Stran 1 od 9

čas kot samostojna enota(kaj je z našim)

Objavljeno: 17.10.2003 23:39
Napisal/-a emir
imam eno vprašanje.kot vsi vemo je čas v vesolju različen(različno mine glede na prostor).na začetku ni bilo zemlje.torej je takrat čas na istem mestu kjer je zdaj zemlja potekal počasneje!kaj je vzrok za hitrejše minevanje časa?upam da razumete vprašanje.Malo sem pijan a vendarle mislim da sem dokaj pravilno napisal in se izrazil!

Objavljeno: 18.10.2003 19:17
Napisal/-a genion
Če je čas prej tekel drugače, je lahko vzrok samo v tem, da je danes na tem mestu Zemlja. Na TV sem enkrat slišal, da je minevanje časa ob telesih z veliko maso (planeti, zvezde in podobno) hitrejše, kot pa če si daleč od takšnih teles. Skrivnost pa bi naj bila v tem; svetloba izgublja energijo, ko želi uiti veliki masi. Tako se njena valovna dolžina krajša (ne vem zakaj bi naj to imelo kakeršenkoli vpliv?!?) in vpliva nekako tudi na čas.
Morda pa sem vse skupaj pošteno zamešal :? .

Objavljeno: 15.11.2003 19:00
Napisal/-a Pentium
Gravitacija stisne prostor, in ker sta prostor in čas povezana, stisne tudi čas. Tako si jaz to predtavljam. Mislim pa, da v bližini mesivnih teles čas mineva počasneje. V črni luknji (singularnosti) naj bi se povsem ustavil

Objavljeno: 20.11.2003 22:10
Napisal/-a ravnovesor
ceprav se na zadevo ne spoznam se popolnoma strinjam , da cas mineva na nasem planetu pocasneje..mogoce celo to..drznem si reci da, je cas torej pravi cas na zemlji ustavljen je ujet..

Objavljeno: 21.11.2003 7:43
Napisal/-a Roman
Kaj pa je to pravi čas?

Objavljeno: 27.11.2003 16:04
Napisal/-a Emir
Pentium je rekel napisal/-a:Gravitacija stisne prostor, in ker sta prostor in čas povezana, stisne tudi čas. Tako si jaz to predtavljam. Mislim pa, da v bližini mesivnih teles čas mineva počasneje. V črni luknji (singularnosti) naj bi se povsem ustavil

To po moje ni res, saj tisti astronavti, ki se vrnejo iz svojih vesoljskih ekspedicij, se vrnejo mlajši, torej iz tega sledi, da čas izven Zemlje poteka počasneje, ne pa NA Zemlji!

Objavljeno: 27.11.2003 16:08
Napisal/-a Emir
ravnovesor napisal/-a:ceprav se na zadevo ne spoznam se popolnoma strinjam , da cas mineva na nasem planetu pocasneje..mogoce celo to..drznem si reci da, je cas torej pravi cas na zemlji ustavljen je ujet..
Kje vi dobivate te ideje? romanu lahko podam enostavno razlago. Imaš pred sabo eno kroglo, eno ravno ploščo in en lijak.Sedaj vzameš kroglo in jo vržeš čez ravno ploščo.Krogla bo dosegla neko hitrost. Sedaj pa zveži na rob ravne plošče lijak(to predstavlja tisto gravitacijsko polje naše drage Zemlje) in potisni krolgo po ravni plošči. Po moje bo krogla hitreje stekla v lijak kot pa potuje po ravni plošči! In ta krogla predstavlja čas!!!

Objavljeno: 28.11.2003 20:31
Napisal/-a Pentium
Emir napisal/-a:tisti astronavti, ki se vrnejo iz svojih vesoljskih ekspedicij, se vrnejo mlajši, torej iz tega sledi, da čas izven Zemlje poteka počasneje, ne pa NA Zemlji!
Astronavti se ne vrnejo prav nič mlajši (morda nekaj sekund). Bi se pa vrnili mlajši, (še vedno starejši kot so odšli), če bi dalj časa potovali blizu svetlobni hitrosti. V tem primeru se se jih čas upočasnil zaradi hitrost. Pravzaprav bi oni sami in vesoljska ladja zaradi hitrosti toliko pridobili na masi. Čas bi se jim upočasnil zaradi mase. Torej: Masa upočasnjuje (razteguje) čas in krči prostor.

