zakaj vezan nevtron ne razpade?

Nedeljivi. Atomi? Ne, delci!
Odgovori
eros
Prispevkov: 30
Pridružen: 16.1.2004 13:13
Kraj: Velenje
Kontakt:

zakaj vezan nevtron ne razpade?

Odgovor Napisal/-a eros »

Torej, znano mi je da prost nevtron razpade na proton, elektron in antinevtrino mislim da je razpolovni čas okoli 15 minut (razpad zaradi šibke jedrske sile). Ampak ko je vezan v jedru se pa to ne dogaja prav pogosto razen pri težjih jedrih (tako imenovan beta razpad). Razpolovni čas nevtrona je torej odvisen od tega ali je vezan v jedro ali ne! Zaenkrat še nisem zasledil česarkoli ki bi to pojasnjevalo, le to dejstvo da to pač tako je! Ampak zakaj?

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Lahko si razlagas da je v jedru izpostavljen se drugim silam, ki ga stabilizirajo. Dejansko je pa v drugacnem kvantnem stanju kot prosti nevtron, tako da primera v bistvu nimata veliko skupnega.

eros
Prispevkov: 30
Pridružen: 16.1.2004 13:13
Kraj: Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a eros »

potemtakem bi se dalo "stabilizirat" tudi druge majn stabilne barione s tem da bi jih enostavno poskušali spravit v zadostno bližino nekega jedra da bi pričela delovat močna sila! S tem bi odprli popolnoma nove vrste atomov z drugačnimi fizikalnimi lastnosti! Sicer drugi barioni razpadejo zelo zelo prehitro da bi nam lahko kaj takega uspelo, ampak v teoriji bi ta sistem naj deloval. A mam prav?

Fdle
Prispevkov: 3
Pridružen: 29.10.2013 22:15

Re: zakaj vezan nevtron ne razpade?

Odgovor Napisal/-a Fdle »

V decembrski številki ŽIT (2013) je Marjan Divjak v članku "Slika sveta" zapisal: "Nevtroni niso obstojni, ampak občasno razpadajo na protone in nevtrone. To v večini jeder ni nič hudega, saj bližnji protoni sproti polovijo nastale elektrone ter se spremenijo v nevtrone." Zadeva se mi je takoj zdela čudna. No, malo sem poguglal in našel pojasnila, da v stabilnih jedrih tak razpad nevtrona ni mogoč, ker bi novonastalo jedro z enim protonom več imelo višjo energijo, kot se sprosti pri razpadu nevtrona. Najbrž sem tole malo nerodno zapisal, ampak v glavnem razpad energijsko naj ne bi bil mogoč.
Komentar?

Tukaj pišete o drugačnem kvantnem stanju. Kvantno fiziko poznam zgolj laično zato me zanima, kako je s tem kvantnim stranjem pri \(\beta^-\) razpadu (nestabilnega) jedra? Se tam to stanje spremeni?

Odgovori