Stran 1 od 7

Čas

Objavljeno: 6.2.2007 19:23
Napisal/-a paradajsa
Je možno, da smo čas izmerili narobe? (da smo počasnejši, kot se vidimo)

Objavljeno: 9.2.2007 12:34
Napisal/-a Rokerda
torej da se nam zdi da smo mi hitrejši kakor v resnici?

Objavljeno: 9.2.2007 12:46
Napisal/-a ZdravaPamet
Mislim, da časa nismo izmerili, ampak ga merimo. Glede na to, da čas merimo na podlagi naravni pojavov (recimo nihanja nihala), bi težko rekel, da smo počasnejši oziroma hitrejši. Smo pač tako "hitri", kot je lokalno vesolje.

Objavljeno: 9.2.2007 22:29
Napisal/-a m_h
Ne vem, če lahko rečemo, da smo čas izmerili narobe. Mi ga pač merimo na tak način, glede na naravne pojave,...

Objavljeno: 12.2.2007 1:09
Napisal/-a AlexUS
Čas merimo drugače kot so ga merili včasih, seveda na svoj način. V obeh primerih bi lahko rekli da je čas bil oz. je pravilno merjen ali nepravilno merjen.

Glede počasnosti je pa čisto odvisno od same težnosti. Sigurno smo za nekatere živali precej počasni oz. za druge precej hitri.

Objavljeno: 12.2.2007 14:33
Napisal/-a Rokerda
meni se zdi, da ti govoriš o stvarih kot so npr. za dolžinske enote meter ali pa palec.....na tak načein. da različno merimo in dobimo različne razultate. ampak samo osnovna enota je drugačna

Objavljeno: 2.8.2007 12:42
Napisal/-a matemusic
čas zame sploh ne obstaja (ljudje smo se ga sami spomnil) , po drugi strani pa obstaja, ne znam razložit :D

čas

Objavljeno: 5.8.2007 1:26
Napisal/-a burkle
Če uporabljaš besede "prej" in "pozneje", priznaš čas. Če uporabljaš besedi "staro" in "novo", "star" in "mlad", priznaš čas. 8)

Objavljeno: 5.8.2007 9:54
Napisal/-a Mafijec
Zakaj gre mladim čas naprej počasneje kot starejšim? Pravzaprav starejši kot si, hitreje ti gre čas.

Objavljeno: 5.8.2007 16:55
Napisal/-a sstone
Mafijec napisal/-a:Zakaj gre mladim čas naprej počasneje kot starejšim? Pravzaprav starejši kot si, hitreje ti gre čas.
To je enkrat testiral Michio Kaku, v ne vem točno katerem že dokumentarcu(serija dokumentarcev je bla pravzaprav), zgledalo je, kot bi res starejši ljudje dojemali čas hitreje kot mlajši.
Pa tudi ko "zagusti" naj bi človek dojemal čas bolj počasi, da ima čas za reagirat, to je testiral tako, da je dal nekim ljudem na roko napravico, ki je kazala številko, nastavili so tako, da je utripala ravno tako, da številke ni bilo mogoče videti in so potem tega ljudeka :D vrgli iz enega dvigala al nekaj podobnega dol, spodaj je bila seveda mreža, in če se prav spomnem je večina med padcem to številko(seveda se je številka vsakič menjala) uspešno lahko videla, noben je ni videl ob mirovanju na tleh. Tako, da so potem nekaj govorili, da bi lahko povečan nivo adrenalina pri ljudeh nekako sprožil počasnejše dojemanje časa...ali nekaj podobnega.

Feynman je tudi izvajal neke teste...da naj bi bilo dojemanje časa pogojeno z hitrostjo bitja srca... :D , testiral je serveda na sebi :D , in ugotovil, da to ne drži.

