Ali so res črne luknje ˝krive ˝za nastanek galaksij

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
pipo

Post by pipo » 28.9.2003 11:45

Pri kemiskih reakcij za eksplozijo potrebuješ kisik, medtem ko ga pri jederskih ne potrebuješ. Zato so eksplozije brez kisika povsem mogoče.

Tadej_

Post by Tadej_ » 7.11.2003 1:32

Franko -> Črna luknja ukrivi prostor in čas zaradi svoje mase in gravitacije, ki jo oddaja.

Črna luknja torej nastane tako, da se zvezda zaradi lastne gravitacije sesede sama vase. Zaradi nehomogene gravitacijske sile vsa materija zvezde razpade na elementarne dele. To se pravi da jedro črne luknje ni iz trde snovi??

Franko
Posts: 174
Joined: 15.1.2003 23:35

Post by Franko » 7.11.2003 10:03

Ne vem, če bi lahko rekli, da ima črna luknja jedro. V črni luknji je v sredini (no, po teoriji) singularnost(neskončno ukrivljen prostor in čas), če imaš to za jedro prav, samo meni se zdi kot da nima jedra.

Jimi

Post by Jimi » 8.11.2003 20:35

Teme so zelo zanimive. Odgovore na kratko je nemogoče dati, pa tudi razumeti jih ni preprosto. Določene odgovore nudita teorija relativnosti in kvantna fizika, vendar je za njihovo razumevanje potrebno potrpljenje.

Črne luknje izhajajo iz Einsteinovih enačb relativnosti po principu "če to velja, potem sledi..." To so področja prostor-časa , kjer materija ukrivi prostor-čas tako močno, da se le ta zapre sam vase, kar ga odreže od preostalega vesolja - ubežna hitrost iz nje bi bila večja od hitrosti svetlobe, česar pa teorija relativnosti ne dopušča (teorija relativnosti govori o prostoru in času kot o neločljivem prostor-času, torej ne more obstajati prostor brez časa in obratno (to velja za "naš" čas in prostor)). Teorija relativnosti je "klasična" teorija, kar pomeni, da ne vključuje dognanj kvantne fizike. Načelo nedoločenosti iz kvantne fizike pa dovoljuje, da delec za kratek čas potuje hitreje od svetlobe, zato lahko uide iz črne luknje. Zato črne luknje sevajo. Tako o tem S. Hawking. (Zupan piše o tem nekoliko drugače na tem forumu).

LP, Jimi

Guest

Post by Guest » 14.11.2003 18:04

:twisted: Črne luknje so po mojem ogromne sile težnosti, ki se zberejo na kup in privlačijo druga nebesna telesa.

    Guest

    Post by Guest » 14.11.2003 18:06

    bravissimi Jimi! To pa si se napiflal

    Post Reply