Stran 1 od 1

Črne luknje

Objavljeno: 11.2.2004 19:36
Napisal/-a bozjak
Nekje sm enkrat gledov (na slo1, sam se ne spomnm kdaj, in kako je bil naslov dokomentarca) dokomentarc o črnih luknjah...

In tm je bilo rečeno, da črna luknja nastane ko zvezda "umre". Takrat vrhnje plasti razpadejo, v jedru zvezde pa se jedro "tlači"... in se krči in krči, dokler ne ostane le ena sama točka (:arrow: gravitaciska točka).

Ne bi več o tem, kako črna luknja je zvezde pa to, bl me zanima:

ČE je črna luknja res le ena sama točka, kako potem lahko razvijajo (razvijate :?) teorije, v katerih vstopimo v črno luknjo.

Ta del pa me bega, ker če to drži, se istočasno podrejo vse teorije, ki vsebujejo "vstop v črno luknjo" => torej razni časovni stroji...

Prosim, da mi nekdo, ki to bolj razume razloži...

Re: Črne luknje

Objavljeno: 11.2.2004 19:50
Napisal/-a Pentium
bozjak napisal/-a:ČE je črna luknja res le ena sama točka, kako potem lahko razvijajo (razvijate :?) teorije, v katerih vstopimo v črno luknjo.
No zase rečem da vsaj še 20 let ne nameravam razvijati kakšnih visokoletečih teorij. :D

Črna luknja ni točka, ampak zvezda. Točka, o kateri govoriš, je
singularnost, to je točka v prostor-času, kjer je prostor neskončno skrčen in čas neskončno raztegnjen, torej točka brez dimenzij, v kateri se čas ustavi.

Objavljeno: 4.1.2005 13:29
Napisal/-a Gforce
Črna luknja ni le točka ampak velika masa stisnjena na majhen volumen. V knjigi čudovito vesolje od Briana Greena je zanimiv podatek da bi bila zvezda z maso Sonca (premer sonca je približno 725000 km) črna luknja, če bi njen premer znašal nekaj manj kot 3 km. Da pa bi iz Zemlje naredili črno luknjo, bi jo morali stisniti v kroglico s premerom enega centimetra. (čeprav osebno do sedaj poznam podatek da le iz zvezde lahko nastane črna luknja, postopka da bi se Zemlja tako zgostila pa zaenkrat še ne poznam)

Objavljeno: 31.5.2005 14:18
Napisal/-a MAVER|CK
Po mojem lahka kamot stopis v tocko singularnosti, sej te gravitacija prej stisne na velikost, ki je v vsakem primeru manjsa od tocke singularnosti :)

Objavljeno: 31.5.2005 19:15
Napisal/-a Pentium
1. Gravitacija te ne stisne, v bistvu te plimska sila (razlika med gravitacijo nog in glave) še raztegne.
2. Kako bi lahko nekaj bilo manjše od točke?

Objavljeno: 31.5.2005 20:17
Napisal/-a MAVER|CK
1. Mas prov Pentium, sm se narobe izrazu, mogu bi rect te raztrga na tako majhne delce :)

2. Ali nisi v Crni luknji ze takrat ko pades pod horizont crne luknje? Ta pa ja ima merljivo velik premer? Torej ni panike tudi kako veliko stvar noter spraviti?

Objavljeno: 1.6.2005 10:20
Napisal/-a Aniviller
Ja, vsaka crna luknja ima horizont, katerega radij je odvisen samo od mase in nicesar drugega.

Objavljeno: 1.6.2005 18:02
Napisal/-a MAVER|CK
in kje bi naj pol bila singularnost? Ce ima horizont potem je to nekaj merljivega kot sem ze dejal, in singularnsot bi bila po tem takem le v crni luknji z maso 0!

Objavljeno: 1.6.2005 19:39
Napisal/-a gvert
MAVER|CK, slabo si prebral prejšnje odgovore. :wink:

V črni luknji je masa stisnjena v singularnost, dogodkovni horizont pa ima dimenzije. Ko predmet pade pod ta horizont, se ne more več vrniti (razen s tuneliranjem).

Sicer pa tukaj dovolj piše:

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole

LP, študent Gregor

Objavljeno: 2.6.2005 8:35
Napisal/-a MAVER|CK
Mal si zdej to probam predstavlat pa itak vem, da se tukaj ne da veliko predstavljati, hehe

Torej za dogodkovnim horizontom, ki naj bi bil 3D okrogle oblike, ni vec poti nazaj, kaj pa se notri dogaja?

Masa se "stiska" pretvarja v energijo? In nato v srediscu postane cista energija brez mase to je singularnost! Ali je potem mozno, da se ta energija sprozi kot veliki pok v drugem vesolju???

Zakaj pa avtorji risejo crno luknjo (kot na tvojem linku), da plin diskasto pozira vase, jaz si bolj predstavljam, da vase pozira iz vseh smeri. Vrtinc v bani izgleda tako, ce odpremo cep ko vlece vodo v 3 dimenzijo, ce pa mi "vlecemo" nekaj v 4 ali visjo dimenzijo moramo delovati po vsej 3D obli crne luknje. In zakaj bi ravno "zgora in spodaj" crna luknja sevala? Po mojem seva iz vseh smeri enako!

Vasa mnenja?

Objavljeno: 3.6.2005 10:49
Napisal/-a bianko
Kar se črnih lukenj tiče, ali je možno, da skupaj treščita dve črni luknji in če se, kaj se zgodi potem. Nikjer še nisem zasledil, da bi se kaj takega zgodilo. :?:

Objavljeno: 3.6.2005 23:04
Napisal/-a Pentium
Maverick: Singularnost ni energija brez mase, ampak masa (ki je isto kot energija) brez dimenzij.
Kot vsaka zvezda se tudi črna lunkja vrti, in zaradi moćne gravitacije vrti tudi snov okoli sebe. Zato se ves plin vrti okoli nje. Pomisli na disk ob nastanku Osončja.

bianko: Je. Nastane ena, z maso ki je enaka seštevku mas prejšnjih dveh. Mislim da se seštejeta tudi površini horizontov.

Objavljeno: 16.10.2005 21:50
Napisal/-a antimon
Aniviller napisal/-a:Ja, vsaka crna luknja ima horizont, katerega radij je odvisen samo od mase in nicesar drugega.
Kaj ni Hawking ovrgel ta horizont?
Če ne, kaj pa je potem ovrgel...ker ne spremljam ravno dolgo te veje fizike, (šele od lasnkega leta).
tnx