Starost vesolja?

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Post Reply
Anže

Starost vesolja?

Post by Anže » 13.12.2002 13:54

Kako je lahko vesolje staro 15 milijard let, če pa je čas relativen?

User avatar
zupan
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Posts: 141
Joined: 30.9.2002 9:18

Re: Starost vesolja?

Post by zupan » 13.12.2002 16:05

Anže wrote:Kako je lahko vesolje staro 15 milijard let, če pa je čas relativen?
Odgovor se skriva v tem, da v vesolju obstaja odlikovan inercialni sistem, in sicer ga predstavlja sistem mikrovalovnega sevanja ozadja. Mikrovalovno sevanje ozadja je nekaksen prstni odtis samega prapoka. Doloca torej sistem v katerem vesolje "v povprecju miruje". Cas merjen v tem sistemu je tako dobro definirana kolicina. Stvar je seveda nekoliko bolj zapletena, saj imamo opraviti z zakrivljenim prostorom. Strogo receno je kozmoloski cas v standardnem modelu razvoja vesolja tako definiran le za Robertson-Walkerjevo metriko. Ce spremenimo metriko, moramo spremeniti tudi definicijo casa.

Nekaj vec o tem pise na strani http://www.kvarkadabra.net/?/vprasanja/ ... esolja.htm

Veliko nadaljnjih podrobnosti pa je skritih tudi med ostalimi odgovori na
http://www.kvarkadabra.net/?/vprasanja/ ... nomija.htm

Glej tudi
http://www.kvarkadabra.net/vesolje/teks ... logija.htm

sov|et

Re: Starost vesolja?

Post by sov|et » 22.1.2003 22:22

Kako je lahko nastalo vesolje, če pa čas pred tem ni tekel :shock: . in če čas pred tem ni tekel kako se je sploh lahko kaj začelo, kako je lahko začel teči čas? :?:

User avatar
zupan
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Posts: 141
Joined: 30.9.2002 9:18

Re: Starost vesolja?

Post by zupan » 23.1.2003 6:28

sov|et wrote:Kako je lahko nastalo vesolje, če pa čas pred tem ni tekel :shock: . in če čas pred tem ni tekel kako se je sploh lahko kaj začelo, kako je lahko začel teči čas? :?:
Ok, to je resen konceptualen problem. Namrec, ker se vesolje siri (to nam kazejo astronomska opazovanja, npr. Hubblov zakon, sevanje mikrovalovnega ozadja), to pomeni, da je moralo biti nekoc v preteklosti zelo majhno (bolje receno tipicna skala vesolja je bila veliko manjsa kot sedaj, ce je vesolje neskoncno, tedaj pac nima smisla govoriti o njegovi absolutni velikosti, je pac neskoncno).

Problem je tu dvoplasten:
1. enostavna uporaba enacb gibanja (Einsteinove enacbe) za gravitacijo da resitev za evolucijo vesolja, ki ima singularnost v casu. Drugace povedano, obstaja zacetek v casu, ko je bila gostota vesolja neskoncna, njegova tipicna dimenzija pa neskoncno majhna
2.vprasanje je seveda ali lahko uporabimo klasicne enacbe gibanja tudi za zelo gosto vesolje. Po vsej verjetnosti bi morali tedaj uporabiti enacbe kvantne gravitacije, katere teorije pa ne poznamo. Na vprasanje, ali ima vesolje zacetek in kdaj je to bilo, pravzaprav en moremo odgovoriti...

Vendar pa gornji konceptualni problem ne vpliva na samo dolocitev starosti vesolja, ce le postavimo zacetek vesolja po dogovoru tedaj, ko zacnejo veljati Einsteinove enacbe gibanja. Te pa vsekakor veljajo ze npr. okoli 10^-15 s po singularnosti (merjeno seveda v resitvi, ki jo dajo te klasicne enacbe). Ob tako definiranem zacetku vesolja potem problemov s starostjo vesolja ni vec (ostane pa seveda priokus, da smo se velikemu filozofskemu problemu preprosto izognili).

Glej tudi zapis na kvarkadabri na podobno temo:
http://www.kvarkadabra.net/?/vprasanja/ ... modeli.htm

Post Reply