Gledanje v preteklost

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Post Reply
marko-x

Gledanje v preteklost

Post by marko-x » 8.8.2003 23:27

Sicer bi ta tema najbrž bolj pristajala dosjejem-x, pa vseeno vprašam ali je možno da bi videli preteklost naše zemlje. To mislim v tem smislu, če bi zdaj z ultra mega super teleskopom gledal nek planet oddaljen 100 svetlobnih let in bi vidu kako se nek zelenec igra z ropotuljico, bi bil ta trenutek v resnici star 100 let. Isto najbrž velja tudi za zemljo. Kaj če bi nekje v vesolju obstajalo ogledalo, bi lahko gledal v našo preteklost? Kaj bi to lahko bilo? Morda kakšna res masivna gmota, ki bi svetlobo ukrivila okoli sebe ravno za 180 stopinj, ali pa bi se slika pri tem preveč popačila, kot se vidi zvezdo po takem lečenju povsem drugače?

Franko
Posts: 174
Joined: 15.1.2003 23:35

Post by Franko » 10.8.2003 12:07

Uf, huda teorija. Zdi se mi da je to nemogoče, razen če ne bi našli planeta, natanko enekega kot je zemlja, in da bi vedeli da bo imel tak razvoj kot naša zemlja. Potem se mi zdi da bi lahko, drugače je pa to nemogoče.

P.S: Drugače pa je naše gledanje odvisno od hitrosti svetlobe. Npr.: ponoči gledaš v preteklost, v zelo daljno preteklost.

Guest

Post by Guest » 10.8.2003 17:56

Ja, sam a je možno da bi kje obstajalo tako ogledalo? A je možno svetlobo tako zelo ukrivit?

User avatar
zupan
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Posts: 141
Joined: 30.9.2002 9:18

Post by zupan » 11.8.2003 8:25

Anonymous wrote:Ja, sam a je možno da bi kje obstajalo tako ogledalo? A je možno svetlobo tako zelo ukrivit?
Seveda je mogoce svetlobo tako mocno ukriviti. Za to niti ne potrebujes gravitacijskega lecenja, pac pa si lahko zamislis (tako kot ti) npr. ogromno zrcalo, ali pa primerno porazdeljeno snov, ki bi se ji spreminjal lomni kolicnik (podobno kot pri opticnem kablu).

Zanimivo je, da pri zaprtem vesolju (brez kozmoloske konstante), lahko pride tudi do tega (ce pocakas dovolj dolgo), da je kavzalni horizont vecji, kot je obseg vesolja, tako da dejansko lahko preko vsega vesolja pogledas "sebe v hrbet", kakrsen si bil pred nekaj milijardami let (odvisno pac od velikosti vesolja).

Post Reply