Objavljeno: 29.11.2003 14:46
Napisal/-a Roman
Emir napisal/-a:romanu lahko podam enostavno razlago.
Enostavno? Zakaj lijak? Kako lahko krogla predstavlja čas? In še vedno: Kaj je to pravi čas?

Objavljeno: 29.11.2003 17:14
Napisal/-a Pentium
Po mojem skromnem mnenju je Emirjeva razlaga čisti nesmisel. Krogla lahko predstavlja telo, ne pa časa. Ne poznam pa točne razlage za "pravi čas". To je pač ena od dimenzij z zanimivo značilnostjo, da po njej lahko potujemo samo v eno smer. To smer pa je obravnaval Hawking (črne luknje in otroška vesolja ter drugi eseji). Enako kot prostor masa ukrivi tudi čas. Le da zaradi tega čas mineva počasneje.

Objavljeno: 4.12.2003 15:01
Napisal/-a majkl
mene pa se dodatno nekaj zanima v zvezi z svetlobno hitrostjo in casom...torej ko svetloba potuje je cas v njenem okolju prakticno ustavljen..v sami svetlobni hitroti pa ne...skratka iz znanega primera..ce potujemo do sosednje zvezde in nazaj z svetlobno hitrostjo se clovek recimo postara za dve leti okolje pa za milijon let recimo...ne gre mi v glavo kako potlej lahko gledamo svetlobo iz 100 milijon svetlobnih let oddaljenih konstrukcij , ker ko bi svetloba medtem ko bi bila na pol poti to je 50 miljononv svetlobnih let, bila na poti proti nam, bi to bilo recimo zdaj..dokler bi prisla do nas bi minilo ne vem koliko milijard let nas ze vec ni...cas v okolju svetlobe poteka pocasneje...torej dejansko je zadeva obratna...ce bi potoval z svetlobno hitrostjo bi se postaral v enem zemeljskem letu za leto dni recimo...ista fora je z urami...ce potujes z svetlobno hitrostjo ura tece pocasneje zato ker meris cas okolja..recimo, da potujes z svetobno pot od zemlje do jupitra...za pot imas stoparico in na zemlji je prav tako opazoalec , ki ima stoparico..opazovalec na zemlji nameri recimo 6 minut..ti pa nameris 2 minuti...kaj se je dejansko zgodilo..medtem ko so na zemlji pretekli dve minuti je pri tebi v raketi preteklo dejansko 10 minut...razlika plus cas na zemlji...tako nekako se mi zdi vse skupaj..seveda pa sem najbrz spet kje mimo usekal.. :wink:

popravek

Objavljeno: 4.12.2003 15:03
Napisal/-a majkl
popravek zgornjega teksta
ce bi potoval z svetlobno hitrostjo bi se v enem zemeljskem dnevu postaral za recimo leto dni v dolocenem casovnem intervalu.. :oops:

gten@email.si

Objavljeno: 5.12.2003 13:42
Napisal/-a peter
...torej:

Ce bi potoval s svetlobno hitrostjo (kar seveda ne bi mogel, ker imas koncno maso), bi se postaral natanko nič ne glede na to, kolikokrat bi se zemlja obrnila(he).

Ce bi bil ti torej "svetloba" bi se ti zdelo, da si na vseh mestih hkrati, ker bi zate vsako potovanje trajalo natanko nic sekund.

Objavljeno: 17.10.2004 20:32
Napisal/-a Božo
če jaz prav razumem relativnostno teorijo se čas ustavlja, tem bolj se prebljižujemo histrosti svetlobe...to pomeni (teoretično), če hitrost svetlobe dosežem ustavim čas. Se motim??

Objavljeno: 18.10.2004 18:14
Napisal/-a Palčka
a si ti Peter zihr? da bi potovanje trajalo nič časa? pa sej ni hitrost svetlobe neskončna? Men se ne zdi, da svetlobi traja potovanje nič časa. Če bi mel maso nič, bi lahko potoval s svetllobno hitrostjo; s tem se s3njam, sam z unim pa res ne... možno je, da se ne s3njam, ker nimam pojma... sam zanima me, če si ti zihr, da si tist prou povedu. :wink: