Črne luknje v vseh galaksijah

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
Urban

Črne luknje v vseh galaksijah

Odgovor Napisal/-a Urban »

Mene pa zanima, kje bi se na netu dalo dobiti literaturo o temu odkritju. Gledal sem dokumentarec o prisotnosti črnih lukenj v vseh galaksijah (ene počivajo druge ne). Na netu je cel kup literature o črnih luknjah a je vse že nekako "zastarelo" :? , ker pač obravnavajo črne luknje kot redkost, ne pa pojav v vsaki galaksiji.
O tem bi rad izvedel še kaj več, tko da če kdo ve za kakšn naslov ali pa če začnemo debato o tem...

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Zastarelo...hmmm...stvar se mi zdi nova, ali pa so spet začeli o tem govorit. Poleg tega pa je bolj če prebereš kakšno starejšo snov o tem, da boš bolje razumel nove ideje.

Urban

Odgovor Napisal/-a Urban »

"Zastarelo" sem mislil na teorije nastanka črnih lukenj.Ker, če so črne luknje res v središčih večine galaksij, potem niso nastale z eksplozijo supernove.Ravno danes sem bral na space.com o neki zvezdi. Ta se nahaja čisto blizu središča naše galaksije, tako da so ji po večletnih opazovanjih lahko določili galaktično orbito(to je bil prvi objekt sploh, ki so mu z opazovanjem določil to orbito). Se pravi da zvezda potuje res hitro, kar naj bi bil tudi eden zadnjih dokazov o črni luknji središču naše galaksije.
PA ŠE TO:Zasledil sem tudi članek "The Music of Black Holes", a ga moram še prebrati tko da o tem o tem drugič...

grofaty
Prispevkov: 32
Pridružen: 11.5.2003 15:43

Odgovor Napisal/-a grofaty »

Zdravo,

O črnih luknjah in o supermasivnih črnih luknjah v središču galaksij se na veliko debatira na Slovenskem astronomskem forumu.

Pokukaj tudi tja, pa boš morda dobil kakšno idejo.

Lp,
Grofaty

Odgovori