EDIT: Serija se kliče Time:
http://en.wikipedia.org/wiki/Time_(television)

Čas

Objavljeno: 13.8.2007 18:50
Napisal/-a Pripovedovalec
Razmišljati o času je res zanimivo. Čas je pojem, torej ne obstaja, je merska enota, ki pa "meri" dogodke. Ostale merske enote, so lahko absolutne, čas pa ni. Einstain je dokazal, da je čas relativen. Hitreje kot se giblješ, počasneje teče čas. Tistemu, ki živi visoko v gorah teče čas počasneje kot tistemu, ki živi ob obali. S preprostega razloga, ker se tisti, ki živi na gori, zaradi vrtenja Zemlje, "giblje" hitreje, kot tisti ob vznožju oz. ob morju. Pri tem govorim o dobesednem času in ne o občutku oz. dojemanju časa.

Zakaj pa dojemamo čas različno? Zakaj dobre stvari hitro minejo? Minuta dolgčasa se nam zdi daljša od minute ugodja. Zato so seveda "krivi" občutki in ne čas. Se da pa dobro razložiti zakaj starejši dojemajo/doživljajo čas hitreje kot mlajši. Pravzaprav je zato povsem preprost razlog. Vzemimo primer otroka - dojenčka, ki se je pravkar rodil in 69-letnika. Oba preživita leto dni. Tako je sedaj otrok star eno leto, moški pa 70 let. In sedaj mine še eno leto. Otrok je sedaj star dve leti in zadnje leto je zanj minilo ravno 100% toliko časa, kolikor je prej živel. Sedaj 71-letnemu pa je minulo leto bilo 1/70 časa oz. 1.43 % časa kolikor ga je preživel do tedaj.


LP Pripovedovalec!

Re: Čas

Objavljeno: 13.8.2007 19:15
Napisal/-a Rokerda
Pripovedovalec napisal/-a:Zakaj pa dojemamo čas različno? Zakaj dobre stvari hitro minejo? Minuta dolgčasa se nam zdi daljša od minute ugodja. Zato so seveda "krivi" občutki in ne čas. Se da pa dobro razložiti zakaj starejši dojemajo/doživljajo čas hitreje kot mlajši. Pravzaprav je zato povsem preprost razlog. Vzemimo primer otroka - dojenčka, ki se je pravkar rodil in 69-letnika. Oba preživita leto dni. Tako je sedaj otrok star eno leto, moški pa 70 let. In sedaj mine še eno leto. Otrok je sedaj star dve leti in zadnje leto je zanj minilo ravno 100% toliko časa, kolikor je prej živel. Sedaj 71-letnemu pa je minulo leto bilo 1/70 časa oz. 1.43 % časa kolikor ga je preživel do tedaj.

LP Pripovedovalec!

To ni dokaz, da starejšemu čas hitreje mine. Eno leto je še vedno eno leto, ne glede na starost. A potem nekomu, ki bi bil star 1,000,000,000 let, bi leto minilo tako kot en dan 10 let staremu otroku?

Re: Čas

Objavljeno: 13.8.2007 19:32
Napisal/-a Maeroc
Rokerda napisal/-a:To ni dokaz, da starejšemu čas hitreje mine. Eno leto je še vedno eno leto, ne glede na starost. A potem nekomu, ki bi bil star 1,000,000,000 let, bi leto minilo tako kot en dan 10 let staremu otroku?
Mogoče je pa res tako pri občutku časa. Je pa najbrž to težko ugotoviti (kaj je "fora" namreč).

Objavljeno: 14.8.2007 10:25
Napisal/-a Xantos
"Fora" je v hitrosti dojemanja okolice - kako hitro obdeluješ podatke. Hitrejše kot jih obdeluješ, več časa imaš torej ti čas teče počasneje in obratno.

Objavljeno: 14.8.2007 10:32
Napisal/-a Maeroc
Torej otroci hitreje obdelujejo podatke? Good for them :D To se lahko tudi uporabi takole: ko se ti dogaja nekaj dobrega, zaradi navdušenja ne moreš obdelati toliko podatkov, zato ti hitreje vse mine. Zdi se, da razlaga deluje.