Stran 1 od 2

Rob vesolja

Objavljeno: 2.5.2003 17:43
Napisal/-a Marko
Pozdravljeni!

Glede na to, da pri opazovanju vesolja vidimo stanje v preteklosti v odvisnosti od razdalje med nami in opazovanim, me zanima ali bi lahko z dovolj močnim teleskopom videli rob vesolja in koliko daleč bi morali pogledati glede na obstoječe teorije o starosti vesolja?

Lep pozdrav, Marko

Objavljeno: 2.5.2003 23:22
Napisal/-a Franko
Za to bi rabili RES velik teleskop. Tudi če bi ga imeli, bi pogled oviral tudi prah v vesolju.

Po moje to nikoli ne bo mogoče.

Objavljeno: 6.5.2003 10:05
Napisal/-a boris
Zdi se mi, da nikoli ne bomo mogli videti roba vesolja. Mogoče tudi zaradi tega, ker se neprestano širi. S tem pa se veča prostor in svetloba potrebuje več časa, da pride do naših teleskopov.

Objavljeno: 7.5.2003 23:40
Napisal/-a Franko
No ja, če bomo preživeli do takrat ko se bo vesolje spet začelo krčiti(nekaj milijard let...če bo kdo, naj pride pome, ker bi tudi jaz rad videl kaj je zunaj) :D

Objavljeno: 20.9.2003 20:15
Napisal/-a pika
Hja, men se tudi zdi d bi se tole zgodbico dalo shranit za 'lahko noč'. Da bi vidli rob vesolja z Zemlje? Totalno praktično nemogoče...kar pa se tiče prihodnosti, ko se bo vesolje začelo sesedat-mislim, da bo čez tolk časa človeštvo že dovolj razvilo tehnologijo, d se direkt z Zemlje sploh ne bo več gledalo neba. Takrat pa bo že mogoče obstajalo kaj takega, da bo kaka hitra ladja z zeeeeloooo zmogljivim teleskopom poslala bog-ti-ga-vedi-kakšno sliko nazaj na Zemljo...bi pa to vseeno rada vidla :wink:

Objavljeno: 20.9.2003 21:19
Napisal/-a genion
Vesolje se ne bo nehalo širiti, ker vsebuje premalo materije, ki bi z gravitacijsko silo zaustavila širjenje in tako skrčila vesolje. Videti konec vesolja zna biti težavno tudi zaradi tega, ker niti ni rečeno, da v vseh območjih vesolja obstajajo isti fizikalni zakoni. Lahko da v nekaterih predelih sploh ni zvezd, ker niso bili ustvarjeni pogoji za njihov nastanek - to ima veze z ohlajanjem vesolja v njegovi preteklosti - če se prav spomnim. Vprašanje pa je tudi, kakšna naj bi bila meja med vesoljem in nekaj drugim tam zunaj. Čas obstaja samo v vesolju, torej kar koli je zunaj ne moremo niti videti. Vprašanje je tudi če svetloba sploh obstaja izven meja vesolja, ker če te ni so oči prav tako brez potrebe.
Po mojem človek s svojimi čutili sploh ne more zaznati drugega kot naš 3D svet, spreminjanje le tega, pa pravimo da se dogaja v času, ki ga prav tako ne zaznamo direktno.

Objavljeno: 22.9.2003 17:32
Napisal/-a Emir
Pa sploh je nemogoče videti nastanek vesolja.Sicer bi lahko mogoče, če bi se z svetlobno hitrostjo oddaljevali od predmeta in se vrnili po drugi poti, ampak obstaja problem.Vesolje ko je nastalo je bilo mikroskopsko majhno, pravi teorija velikega poka.Torej ne moremo videti v tisto preteklost, ki je spremenila svojo obliko, kot v našem primeru naše drago vesolje.

Objavljeno: 17.12.2003 18:25
Napisal/-a fernando
ce je vesolje bilo v zacetku mikroskopsko majhno potlej rabimo mikroskopski teleskop. :?

