Ali so res črne luknje ˝krive ˝za nastanek galaksij

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
miha

Ali so res črne luknje ˝krive ˝za nastanek galaksij

Odgovor Napisal/-a miha »

Ali so res črne luknje ˝krive ˝ za nastanek galaksij?

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Po mojem mnenju, ne. Po moje so nastale ko so že bile galaksije.

grofaty
Prispevkov: 32
Pridružen: 11.5.2003 15:43

Odgovor Napisal/-a grofaty »

Hawking trdi, da so miniaturne crne luknje nastale bolj ali manj po velikem poku. Zal dokazov o miniaturnih crnih luknjah ni.

Priporocam branje knjige:
Couper, Heather in Henbest, Nigel: Crne luknje.
Knjiga ima 50 strani in je izredno dobro ilustrirana (kup slik). Bolj ali manj je napisana za mladino, tako da je v izredno razumljivem jeziku.

Lp,
Grofaty

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Kolikor vem ko supernovo raznese se ta lahko sesede sama vase in tako nastana črna luknja, tako da so nekatere črne luknje nastale po nastanku galaksij.

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Zvezde ne raznese(če bi jo,potem bi deli zvezde in plin odneslo v vesolje). Ko zvezda porabi ves vodik se le-ta sesede sama vase, ko pa se toliko časa stiska in krči, in preseže gravitacijski premer se spremeni v črno luknjo(tako sem prebral).

Pipo

Odgovor Napisal/-a Pipo »

Zvezdo tudi raznese. Vse je odvisno od njene velikosti. Če je dovolj masivna se lahko spremni v črno luknjo, drugače pa jo lahko raznese (super nova). Ob takšnih eksplozijah nastajajo težki elementi: kisik, železo, silicij, z zlitjem manjših jeder. Če nebi bilo takšnih eksplozij, bi verjetno imeli le pline vodika in helija pa črne luknje. :lol:

miha

Odgovor Napisal/-a miha »

Gledal sem dokumentarno oddajo,ki me je kar prepričala v to. Črna luknja na bi se hranila z raznimi plini in drugimi rečmi in se pri tem toliko segrela da je prišlo do eksplozij.Takrat naj bi se ustvarile zvezde,planeti.Zaradi eksplozij jih naj bi odrinilo daleč stran od črnje luknje.Črne luknje naj bi potem delovale dokler imajo "hrano" s katero se hranijo(hrana ki je dovolj blizu črne luknje).Zato tudi razlaga zakaj so ene črne luknje svetleče ene pa ne.Svetleče črne luknje naj bi bile delujoče, temne pač ne.Zato tudi razlaga da naj bi vsaka galaksija imela črno luknjo.In zato tudi naj bi tudi bile črne luknje krive za nastanek galaksij.

emir

Odgovor Napisal/-a emir »

Jaz pa mislim, da ni ravno prav to.Kako lahko črna luknja prozivaja zvezde in planete, če je sama iz zvezde nastala? Drugo kot drugo pa to, sicer bi bilo možno to, da bi prišlo do eksplozije, a drugo vprašanje je pa to kako, da so tisti planeti in zvezde, ki "naj" bi poletele iz črne luknje, kako so ji ušle? Črna luknja ima ubežno hitrost enako svetlobni.Kot vsi teoretiki pravijo!To je nesmisel!Tolmačimo se od teorije do teorije!

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

emir: tvoja predstava malo šepa. Kot veš v črni luknji vse razpade na elementarne delce, zato iz črne luknje ne bi leteli planeti ampak delci(protoni, nevtroni, elektoni,fotoni itd), ki bi potem tvorili planete in zvezde(seveda ne kar čez noč, ampak v nekaj milijardah let).
Če črno luknjo raznese, potem ni nič več ne zadržuje te materije, ki jo je črna luknja 'pojedla' na enem mestu in se lahko svobodno giblje po vesolju.

