj oddaljeni zgolj 1 nanometer in jih je posledično zelo težko izolirati.

Vir: http://slo-tech.com/forum/t374197#crta

Uporabniški avatar
fogl
Prispevkov: 545
Pridružen: 7.11.2004 20:25
Kraj: Radovljica

Re: Magnetni monopol

Odgovor Napisal/-a fogl »

Kakšna pa bi bila potem uporaba magnetnega monopola v praksi (če bi ta res obstajal)? Je kakšna nova aplikacija v igri?

GesAnimos
Prispevkov: 96
Pridružen: 10.9.2009 15:37

Re: Magnetni monopol

Odgovor Napisal/-a GesAnimos »

Magnetni monopol je sicer mogoce izdelati z nekaj osnovnega znanja resnicne slike magnetizma in elektricnih nabojev...


Za vas ki ste pa bolj "strokovni" in zahtevate "kompleksne" ter nikomur potrebne komplikacijske resitve pa so na voljo "strokovna" dognanja znanstvene "elite" ki ji brezglavo verjamete...

zbavajte se s tem

http://physicsworld.com/cws/article/news/40302

http://www.physorg.com/news171209923.html

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14592
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Magnetni monopol

Odgovor Napisal/-a shrink »

GesAnimos napisal/-a:Magnetni monopol je sicer mogoce izdelati z nekaj osnovnega znanja resnicne slike magnetizma in elektricnih nabojev...
Ti - razen šarlatanskega nakladanja - ničesar drugega ne premoreš, zato znanja raje ne omenjaj.
GesAnimos napisal/-a:Za vas ki ste pa bolj "strokovni" in zahtevate "kompleksne" ter nikomur potrebne komplikacijske resitve pa so na voljo "strokovna" dognanja znanstvene "elite" ki ji brezglavo verjamete...

zbavajte se s tem

http://physicsworld.com/cws/article/news/40302

http://www.physorg.com/news171209923.html
Kar sam se pozabavaj; mogoče se boš še kaj naučil.


Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14592
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Magnetni monopol

Odgovor Napisal/-a shrink »

Z eno besedo: šarlatanstvo.

basketas
Prispevkov: 33
Pridružen: 29.8.2009 12:48

Re: Magnetni monopol

Odgovor Napisal/-a basketas »

Prva dva linka samo prikazujeta določeno razporeditev magnetov, ki na eni strani ojača magnetno polje, medtem ko ga na drugi strani izniči. To nima nobene povezave z monopolom, takšen magnet ima še vedno oba pola (silnice izvirajo in ponikajo, oz so sklenjene). Tretjega linka se mi niti ni dalo kliknat...

V neki drugi temi, ki je "na žalost" že zaklenjena (na žalost zato, ker bi ti imel kar nekaj za povedati glede tvojega neznanja tako slovnice :) kot fizike) si se zgražal nad tem, kako ljudje slepo verjamemo eksperimentom, dognanjem znanstvenikov itd. Sedaj pa ti kot primer daješ link iz youtuba in slepo verjameš da je to primer monopola samo zato, ker tako piše v opisu... na YOUTUBU!!! :) ironija... :D

GesAnimos
Prispevkov: 96
Pridružen: 10.9.2009 15:37

Re: Magnetni monopol

Odgovor Napisal/-a GesAnimos »

:mrgreen: :mrgreen:


ps.
no pa le poglej tretjega :wink:

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Re: Magnetni monopol

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Daj, GesAnimos, ne razdiraj praznih. V enem dnevu si toliko šarlatanskih počil, da bo zadostovalo za celo leto.

Uporabniški avatar
fogl
Prispevkov: 545
Pridružen: 7.11.2004 20:25
Kraj: Radovljica

Re: Magnetni monopol

Odgovor Napisal/-a fogl »

Mogoče kdo ve odgovor na moje vprašanje: "Kakšna pa bi bila potem uporaba magnetnega monopola v praksi (če bi ta res obstajal)? Je kakšna nova aplikacija v igri"?

Odgovori