Nove lastnosti snovi!?

Nedeljivi. Atomi? Ne, delci!
Odgovori
problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Nove lastnosti snovi!?

Odgovor Napisal/-a problemi »

Berem, da je IJS objavil, da so odkrili prvi primer stabilnega skritega stanja v naravi: http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnolo ... map=%5B%5D

Ker se nemalokrat zgodi, da mediji ne povzamejo neke novice, iz sveta znanosti, povsem korektno bi vprašal, za kaj pravzaprav tu sploh gre?


problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: Nove lastnosti snovi!?

Odgovor Napisal/-a problemi »

Shrink, hvala za link, vendar sem tega tudi sam našel. Celega članka ne morem prebrati, ker nimam dostopa, pa tako gre za strokovni članek, ki je laikom verjetno neberljiv, torej ... :)

V kolikor imaš čas, bi te prosil, da napišeš stavek dva, kaj samo odkritje pomeni v fiziki, misleč kakšen vpliv ima na dosedanje teorije, namreč v članku (mmc) lahko preberemo tudi: "Kaže na to, da so tovrstna stanja dejansko mogoča, in s tem odpira raziskave skritih stanj v različnih sistemih, vse od paralelnega vesolja do novih elementarnih delcev in novih oblik kondenzirane materije," še dodajajo.".

Poleg tega pa bi te prosil, če pojasniš še naslednje: "Življenjska doba novoodkritega stanja, ki so ga raziskovalci pod vodstvom Dragana Mihailovića odkrili v halkogenidu prehodnih kovin, je pri sobni temperaturi skoraj sekunda, ocenjena življenjska doba pri nizkih temperaturah pa je daljša od starosti vesolja.". Skratka, ocenjena življenjska doba? Ali gre pri teh ocenah bolj za neko zanimivost, ki je pač rezultat "matematike", ali gre tu dejansko za določeno fizikalno realnost, in če, kako si le to razložiti?

Hvala.

*=X
Prispevkov: 69
Pridružen: 15.9.2006 18:48

Re: Nove lastnosti snovi!?

Odgovor Napisal/-a *=X »

Ob taksnih temah, sploh ce so lokalnega izvora, tudi mene razkuri omejen dostop do clankov, pa ceprav bi bili napisani v latinski kitajscini in razumljivi samo pescici ljudi. Ne razumem, da ob ogromnih vlaganjih v znanost ne uspemo zagotoviti enega zaloznika, ki bi omogocal brezplacen dostop VSEM; sploh danes, ko stroski distribucije niso niti omembe vredni. Informacije si mora mali clovek zato pobirati pri virih, ki jim ne bi rekel niti poljudni, saj ob paralelnih dimenzijah dobim kurjo kozo. sorry za off-topic

Tudi jaz bi bil vesel kakega kvalitetnega povzetka, iz zornega kota s temeljem v realnosti, v kolikor je to sploh mozno :twisted: Glede promoviranja znanosti in samega sebe pa bi bilo super, ce bi cenjen institut pripravil tudi kak 'poljudni' clanek, recimo za kvarkadbro. Saj verjetno gre za velik uspeh, ki ima morda tudi ekonomski potencial; javnosti, ki btw. to financira, pa je institut predstavljen kot crna luknja, katera vsa financna sredstva brez sledi odvaja v (trenutno še) neznane dimezije. Zalostno, da to slisim tudi od t.i. akademikov. What the fu*nction

Osebno bi me najbolj zanimala energijska bilanca prehoda v to novo stanje in spet nazaj oz. kamorkoli pac. Ce razumem vsaj povrsno, je za doseg novega stabilnega stanja potreben vlozek energije. Kaj pa se zgodi po eni sekundi pri sobni temperaturi, se energija spet odda (vec ali manj od absorbirane) in kam? Koliko bi bila teoreticna energijska gostota, ce bi iz tega 'materiala' uspeli izdelati hranilnik energije? Mislim, da je hranjenje velikih kolicin energije, tudi za kratek cas pri zmernih pogojih, med glavnimi tehnoloskimi problemi danes, resil pa bi tudi marsikaterega ekonomsko-politicnega. Je se edini (tehnoloski) clen, ki zavira skoraj vse, kar je res zeleno. In verjamem, da je zelena dezela sposobna najti odgovor :mrgreen:

derik
Prispevkov: 2043
Pridružen: 6.3.2010 9:04

Re: Nove lastnosti snovi!?

Odgovor Napisal/-a derik »

Problemi, saj je članek dostopen http://arxiv.org/pdf/1401.6786

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14582
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Nove lastnosti snovi!?

Odgovor Napisal/-a shrink »

@problemi:

Težko rečem kaj konkretnega na to, kaj (če sploh kaj) bi to odkritje lahko pomenilo za razvoj fizike, kar se tiče "življenjske dobe" pri nizkih temperaturah, pa gre verjetno za teoretično napoved, ki še ni eksperimentalno preverjena.

@*=X:

Večina člankov, ki jih fiziki pošljejo v objavo v sicer plačljive revije, je dostopnih kot preprinti na arxiv.org.

Odgovori