Objavljeno: 5.1.2004 21:50
Napisal/-a Pentium
Postavil bi 2 vprašanji:

-Ali se je vesolje kdaj širilo s hitrostjo, večjo od c (to je mogoče, je povedal že Einstein)

-Če se je: Ali je naša galaksija takrat prehitela svetlobo velikega poka?

Če sta oba odgovora pritrdilna, bomo nekoč videli nastanek vesolja.

Objavljeno: 6.1.2004 7:54
Napisal/-a Roman
Pentium napisal/-a:to je mogoče, je povedal že Einstein
Res?

Objavljeno: 12.1.2004 21:33
Napisal/-a Gost
fernando napisal/-a:ce je vesolje bilo v zacetku mikroskopsko majhno potlej rabimo mikroskopski teleskop. :?

O robu vesolja

Objavljeno: 14.1.2004 11:38
Napisal/-a Nabildan Skrzat
Vesolje se siri od velikega poka oziroma prapoka naprej. In to z doloceno hitrostjo, ki je bila na zacetku vecja od svetlobne hitrosti. Hitrost sirjenja se upocasnjuje, (vendar obstaja vec hipotez, ene trde, da se sedaj siri enakomerno, ene pa da se bo hitrost upocasnjevala toliko casa, da bo lastna masa vesolja po zakona o privlacnosti med telesi povzrocila, da se bi zacelo spet krciti, vendar dajmo zavoljo argumenta tokrat ti dve na stran).

Ce se je torej na zacetku sirilo s hitrostjo, vecjo od svetlobe, potem tudi zamujajo informacije, ki prispejo do nas. Ergo... nam zanano vidno vesolje je tisti konec le-tega, katerega sveloba je ze prispela do nas, to pa je med 10 in 16 milijardami let. Temu se rece rob vidnega vesolja.

Vendar informacije, oziroma svetloba se vedno prihaja izza vidnega roba, torej je nemogoce reci, ali bomo kdaj videli ROB vesolja, kaj sele, kaksen (in kdaj) bo ta rob vesolja v resnici.

QED

Re: O robu vesolja

Objavljeno: 2.2.2004 20:13
Napisal/-a SEDANJOST
Nabildan Skrzat napisal/-a:
Vendar informacije, oziroma svetloba se vedno prihaja izza vidnega roba, torej je nemogoce reci, ali bomo kdaj videli ROB vesolja, kaj sele, kaksen (in kdaj) bo ta rob vesolja v resnici.

QED
ROB VESOLJA JE SEDANJOST!

VSE OSTALO JE NAŠA DOMIŠLIJA!

Re: O robu vesolja

Objavljeno: 2.2.2004 23:20
Napisal/-a Gost
SEDANJOST napisal/-a:
Nabildan Skrzat napisal/-a:
Vendar informacije, oziroma svetloba se vedno prihaja izza vidnega roba, torej je nemogoce reci, ali bomo kdaj videli ROB vesolja, kaj sele, kaksen (in kdaj) bo ta rob vesolja v resnici.

QED
ROB VESOLJA JE SEDANJOST!

VSE OSTALO JE NAŠA DOMIŠLIJA!
Kaj pa je zate sedanjost? :roll:
LP!

Japi

Re: O robu vesolja

Objavljeno: 11.2.2004 20:05
Napisal/-a Pentium
SEDANJOST napisal/-a: ROB VESOLJA JE SEDANJOST!

VSE OSTALO JE NAŠA DOMIŠLIJA!
Malo preveč v GJ-stilu.

Roba vesolja se ne da videti, ker:
1. verjetno je zavito samo vase, torej nima roba.
2. Če ga ima, verjetno ni popisan z grafiti kot kakšen zid, ampak temen, torej ne oddaja svetlobe.
3. Oddaljuje se od nas z nadsvetlobno hitrostjo. Če ga sedaj ne vidimo, ko vidimo 14 milijard svetlobnih let daleč, mora biti dlje, torej se oddaljuje z nadsvetlobno hitrostjo.
4. Ko se vesolje krči, se s časom zgodi nekaj zelo čudnega, mislim da podobno kot pri sesedajoči se črni luknji.
5. Tudi če bi nekega dne prišel v naše vidno polje, bi svetloba z njega potrebovala nekaj milijard let, da bi ga videli.