Stran 1 od 3

Ali bi bilo mogoče potovati skozi črne luknje?

Objavljeno: 8.12.2003 13:26
Napisal/-a Ferdo
ali bi bilo mogoče potovati skozi galaksije skozi črne luknje?jaz menim da ne,ker masa človeka ne bi zdržala gravitacije črne luknje.ali pa bi bilo mogoče, če bi naredili takšno vesoljsko plovilo,ki bi bila imuna na težnost črne luknje :?:

Objavljeno: 8.12.2003 18:27
Napisal/-a Poly
Sem sam naključen gost in se na črne luknje ne spoznam najbolj. Vendar pa mislim, da potovanje skozi njih za človeka ni mogoče. :wink: :wink:

Objavljeno: 8.12.2003 20:14
Napisal/-a koki
Moje mnenje je tudi da potovanje nebi bilo mogoče....Lahko bni če bi ustvarili plovilo z hitrostjo večjo od svetločne, kar pa je nemogoče, saj je svetlobna hitrost najvišja možna hitrost!(a sem prav povedal :oops: )

Objavljeno: 8.12.2003 20:40
Napisal/-a uros
Lahko bni če bi ustvarili plovilo z hitrostjo večjo od svetločne
Zakaj? Kako?

Objavljeno: 9.12.2003 14:21
Napisal/-a koki
V tem je poanta-->vozila ki bi lahko doseglo višjo hitrost od svetlobne preprosto ni mogoče izdelano.

Zakaj?V črnih luknjah je ubežna hitrost večja od svetlobne, torej bi potrebovali hitrost večjo od svetlobne da bi prišli na drugi strani ven..(moje mnenje-a je pravilno?)

kam pa pridemo brez domisljija

Objavljeno: 17.12.2003 18:07
Napisal/-a fernando
jaz si domisljam , da onkraj crne luknje naletimo na zid absolutne gostote-torej ce bi priletel noter z svetlobno ali katerikoli hitrostjo bi se najprej razgradil potem pa bi bil popredalckan po zakonitostih cim manjsega moznega premikanja. :?

Objavljeno: 5.1.2004 21:39
Napisal/-a Pentium
Mislim da se na robu črne luknje (dogodkovnem horizonti čas ustavi) Torej bi se nam čas ustavil in ne bi nikamor prišli (bi pa večno živeli :D: ).

Druga možnost je eksotična materija, s katero bi "odprli" čarno luknjo.

Re: Ali bi bilo mogoče potovati skozi črne luknje?

Objavljeno: 12.1.2004 23:08
Napisal/-a Nabildan Skrzat
Ne bi šlo. Črna luknja je točka (ali pa tudi prostor, kdo ve...) s tako veliko gostoto, da posrka še svetlobo. Verjetno bi se zgodila instant implozija, če bi že prišel do nje (obkroža jo namreč horizont dogodkov, kjer se, kot pravi že pentium, čas ustavi).

Objavljeno: 14.1.2004 10:44
Napisal/-a ebola
koki napisal/-a:Moje mnenje je tudi da potovanje nebi bilo mogoče....Lahko bni če bi ustvarili plovilo z hitrostjo večjo od svetločne, kar pa je nemogoče, saj je svetlobna hitrost najvišja možna hitrost!(a sem prav povedal :oops: )
a ni svetlobna hitrost samo nek zid, ki ga ni mogoče prekoračiti. mi, ki smo na "tej" strani, ne moremoiti hitreje, medtem ko tisti, na "drugi" strani zida ne morejo iti počasneje od svetlobne hitrosti.

kaj bi nam plovilo s tako hitrostjo pomagalo pri črni luknji? če stvar žre, žre vse.

Objavljeno: 13.2.2004 20:59
Napisal/-a Pentium
Mislim, da sem se zmotil. Na horizotu se čas ustavi samo za zunanje opazovalce, medtem ko predmet, ki pada v črno luknjo, še vedno zaznava prostor in čas. Prostor-čas se ustavi v singularnosti, točki neskončne gostote. Skozi singularnosti pa gotovo ne bi mogli potovati.

Re

Objavljeno: 20.2.2004 11:50
Napisal/-a GJ
Pentium napisal/-a: Prostor-čas se ustavi v singularnosti, točki neskončne gostote.
Kaj je to neskončna gostota? Gostorta česa? Prostora? Energije? Časa? Daj razloži malo bolj podrobno.
Kakšna je definicija singularnosti?
Je prostor lahko neskončno gost?
Kaj je po tvoje prostor?

...

To, da se ne da potovati skozi črne luknje pa se popolnoma strinjam s teboj.

...

Objavljeno: 21.2.2004 0:21
Napisal/-a Gost
GJ, mislim da bo na nekatere odgovore na tvoja vprašanja potrebno počakati dokler ne pride teorija kvantne gravitacije (ali pa katera druga ToE)....

Objavljeno: 21.2.2004 20:47
Napisal/-a Pentium
Moja definicija singularnosti:

Zaradi mase se prostor-čas (pč) ukrivi. Če je masa prevelika in preveč zgoščena, se pč toliko ukrivi, da se 2 nesosednji točki dotakneta in tvorita obroč (ki je pravzaprav 4D krogla). Iz tega obroča ne se ne da uiti in je zato tudi čas tam ustavljen oz. se vrti v krogu.

Zaradi nedoločnosti pa lahko delec vseeno uide iz tega obroča. (Hawkingovo sevanje in Veliki pok).

Prostor ne more biti neskončno gost, to sem napisal zaradi lažje razlage. Višja kot je gostoto snovi, bolj se prostor ukrivi in majši je premer tega obroča.

Objavljeno: 23.2.2004 21:41
Napisal/-a iztokiom
nekateri ocitno znajo zaposliti ljudi...

stvar je taka. So ene enacbe (zaradi katerih tega cloveka cenijo tudi fiziki), ki se jim rece Einsteinove enacbe polja v splosni teoriji relativnosti.

Te enacbe sicer lepo izgledajo, resiti pa jih zaenkrat ne zna se nihce. No, takoj potem, ko jih je Einstein zapisal, je en drug fizik, ki so mu rekli Schwarzschild, zapisal priblizne resitve za polje, ki obdaja sfericno simetricno maso (nebesna telesa so zaradi vsem znanih vzrokov vsaj priblizno sfericno simetricna).

No, ta Schwarzschildova geometrija tudi dopusca, da se lahko dva asimptotsko ravna prostora povezeta za nekaj casa in se znova razdruzita. Povezava je znana pod izrazom crvja luknja.

To pa so ljudje seveda takoj pograbili in zaceli filozofirati o tem, kako se lahko skozi crne luknje potuje in ne vem kaj se vse.

Ampak. To je res samo v Schwarzschildovi metriki, ki (se enkrat poudarim) velja le za sfericno simetricna polja. Vesolje pac ni sfericno simetricno.

Vcasih je bolje manj vedeti, da ostane prostor za sanje.

iztok.

p. s. ce koga zanima kaj vec, naj si prebere Ohanian, Gravitation and Spacetime ali kaksno drugo resno ctivo. iom at email.si

Objavljeno: 24.2.2004 21:52
Napisal/-a Pentium
No ljudje! Če bi Einstein tako razmišljal kot vi, ne bi imeli teorije relativnosti. Smise teoretične fiziki je ravno v tem, da vedno najdemo nove teorije. Zakaj bi imel Eistein vedno prav?