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Ko ste že omenjali Hawkinga, če bi natančneje prebrali njegove knjige, ki so "dokaj" poljudne, bi vedeli, da črna luknja seva. Delec lahko uide skozi energijsko bariero, ki jo predstavlja črna luknja, ker si za kratek čas to energijo "sposodi" - temu pojavu pravijo fiziki tunelski efekt in ima dovolj veliko verjetnost, da ga opazimo, le za zelo majhne delce. Lahko bi si ga predstavljali kot da se kroglica, ki jo imamo v zabojčku, nenadoma znajde zunaj, ker si je za zelo kratek čas sposodila dovolj energije, da je zlezla čez rob. Da črne luknje niso čisto črne, pa je vzrok tudi to, da snov, ki z veliko hitrostjo pada v črno luknjo, seva. Morda je v Hawkingovi knjigi Vesolje v orehovi lupini tudi ilustracija tega pojava - knjige nimam pri roki, da bi prveril.

emir

Odgovor Napisal/-a emir »

franko, vsem nam malo šepa?v hawkingovi knjigi črne luknje in otroška vesolja je natančno opisano, kaj uide iz črne luknje...NIČ! še svetloba ne uide gravitacijski sili črne luknje(tako vsaj S. Hawking pravi), kako lahko materija v črni luknji pošlje elemetarne delce v vesolje, če pa nič ne more uiti iz črne luknje? vsi se lomimo po večih teorijah kot je npr. "teorija" ultra-prevodnosti...tako rekoč naj bi bilo, da se električni tok pri nizkih temperaturah prevaja hitreje in bolj učinkovito.Kako je to možno,če pa pri absolutni ničli še elektroni ne obratujejo?

Uporabniški avatar
zupan
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 141
Pridružen: 30.9.2002 9:18

Odgovor Napisal/-a zupan »

emir napisal/-a:kaj uide iz črne luknje...NIČ!
Hawkingovo sevanje, ki ga je omenil Gost je mogoce (je torej v skladu z dosedanjimi fizikalnimi teorijami- kvantno teorijo polja in splosno teorijo relativnosti). Trik je v tem, da lahko pride blizu horizonta do kvantne fluktuacije vakuuma, tvori se delec in antidelec, pri cemer eden od njiju odleti v crno luknjo, drugi pa iz crne luknje.

Ta proces je povsem nakljucen, zato tako sevanje ne nosi nobene informacije.
emir napisal/-a:vsi se lomimo po večih teorijah kot je npr. "teorija" ultra-prevodnosti...tako rekoč naj bi bilo, da se električni tok pri nizkih temperaturah prevaja hitreje in bolj učinkovito.Kako je to možno,če pa pri absolutni ničli še elektroni ne obratujejo?
Verjetno si imel v mislih superprevodnost, ki je eksperimentalno dejstvo! Poglej npr.
http://www.kvarkadabra.net/index.html?/ ... aturna.htm

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Kar je povedal zupan, mi je popolnoma enako povedal tudi profesor fizike, ko sem ga spraševal o teh stvareh.

emir: napačno si me razumel. Odgovoril sem na tvoje vprašanje
Drugo kot drugo pa to, sicer bi bilo možno to, da bi prišlo do eksplozije, a drugo vprašanje je pa to kako, da so tisti planeti in zvezde, ki "naj" bi poletele iz črne luknje, kako so ji ušle?
V tem primeru črne luknje ne bi bilo več(eksplodirala bi), zato bi lahko oddala elementarne delce.

emir

Odgovor Napisal/-a emir »

franko: potem te pa lepo prosim za razlago o uničenju črne luknje?pa če mi poveš zakaj črna luknja ukrivi prostor...in še nekaj! a ni kisik potreben za eksplozijo, torej se v vesolja sproščajo implozije? no ne vem kako je to!

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Odgovoril bom na vprašanje o imploziji, za vse ostale pa sem prosil Zupana naj nam da boljšo razlago.
Implozija je eksplozija navznoter(se pravi da se telo, stiska, oz. se mu povečuje gostota). To se dogaja pri tvorbi črnih lukenj, ko se telo seseda samo vase. Danes je implozija eden od načinov kako začeti fuzijo v reaktorjih.

P.S: po moje črna luknja eksplodira zaradi vse tiste nakopičene materije v njej(ne more je več zadrževati). Črna luknja ukrivi prostor in čas zaradi svoje mase in gravitacije, ki jo oddaja. Kisik, za moje pojme, ni potreben za vse eksplozije(ali recimo zvezde, ki eksplodirajo vsebujejo kisik?).

Odgovori