Page 1 of 1

zakaj vezan nevtron ne razpade?

Posted: 27.9.2005 16:26
by eros
Torej, znano mi je da prost nevtron razpade na proton, elektron in antinevtrino mislim da je razpolovni čas okoli 15 minut (razpad zaradi šibke jedrske sile). Ampak ko je vezan v jedru se pa to ne dogaja prav pogosto razen pri težjih jedrih (tako imenovan beta razpad). Razpolovni čas nevtrona je torej odvisen od tega ali je vezan v jedro ali ne! Zaenkrat še nisem zasledil česarkoli ki bi to pojasnjevalo, le to dejstvo da to pač tako je! Ampak zakaj?

Posted: 27.9.2005 16:33
by Aniviller
Lahko si razlagas da je v jedru izpostavljen se drugim silam, ki ga stabilizirajo. Dejansko je pa v drugacnem kvantnem stanju kot prosti nevtron, tako da primera v bistvu nimata veliko skupnega.

Posted: 27.9.2005 19:13
by eros
potemtakem bi se dalo "stabilizirat" tudi druge majn stabilne barione s tem da bi jih enostavno poskušali spravit v zadostno bližino nekega jedra da bi pričela delovat močna sila! S tem bi odprli popolnoma nove vrste atomov z drugačnimi fizikalnimi lastnosti! Sicer drugi barioni razpadejo zelo zelo prehitro da bi nam lahko kaj takega uspelo, ampak v teoriji bi ta sistem naj deloval. A mam prav?

Re: zakaj vezan nevtron ne razpade?

Posted: 20.1.2014 19:19
by Fdle
V decembrski številki ŽIT (2013) je Marjan Divjak v članku "Slika sveta" zapisal: "Nevtroni niso obstojni, ampak občasno razpadajo na protone in nevtrone. To v večini jeder ni nič hudega, saj bližnji protoni sproti polovijo nastale elektrone ter se spremenijo v nevtrone." Zadeva se mi je takoj zdela čudna. No, malo sem poguglal in našel pojasnila, da v stabilnih jedrih tak razpad nevtrona ni mogoč, ker bi novonastalo jedro z enim protonom več imelo višjo energijo, kot se sprosti pri razpadu nevtrona. Najbrž sem tole malo nerodno zapisal, ampak v glavnem razpad energijsko naj ne bi bil mogoč.
Komentar?

Tukaj pišete o drugačnem kvantnem stanju. Kvantno fiziko poznam zgolj laično zato me zanima, kako je s tem kvantnim stranjem pri \(\beta^-\) razpadu (nestabilnega) jedra? Se tam to stanje spremeni?